Το Ισραήλ εκκίνησε μία ακόμη σαρωτική εκστρατεία στον παλαιστινιακό θύλακα – Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι καθόλου απίθανο να «εκβιάσει» καταστάσεις και να φέρει τον Ντόναλντ Τραμπ στα όριά του
Το Ισραήλ ήταν ξεκάθαρο ακόμη και για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή από το 2023 και μετά πως δεν θα μείνει σε καμία περίπτωση «άπραγο» και προσκολλημένο στο «άρμα» των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το εάν στον Λευκό Οίκο βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Τζο Μπάιντεν.
Το Ισραήλ, με τα δικά του «άρματα», αυτά της βιβλικής μορφής του Γεδεών, εκκίνησε ήδη μία ακόμη -όπως φαίνεται από τις επιχειρήσεις- σαρωτική εκστρατεία στον παλαιστινιακό θύλακα. Το ερώτημα είναι τι έχει απομείνει εντός της Γάζας που φέρνει και πάλι τις IDF εντός του θύλακα και τις πιο αναγκαίες από ποτέ προμήθειες των ανθρωπιστικών αποστολών εκτός του…
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από τον Οκτώβριο του 2023 και το «Μαύρο Σάββατο» έχει ξεκαθαρίσει προς όλους και σε κάθε δυνατό τόνο πως η χώρα του δεν θα σταματήσει, μέχρι να εξαφανίσει τη Χαμάς οριστικά από την περιοχή.
Για το Τελ Αβίβ, η Χαμάς παραμένει εντός της Γάζας και αυτή τη φορά έχει βρει και άμεσο δίαυλο επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον, άρα για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τους ακροδεξιούς εταίρους της κυβέρνησής του δεν έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο που, από την αρχή της νέας κρίσης στην περιοχή, το Ισραήλ εκπόνησε και επικοινώνησε με τους συμμάχους του. Το Ισραήλ του Νετανιάχου στέλνει και ένα μήνυμα πως δεν παρακάμπτεται όπως δεν έχει παρακαμφθεί ποτέ ουσιαστικά από κανέναν από το 1946 και μετά…
Ο στόχος του Ισραήλ
Για τον Νετανιάχου τα «άρματα του Γεδεών» δεν είναι μία ακόμη επιχείρηση, αλλά ένα βήμα που από την αρχή υπήρχε και έχει σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια. Ο στόχος του Ισραήλ είναι διττός: από την μία η Χαμάς να παραδώσει όλους τους εν ζωή αλλά και τους νεκρούς αιχμαλώτους από την 7η Οκτωβρίου του 2023 και παράλληλα να παραδώσει τα ηγετικά της στελέχη και τα όπλα. Δεν υπάρχει αστερίσκος και άλλη προϋπόθεση για το Τελ Αβίβ και δεν υπάρχει και συζήτηση/διαπραγμάτευση ως προς αυτό.
Τα στρατεύματα του Ισραήλ βρίσκονται εκ νέου στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Γάζας, ακολουθώντας μία διαφορετική στρατηγική από αυτή των τελευταίων δύο ετών, όταν προχωρούσαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ανά κομμάτι της περιοχής. Το Ισραήλ σήμερα θέλει να εκκαθαρίσει κάθε «κύτταρο» της Χαμάς και παράλληλα να πιέσει μέσα από τον πόνο, την πείνα, τις κακουχίες και τον θάνατο αμάχων όλους όσους έχουν σχεδιάσει ένα «αύριο» στην περιοχή, που δεν το περιλαμβάνει. Ο Νετανιάχου, δεδομένα, δεν είναι ανακόλουθος και όλα όσα σήμερα συνεχίζονται, δεν είναι κάτι για το οποίο σύμμαχοι και εχθροί της χώρας του θα πρέπει να εκπλήσσονται.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου άμεσα και δημόσια έχει θέσει τους στόχους του και μπορεί για τις ΗΠΑ του Μπάιντεν να ήταν ακραίος και γι’ αυτές του Τραμπ να είναι «περιττός», αλλά ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως στην επόμενη ημέρα για ολόκληρη την περιοχή ο ίδιος, οι αποφάσεις και η χώρα του έχουν και θα έχουν τον πρώτο λόγο.
Δεδομένα, πέραν των επιχειρήσεων, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκει και πάλι μπροστά του τον «οδικό χάρτη», που κυρίως ο ίδιος και σε δεύτερο βαθμό το επιτελείο του χάραξαν λίγο μετά την εισβολή της Χαμάς και τις σφαγές στα ισραηλινά εδάφη και με τον οποίο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ξεκάθαρες ενστάσεις…
Τα «άρματα του Γεδεών» δεν είναι μία διαφορετική επιχείρηση από τα «σιδερένια ξίφη», είναι ένα μήνυμα με διαφορετικό αποδέκτη στον Λευκό Οίκο. Το Τελ Αβίβ του Νετανιάχου θα επιμείνει στην πρακτική που το έφερε να είναι στρατιωτικά κυρίαρχο στην ευρύτερη περιοχή, με απτές αποδείξεις τα τελευταία χρόνια σε Γάζα, κατεχόμενη Δυτική όχθη, Λίβανο, Συρία και Ιράν και δεν υπάρχει όπως έχει αποδειχθεί τρόπος ή μέτρο με το οποίο θα κάνει πίσω στην στρατηγική που έχει χαράξει.
Το λάθος του Νετανιάχου που δεν θα διστάσει να φέρει τον Τραμπ στα όριά του
Ο Νετανιάχου έκανε λάθος πιστεύοντας πως οι ΗΠΑ θα αλλάξουν πολιτική και θα τον στηρίξουν -χωρίς αστερίσκους- επειδή άλλαξαν πρόεδρο. Μπορεί να απογοητεύτηκε, αλλά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κάθε άλλο παρά ανέτοιμος ήταν για τη συγκεκριμένη εξέλιξη αυτή την φορά.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει και ο ίδιος, όπως και ο προκάτοχός του, έναν σημαντικό «πονοκέφαλο» για το πως θα χειριστεί τις κινήσεις του Ισραήλ και, όπως έχει ήδη αποδειχθεί, ελάχιστες είναι οι πιέσεις που έχουν πραγματικό αντίκτυπο στον ίδιο τον Νετανιάχου.
Ο «Μπίμπι» που στην πολιτική είναι σίγουρα πολύ παλιότερος και πολύ πιο έμπειρος από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι καθόλου απίθανο να «εκβιάσει» καταστάσεις και να φέρει -πράγμα όχι δύσκολο- τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ στα όριά του…
Ο Νετανιάχου αυτή την φορά δεν θα έχει καμία αναστολή να κάνει χρήση «βαριάς διπλωματίας» σε αντίθεση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πρότασσε στην Ουάσιγκτον από το 2023 εάν είναι να βρεθεί και πάλι εκεί που πιστεύει πως πρέπει, μόνος στα δεξιά του Τραμπ.
ΠΗΓΗ: protothema.gr