Τα καφέ μάτια βρέφους έγιναν γαλάζια μετά από φάρμακο για τον κορονοϊό – Προβληματισμένοι οι ειδικοί

109

H περίπτωσή του δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Frontiers in Pediatrics

Τα μάτια ενός αγοριού άλλαξαν προσωρινά χρώμα και από σκούρα καστανά έγιναν φωτεινά μπλε μετά τη λήψη μιας κοινής θεραπείας για την COVID-19. Το 6 μηνών παιδί από την Ταϊλάνδη διαγνώστηκε με COVID-19 αφού έκανε πυρετό και είχε βήχα για μια ημέρα, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια περίπτωση που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Frontiers in Pediatrics.

Στο βρέφος χορηγήθηκε φαβιπιραβίρη, η αντιική θεραπεία που εγκρίθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης το 2022 για παιδιά με ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

Σοκαριστικό είναι ότι περίπου 18 ώρες μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής, η μητέρα του παιδιού παρατήρησε ότι τα σκούρα καστανά μάτια του είχαν γίνει έντονα μπλε. Η ανήσυχη μητέρα επικοινώνησε με γιατρούς και έλαβε οδηγίες να σταματήσει αμέσως τη θεραπεία.

Μετά από περίπου πέντε ημέρες, ο αποχρωματισμός υποχώρησε και ο κερατοειδής του παιδιού επέστρεψε στο αρχικό του χρώμα. Το βρέφος εξετάστηκε από τους γιατρούς, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο κερατοειδής είχε καθαρίσει και δεν είχε μπλε απόχρωση, ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία μπλε χρωστική στην επιφάνεια της ίριδας.

Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι γιατί η φαβιπιραβίρη φαίνεται να προκαλεί αποχρωματισμό, αλλά υποψιάζονται ότι ο φθορισμός -η εκπομπή απορροφημένου φωτός- «μπορεί να οφείλεται στο φάρμακο, στους μεταβολίτες του ή σε πρόσθετα συστατικά του δισκίου, όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το κίτρινο οξείδιο του σιδήρου».

Τελικά, το παιδί δεν φαίνεται να υπέστη καμία βλάβη στην όρασή του και έγινε καλά.

Το φάρμακο αυτό έχει προκαλέσει αποχρωματισμό σε μία ακόμη καταγεγραμμένη περίπτωση. Το 2021, ένας άνδρας στην Ινδία ανέφερε την πρώτη περίπτωση της ασυνήθιστης ανεπιθύμητης ενέργειας της θεραπείας. Ο ανώνυμος 20χρονος διαγνώστηκε με COVID-19 και του συνταγογραφήθηκε favipiravir μετά από δύο ημέρες που δεν έβλεπε καμία βελτίωση ενώ έπαιρνε βιταμίνη C, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη D και ιβερμεκτίνη.

Όμως τη δεύτερη ημέρα της θεραπείας με favipiravir, ο άνδρας παρατήρησε ότι τα σκούρα καστανά μάτια του είχαν γίνει έντονα μπλε. Οι γιατροί συμβούλευσαν τον άνδρα να σταματήσει τη λήψη του φαρμάκου και τα μάτια του επέστρεψαν στο φυσιολογικό τους χρώμα μετά από μόλις μία ημέρα.

Η αναφορά για το βρέφος δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2023, αλλά η ακριβής ημερομηνία του περιστατικού είναι άγνωστη.

https://www.newsbeast.gr/