Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣκότωσε τα 4 παιδιά της, τώρα κυκλοφορεί ελεύθερη: Δόθηκε χάρη στη μητέρα...

Σκότωσε τα 4 παιδιά της, τώρα κυκλοφορεί ελεύθερη: Δόθηκε χάρη στη μητέρα για το θάνατο των “σπλάχνων” της

Ελεύθερη αφέθηκε η «Μήδεια της Αυστραλίας» αφού έμεινε 20 χρόνια στην φυλακή. Η γυναίκα που καταδικάστηκε για τις δολοφονίες των τεσσάρων παιδιών της, μπορεί και να μην ήταν ένοχη, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που προέκυψαν.

Η Κάθλιν Φόλμπιγκ κάποτε θεωρήθηκε ως η «χειρότερη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος της Αυστραλίας». Σήμερα έλαβε χάρη, γιατί νεότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι δεν σκότωσε τα τέσσερα παιδιά της. Η ηλικίας 55 ετών Αυστραλή, από την πρώτη στιγμή υποστήριζε ότι δεν ήταν ένοχη για τους θανάτους των παιδιών της Κάλεμπ, Πάτρικ, Σάρα και Λάουρα. Αλλά σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε για την υπόθεσή της, επιστήμονες κατέθεσαν ότι πιστεύουν ότι μπορεί τα 4 παιδιά να έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια. Η υπόθεση της 55χρονης έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες της Αυστραλίας.

Η Κάθλιν Φόλμπιγκ φυλακίστηκε το 2003 για τους θανάτους των παιδιών της. Κάθε παιδί πέθανε ξαφνικά μεταξύ 1989 και 1999, σε ηλικία μεταξύ 19 ημερών και 19 μηνών, με τους εισαγγελείς στη δίκη της να ισχυρίζονται ότι τα είχε πνίξει. Προηγούμενες προσφυγές που είχε κάνει η καταδικασμένη μητέρα, αλλά και μια ξεχωριστή έρευνα του 2019 για την υπόθεση δεν βρήκαν λόγους που να θεμελιώνουν εύλογη αμφιβολία για τις κατηγορίες και έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα σε έμμεσες αποδείξεις στην αρχική δίκη της γυναίκας.

Ωστόσο, στη νέα έρευνα, με επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή Τομ Μπάτχερστ, οι εισαγγελείς αποδέχθηκαν ότι η έρευνα που είχε γίνει στο παρελθόν για την υπόθεση και αφορούσε τις γονιδιακές μεταλλάξεις είχε αλλάξει την κατανόησή τους για τους θανάτους των παιδιών. Τη Δευτέρα, ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μάικλ Ντάλεϊ είπε ότι ο δικαστής Μπάτχερστ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρχε εύλογη αμφιβολία για το κατά πόσο ότι η Κάθλιν Φόλμπιγκ ήταν ένοχη.

Κατόπιν αυτού, ο κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας, υπέγραψε χάρη για την καταδικασμένη μητέρα και έδωσε εντολή να αφεθεί αμέσως ελεύθερη. «Ήταν μια δοκιμασία 20 ετών για εκείνη… Της εύχομαι ειρήνη», είπε ο εισαγγελέας Ντάλεϊ , προσθέτοντας ότι οι σκέψεις του ήταν επίσης με τον πατέρα των παιδιών, Κρεγκ Φόμπλιγκ. Στην τελευταία έρευνα, οι δικηγόροι του Κρεγκ Φόμπλιγκ επεσήμαναν το «θεμελιωδώς απίθανο» τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας να πεθαίνουν από φυσικά αίτια κάτω των δύο ετών.

Εάν οι καταδίκες της ανατραπούν, θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει αγωγή στην κυβέρνηση ζητώντας αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων.

Δικαιώθηκε μετά από 20 χρόνια

«Αν η Κάθι Φόλμπιγκ δικαζόταν σήμερα, πραγματικά δεν πιστεύω πως θα καταδικαζόταν βάσει της δύναμης των υπαρχόντων επιστημονικών αποδείξεων. Νομίζω πως η Κάθι Φόλμπιγκ έχει πέσει θύμα της μεγαλύτερης δικαστικής πλάνης στην ιστορία της χώρας μας», λέει η δικηγόρος της.

Μετά από δύο δεκαετίες, δεκάδες διακεκριμένοι επιστήμονες της Αυστραλίας υπέγραψαν αίτημα για την άμεση αποφυλάκισή της.

Τα στοιχεία

Οι εξετάσεις DNA δείχνουν πως η Σάρα και η Λόρα, οι δύο κόρες της, κληρονόμησαν ένα παθογόνο γονίδιο από τη μαμά τους που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.

Advertisement

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία πως ο Πάτρικ, ο γιος της, είχε μία υποβόσκουσα γενετική ανωμαλία που δημιουργεί προδιάθεση για επιληψία.

Όλα αυτά προκαλούν αμφιβολίες για την απόφαση σε σχέση και με τον Κέιλεμπ, του οποίου ο θάνατος μόλις στις 19 μέρες της ζωής του, ίσως οφείλεται επίσης στην επιληψία.

Πολλοί επιστήμονες της Αυστραλίας θεωρούν πως η υπόθεση Φόλμπινγκ ίσως είναι η ιδανική ευκαιρία να αλλάξει ριζικά η νομοθεσία για τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Προς το παρόν, η Κάθλιν Φόλμπιγκ παραμένει στη φυλακή περιμένοντας το τελικό πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας της Αυστραλίας, της απένειμε χάρη και θα αποφυλακιστεί άμεσα.

Οποιαδήποτε μελλοντική δίκη, ίσως αποδείξει την αθωότητά της και της επιδικάσει αποζημίωση για τα 20 χρόνια άδικης φυλάκισης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ