Μπαλόνια-γκέιτ: «Συγγνώμη, λάθος» λένε τώρα οι ΗΠΑ

224

Ατεκμηρίωτη παραμένει η θεωρία περί κινεζικής κατασκοπείας – Αμηχανία των Αμερικανών, που δεν ξέρουν ακόμη την αιτία της παρουσίας των μπαλονιών στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ

Καθώς οι ενδελεχείς έρευνες των Αμερικανών ειδικών στα υπολείμματα των καταρριφθέντων μπαλονιών απέβησαν άκαρπες, η θεωρία περί κινεζικής κατασκοπείας απέμεινε ατεκμηρίωτη. Εκ των πραγμάτων πλέον, η πλευρά των ΗΠΑ οπισθοχωρεί και εμμέσως ανακαλεί: «Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ή οτιδήποτε που θα μπορούσε να στηρίζει συγκεκριμένα την ιδέα ότι αυτά τα τρία αντικείμενα ήταν μέρος του σχεδίου κατασκοπείας εκ μέρους της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας ή ότι τα μπαλόνια συνδέονται με έξωθεν απόπειρες συλλογής δεδομένων από παρακολουθήσεις» δήλωσε ο Τζον Φ. Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως η εικόνα θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική εάν είχαν εντοπιστεί και περισυλλεγεί ακέραια τα μπαλόνια. Τότε ενδεχομένως η εξέτασή τους στα εργαστήρια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα επιβεβαίωνε τις υποψίες ότι τα μπαλόνια χρησιμοποιήθηκαν σαν κατασκοπευτικά μέσα.

Στην ουσία, όμως, το μυστήριο γύρω από το τι πραγματικά είναι τα τρία μπαλόνια και σε τι είδους αποστολή βρίσκονταν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, παραμένει άλυτο. Οι Αμερικανοί ειδικοί βρίσκονται σε αμηχανία, διότι τα μπαλόνια είναι ανόμοια μεταξύ τους. Τα δύο εξ αυτών είναι μικρότερα σε διαστάσεις από το πρώτο, το οποίο θεωρήθηκε κατασκοπευτικό. Το ένα ήταν κυλινδρικό σε σχήμα, ενώ το άλλο έμοιαζε με οκτάγωνο, από τις ακμές του οποίου κρέμονταν νήματα -ήταν, δηλαδή, κάτι σαν παραδοσιακός χαρταετός, τύπου Καθαράς Δευτέρας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με όσα ανακοινώνουν οι αμερικανικές αρχές, καμία εταιρεία, οργανισμός ή ιδιώτης δεν επικοινώνησε προκειμένου να δηλώσει την κυριότητα των μπαλονιών, προσφέροντας περαιτέρω στοιχεία, τα οποία θα φώτιζαν την υπόθεση από τεχνικής άποψης, αλλά και ουσιαστικής, δηλαδή για τη φύση της «αποστολής» των αλλόκοτων αυτών αντικειμένων.

Επιπλέον, πέραν των προηγουμένων, επιβεβαιώθηκε ότι για την κατάρριψη ενός μπαλονιού χρειάστηκε δεύτερη βολή, καθώς ο πρώτος πύραυλος δεν πέτυχε το στόχο και απλώς κατέπεσε, χωρίς θύματα ή ζημιές, στη λίμνη Χιούρον. Σημειώνεται πάντως ότι κάθε ρουκέτα AIM-9X Sidewinder κοστίζει 400.000 δολάρια.

Ακριβώς με αφορμή το κόστος των πυραύλων που κυνηγούν μπαλόνια (και τα πετυχαίνουν με τη δεύτερη), οι Κινέζοι αντεπιτέθηκαν στους Αμερικανούς, καταφέροντας ταπεινωτικά ραπίσματα. Ήδη από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, η κινεζική πλευρά μετήλθε ιδιαιτέρως μειωτικών εκφράσεων, καταλογίζοντας στις ΗΠΑ «ανωριμότητα», «ανευθυνότητα», ακόμη και «υστερία».

Οι χαρακτηρισμοί αυτοί περιλαμβάνονται σε ένα άρθρο γνώμης, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της People’s Daily Online, επίσημου φερεφώνου του κινεζικού καθεστώτος. Ο συντάκτης του κειμένου βάλλει κατά ριπάς και δίχως έλεος εναντίον των Αμερικανών, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επί μία εβδομάδα κατελήφθη από μανία με τα μπαλόνια, τα οποία ήταν μετεωρολογικά και απλώς ξέφυγαν από την προγραμματισμένη πορεία τους και κατέληξαν στον αμερικανικό ουρανό.

«Αλλά ας μιλήσουμε για κατασκοπεία» αναφέρει το ίδιο κείμενο. «Καμία χώρα δεν κάνει παρακολουθήσεις σε τόσο μεγάλη κλίμακα και τόσο επιθετικά όσο οι ΗΠΑ. Και μάλιστα με συχνές στρατιωτικές πτήσεις κοντά στα κινεζικά παράλια, τις οποίες ακόμη και ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσιντζερ αλλά και ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, θεώρησαν σαν προκλητικές. Πώς θα αντιδρούσαν άραγε οι ΗΠΑ εάν η Κίνα έστελνε τακτικά τα αναγνωριστικά αεροσκάφη της στις ακτές της Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη ή τη Φλόριντα;»