Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήShein: Σάλος με τις τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που βρέθηκαν σε ρούχα...

Shein: Σάλος με τις τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που βρέθηκαν σε ρούχα της – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία

Τι είναι οι φθαλικές ενώσεις και η φορμαλδεΰδη που εντοπίστηκαν σε ρούχα και παπούτσια, ακόμη και για παιδιά – Αντιμέτωπη και με κατηγορίες για κακές συνθήκες εργασίας και μόλυνση η κινεζική ultra fast fashion πλατφόρμα

Το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι βρέθηκαν επικίνδυνες τοξικές ουσίες σε ρούχα και προϊόντα για παιδιά και γυναίκες που πωλήθηκαν στην Νότια Κορέα από την κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικών πωλήσεων Shein, φαίνεται ότι έπιασε απροετοίμαστες (και) τις ευρωπαϊκές Αρχές. Αυτό γιατί η Κομισιόν έχει ήδη ετοιμάσει δέσμη μέτρων και περιορισμών για την πλατφόρμα, όμως κανένα από αυτά δεν αφορά την επικινδυνότητα των προϊόντων που αγοράζουν οι περισσότεροι από 110 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πελάτες της Shein – ανάμεσά τους και Έλληνες κάθε μήνα.

Αυτό, παρά το γεγονός ότι μόλις δύο χρόνια πριν, το παράρτημα της Greenpeace στη Γερμανία είχε εντοπίσει όχι μόνο φθαλάτες (τοξικές ουσίες που εντοπίστηκαν στα προϊόντα στη Σεούλ) σε ρούχα για διάφορες ηλικίες, αλλά και φορμαλδεϋδη σε παιδικά φορέματα. Οι συγκεντρώσεις των άκρως επικίνδυνων, καρκινογόνων τοξικών στα ρούχα και τα παπούτσια που αγοράστηκαν από τα websites της Shein σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες (άνω του 100%) των επιτρεπτών ορίων.

Η Greenpeace Γερμανίας αγόρασε 42 είδη, συμπεριλαμβανομένων ενδυμάτων και υποδημάτων για άνδρες, γυναίκες, παιδιά και βρέφη, από ιστοσελίδες της SHEIN στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία και πέντε είδη από ένα αναδυόμενο κατάστημα στο Μόναχο της Γερμανίας. Τα προϊόντα στάλθηκαν στο ανεξάρτητο εργαστήριο BUI για χημική ανάλυση. Τα ευρήματα – τα οποία περιλαμβάνουν πολύ υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων σε παπούτσια και φορμαλδεΰδη σε ένα φόρεμα για ένα κοριτσάκι – αποδεικνύουν, σύμφωνα με την Greenpeace Γερμανίας, την «απρόσεκτη στάση της SHEIN απέναντι στους κινδύνους για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία που συνδέονται με τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών, με στόχο το κέρδος. Ακόμη χειρότερα, η έκθεση διαπιστώνει ότι η εταιρεία, η οποία έχει την έδρα της στη Ναντζίνγκ της Κίνας, παραβιάζει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ για τα χημικά και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών και των εργαζομένων στους προμηθευτές που κατασκευάζουν τα προϊόντα».

Οι δοκιμές προϊόντων σε 47 προϊόντα SHEIN διαπίστωσαν ότι επτά από αυτά (15%), περιείχαν επικίνδυνες χημικές ουσίες που ξεπερνούν τα ρυθμιστικά όρια της ΕΕ, με πέντε από αυτά τα προϊόντα να ξεπερνούν τα όρια κατά 100% ή περισσότερο, ενώ σύμφωνα με τις δοκιμές συνολικά 15 από τα προϊόντα περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες σε επίπεδα που προκαλούν ανησυχία (32%).

Μεταξύ των επικίνδυνων ουσιών που ανιχνεύθηκαν σε μεγάλες συγκεντρώσεις, περιλαμβάνονται οι φθαλάτες, ουσίες που συνδέονται με την πρόκληση ορμονικών διαταραχών, την παχυσαρκία, καρδιακές νόσους, ορισμένες μορφές καρκίνου και προβλήματα γονιμότητας. Αλλά και φορμαλδεϋδη σε παιδικά φορέματα, ουσία που συνδέεται με την ανάπτυξη χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών στα παιδιά (άσθμα, βρογχίτιδες και πνευμονίες βαριάς μορφής), καθώς και την ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου στα άτομα που εκτίθενται σε αυτή, όπως λευχαιμία και καρκίνος των πνευμόνων.

Επιστρέφοντας στο 2024, η Κομισιόν ανακοίνωσε στα τέλη του προηγούμενου μήνα ότι αυξάνει τους ρυθμιστικούς ελέγχους στη Shein με την απειλή προστίμων που θα φτάνουν ως και το 6% του ετήσιου τζίρου της. Η «λεπτομέρεια» είναι ότι οι έλεγχοι αφορούν όχι τα προϊόντα αυτά καθεαυτά που πουλάει η κινεζική πλατφόρμα –παρά τις προηγούμενες καταγγελίες που συνοδεύονταν από ευρήματα για καρκινογόνες ουσίες- αλλά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το περιεχόμενο της πλατφόρμας της.

Η Shein έχει κατηγορηθεί για τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που ράβουν τα ρούχα που πουλάει (έχουν αναφερθεί βάρδιες 17 ωρών την ημέρα χωρίς διαλείμματα, με αμοιβή 20 δολαρίων που γίνονται 14 εάν βρεθούν ελαττώματα στα ρούχα, σε εργαζομένους χωρίς συμβάσεις) κάτι το οποίο αρνείται, αλλά και πρόκληση ρύπανσης με τις μεθόδους κατασκευής (έχει αναφερθεί ότι παράγει 6,3 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, καθώς η ταχεία χρήση παρθένου πολυεστέρα από τους κατασκευαστές και η μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου εκλύουν την ίδια ποσότητα CO2 με περίπου 180 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, σύμφωνα με την έκθεση Synthetics Anonymous 2.0). Η πλατφόρμα, η οποία το 2010 άξιζε 10 δισεκατομμύρια δολάρια και σήμερα περισσότερα από 100, έχει επίσης κατηγορηθεί ότι κλέβει προϊόντα από σχεδιαστές και ότι συλλέγει παράνομα προσωπικά δεδομένα από τους χρήστες της. Κατηγορίες τις οποίες επίσης έχει αρνηθεί.

Όμως, στο πιο «καυτό» ζήτημα, το ερώτημα είναι ποιος εγγυάται ότι τα προϊόντα της κινεζικής ultra fast fashion πλατφόρμας δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών και ειδικά των παιδιών…

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ