Γάζα: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες

0
11
Ο Τόμ Φλέτσερ, αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: εάν δεν φτάσουν άμεσα ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα, 14.000 βρέφη ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους από έλλειψη τροφής και φαρμάκων.

Ο Τόμ Φλέτσερ, αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: εάν δεν φτάσουν άμεσα ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα, 14.000 βρέφη ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους από έλλειψη τροφής και φαρμάκων

Απελπιστική είναι η κατάσταση στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθώς 14.000 μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες, εάν δεν καταφθάσει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Την εφιαλτική αυτή προειδοποίηση εξέδωσε ο Τόμ Φλέτσερ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4.

Όπως δήλωσε, μόλις πέντε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως παιδικές τροφές και είδη διατροφής, κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα τη Δευτέρα, μετά από 11 εβδομάδες αποκλεισμού. Ωστόσο, τα φορτία αυτά παραμένουν κοντά στα σύνορα και δεν έχουν ακόμη φτάσει στις κοινότητες που έχουν ανάγκη.

«Χρειαζόμαστε να πλημμυρίσουμε τη Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε ο Φλέτσερ, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να σωθούν όσο περισσότερα από τα 14.000 μωρά γίνεται. «Το νούμερο αυτό είναι φρικιαστικό, αλλά είναι η πραγματικότητα. Κι αν δεν φτάσει το γάλα και η διατροφή που χρειάζονται, θα χαθούν χιλιάδες ζωές», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο πώς προκύπτει το νούμερο των 14.000 βρεφών, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι βασίζεται στις εκτιμήσεις των «ισχυρών ομάδων του ΟΗΕ στο πεδίο, οι οποίες, αν και έχουν δεχθεί απώλειες, συνεχίζουν να βρίσκονται στα ιατρικά κέντρα και στα σχολεία, προσπαθώντας να καταγράψουν τις ανάγκες».

Ο Φλέτσερ χαρακτήρισε τη βοήθεια που έφτασε «σταγόνα στον ωκεανό» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί με αποφασιστικότητα. Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Καναδά που ζητούσε από το Ισραήλ αλλαγή πορείας, τη χαρακτήρισε «έντονες δηλώσεις», αλλά σημείωσε ότι το πραγματικό τεστ είναι αν ο ΟΗΕ θα μπορέσει να αυξήσει την είσοδο βοήθειας.

Η δήλωση αυτή έρχεται καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται καθημερινά, με χιλιάδες παιδιά να αντιμετωπίζουν υποσιτισμό, αφυδάτωση και έλλειψη ιατρικής περίθαλψης. Η ανάγκη για άμεση δράση δεν αφήνει περιθώρια καθυστέρησης, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: protothema.gr