Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Τι αλλάζει σε οικονομία και εξωτερική πολιτική ο Ερντογάν - Η...

Τουρκία: Τι αλλάζει σε οικονομία και εξωτερική πολιτική ο Ερντογάν – Η σύνθεση του υπουργικού

Δείτε τον Τούρκο πρόεδρο να ανακοινώνει τη σύνθεση του υπουργικού – Νέος επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ο Χακάν Φιντάν – Εκτός κυβέρνησης ο Χουλουσί Ακάρ, ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας

Το νέο κυβερνητικό σχήμα της Τουρκίας έκανε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τρίτη διαδοχική φορά και ενώπιον πλήθους ξένων ηγετών. 

Το ενδιαφέρον, σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, συγκέντρωσε η επιβεβαίωση των πληροφοριών περί αντικατάστασης τριών προσώπων που ηγούνταν της «εμπρηστικής» ρητορικής κατά της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. 

Δείτε τον Τούρκο πρόεδρο να ανακοινώνει τη σύνθεση του νέου υπουργικού

https://twitter.com/i/broadcasts/1kvKpmXBDVVGE?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1665071902937739272%7Ctwgr%5E0ca74b4ccb97ec6d7c6095f2047475b41a060014%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1378344%2Ftourkia-nea-dedomena-se-ellinotourkika-kai-oikonomia-meta-tis-anakoinoseis-erdogan%2F

Ο λόγος για τους  Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΧουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού. Το κρατικό κανάλι TRT «μετέφρασε» την εξέλιξη αυτή σαν την επιθυμία του «Σουλτάνου» για μια νέα αρχή στις σχέσεις με την Ελλάδα. «Στην περίπτωση επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρχει μία συνέχεια στις διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα. Θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιον, με τον οποίο έχει πλέον προσωπική σχέση. Θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τις δύο χώρες να λύσουν τα ζητήματά τους»  επισήμανε σχετικά δημοσιογράφος του TRT, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και στην πράξη αν οι ισχυρισμοί αυτοί επαληθευτούν. 

Παράλληλα, μπορεί να Τούρκος πρόεδρος να προσπαθούσε όλο το προηγούμενο διάστημα να δείξει στους πολίτες πως «ελέγχει» την κατάσταση με τα οικονομικά, ωστόσο η αλλαγή δεδομένων και στο υπουργείο Οικονομίας φανερώνει πως έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα και επιδιώκει να βγάλει τη χώρα του από την «οικονομική απομόνωση». 

Νέα δεδομένα στο υπουργείο Εξωτερικών

Αναλυτικότερα, στη θέση του Τσαβούσογλου στην κεφαλή του υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκε ο Χακάν Φιντάν ο οποίος μέχρι πρότινος βρισκόταν στη θέση του επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ). 

Ο Χακάν Φιντάν θεωρείται πολυεργαλείο του Ερντογάν. Έγινε γνωστός για τη συνεισφορά του στην τουρκική εθνική ασφάλεια και τη συμμετοχή του σε νευραλγικής σημασίας διπλωματικές υπηρεσίες.

Ο Χακάν Φιντάν γεννήθηκε το 1968 στην Άγκυρα της Τουρκίας. Απέκτησε πτυχίο στη διαχείριση και στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Maryland Global Campus. Στη συνέχεια, πήρε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Bilkent. Εργάστηκε ως υπαξιωματικός στον τουρκικό στρατό από το 1986 έως το 2001.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Φιντάν έχει θητεύσει σε δύο εξειδικευμένους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης (UNIDO).

Ο Φιντάν ήταν επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από τις 25 Μαΐου 2010 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2015, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του για να θέσει υποψηφιότητα ως μέλος του κοινοβουλίου, με στόχο να εκπροσωπήσει το κόμμα του Ερντογάν. Ωστόσο, στις 9 Μαρτίου 2015, ακριβώς 30 ημέρες αργότερα, απέσυρε την υποψηφιότητά του. Διορίστηκε πίσω στη θέση του μέσα σε λίγες ώρες, στην οποία παρέμεινε μέχρι και σήμερα, που ορίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Μάλιστα, το 2020, σε συνεργασία με τον Σοϊλού, ενορχήστρωσε τη μαζική άφιξη μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τα επεισόδια που ακολούθησαν στον Έβρο.

Ο νέος υπουργός Άμυνας

Τη θέση του Χουλουσί Ακάρ στο υπουργείο Άμυνας,  πήρε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, σε μια  πολύ σημαντική μετατόπιση στρατηγικής.

Θεωρείται ένα από τα πιο κοντινά πρόσωπα στον Ερντογάν που έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με το συριακό ζήτημα όπου αναμένεται να θέσει τα δικά του δεδομένα.

Ο μέχρι πρότινος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου επρόκειτο να αποστρατευθεί μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω του ορίου ηλικίας του, αλλά με κατεπείγοντα νόμο το AKP αύξησε το χρονικό όριο ηλικίας κατά πέντε έτη, διατηρώντας τον έτσι στη θέση του. Η ηλικία αποστράτευσης του αρχηγού του γενικού επιτελείου αυξήθηκε από τα 67 στα 72 χρόνια.

Ενδιαφέρον έχει δε πως ο Γκιουλέρ διαδέχεται τον Ακάρ για δεύτερη φορά. Ο Γκιουλέρ έγινε τον Ιούλιο του 2018 ο 30ος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαδεχόμενος τον Χουλουσί Ακάρ.

Είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες το καλοκαίρι του 2016 αλλά την επόμενη μέρα αφέθηκε ελεύθερος.

 Ο νέος υπουργός Οικονομικών

Κρίσιμη θεωρείται και η αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών, με την επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος καλείται να ανορθώσει την ταλαιπωρημένη τουρκική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

https://www.protothema.gr/world/article/1378344/tourkia-nea-dedomena-se-ellinotourkika-kai-oikonomia-meta-tis-anakoinoseis-erdogan/


 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ