Πόλεμος στο Ισραήλ: Συγγενείς ομήρων της Χαμάς στην Αθήνα – «Ζούμε 30 μέρες έναν εφιάλτη» (βίντεο)

87

Οι οικογένειες των ομήρων περιέγραψαν τις ιστορίες των συγγενών τους – «Πήγαν σε ένα φεστιβάλ και δεν επέστρεψαν»

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς που κρατούνται στη Γάζα επισκέπτονται την Ελλάδα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την ελληνική κοινή γνώμη για την κατάσταση των αγαπημένων τους προσώπων.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την Κυριακή το βράδυ από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής βρέθηκαν η Γκάλια και ο Ιλάι Νταβίντ, μητέρα και αδερφός του 22χρονου Εβιατάρ Νταβίντ και ο Ορίτ και Αβιράμ Μείρ, μητέρα και θείος του Αλμόγκ Μείρ.

Έξω από την αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση είχαν τοποθετηθεί συμβολικά 242 καρέκλες που έχει η κάθε μία πάνω της και μία φωτογραφία απαχθέντα. Κεντρικό σύνθημα είναι το «#bring them home» (Φέρτε τους πίσω στο σπίτι).

«Ζούμε 30 μέρες ένα φοβερό εφιάλτη»

Οι οικογένειες των ομήρων περιέγραψαν τις ιστορίες των συγγενών τους, δύο νέων παιδιών που βρίσκονταν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova που πνίγηκε στο αίμα στις 7 Οκτωβρίου από την επίθεση ενόπλων της Χαμάς.

«Ο γιος μου πήγε στο φεστιβάλ και δεν επέστρεψε», περιέγραψε συγκινημένη η Γκάλια Νταβίντ, μητέρα του 22χρονου Εβιατάρ, η οποία βγήκε από την αίθουσα της εκδήλωσης όταν προβαλλόταν το βίντεο με σκηνές από τον απαχθέντα γιο της. Όπως περιγράφει ένα μήνα μετά, δε μπορεί να βλέπει αυτές τις σκηνές.

«Απήχθη ενώ πήγε να γιορτάσει με χαρά με ζωή, με ευτυχία. Πήγε σε ένα πάρτι, το οποίο συμβόλιζε αλληλεγγύη και ειρήνη και δεν επέστρεψε».

«Απήχθη και κρατείται στη Γάζα, δε γνωρίζουμε που και κόπηκε κάθε επικοινωνία μαζί του», είπε η μητέρα του. «Προσπαθούμε συνεχώς με κάθε τρόπο να αποκαταστήσουμε έστω ένα ίχνος επικοινωνίας. Έγινε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο αδελφός του Ιλάι, περιέγραψε πως εκείνο το πρωί ξύπνησαν με τον ήχο των σειρήνων και η μητέρα του έστειλε κατευθείαν μήνυμα στον Εβιατάρ για να δει αν είναι καλά. Μετά από μια ώρα χάθηκε η επικοινωνία μαζί του, ενώ 6 ώρες αργότερα η οικογένεια έλαβε δυο βίντεο που έστειλε η Χαμάς.

Όπως είπε, ο αδελφός του που θα γίνει 23 στο τέλος Δεκεμβρίου «είναι από τους πιο ήρεμους ανθρώπους και πιστεύουμε ότι ακόμα και αν είναι σε αιχμαλωσία μπορεί να παραμείνει ήρεμος και να βοηθήσει και άλλους».

«Από εκείνη τη στιγμή η ζωή μας άλλαξε, ζούμε 30 μέρες ένα φοβερό εφιάλτη. Ελπίζουμε η επίσκεψή μας να μπορέσει να έχει κάποιο αντίκτυπο και η ελληνική κοινότητα να μπορεί να βοηθήσει», σημείωσε.

Η Ορίτ Μεϊρ περιέγραψε με δάκρυα την τελευταία φορά που είδε το γιο της Αλμόγκ στις 6 Οκτωβρίου, στις 11 το βράδυ που έφυγε με φίλους του για το φεστιβάλ.

Ξύπνησε την επόμενη το πρωί από ένα τηλεφώνημα του Αλμόγκ ο οποίος της περιέγραφε ότι ακούει από παντού ρουκέτες και πυροβολισμούς. «Δεν ξέρω τι συμβαίνει, θα σε πάρω σε μισή ώρα, μαμά σ αγαπώ», της είπε την τελευταία φορά που τον άκουσε. Η κόρη της έστειλε στο facebook τη φωτό του Αλμόγκ και 3 ώρες αργότερα έλαβαν ένα βίντεο από κάποιον που τον αναγνώρισε.

«Από εκείνη τη στιγμή ο κόσμος μου καταστράφηκε», είπε η Ορίτ. «Είναι όλη η ζωή μου, ζω έναν εφιάλτη σε ένα διαφορετικό κόσμο. Δεν κοιμάμαι μόνο κλαίω και είμαι σε απόγνωση».

Ο Αλμόγκ, είπε, είναι ένας άνθρωπος χαρούμενος, δε μπορεί να κάτσει σε καρέκλα για μία ώρα, «δε μπορώ να τον φανταστώ να είναι ένα μήνα σε ένα υπόγειο».

«Από τότε η ζωή μας είναι ένας εφιάλτης. Όμως αυτός ο εφιάλτης είναι πραγματικότητα. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας να τον φέρουμε πίσω μαζί με τους άλλους ομήρους».

Ο θείος του Αβιράμ ανέφερε πως μέσα σε μια εβδομάδα όλες οι οικογένειες των ομήρων οργανώθηκαν, ενώθηκαν και ξεκίνησαν να λειτουργούν σαν ομάδα.

«Όπως το βλέπω θα τα καταφέρουμε και θα τους φέρουμε πίσω. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, αλλά θα τους φέρουμε πίσω», τόνισε και κάλεσε όλο τον κόσμο να πιέσει όποιον μπορεί να βοηθήσει, αλλά και να στηρίξει τις οικογένειες των ομήρων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο protothema.gr