Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣφαγή στο Μόντερεϊ Παρκ: Η συγκλονιστική στιγμή που πολίτης αφοπλίζει τον δράστη

Σφαγή στο Μόντερεϊ Παρκ: Η συγκλονιστική στιγμή που πολίτης αφοπλίζει τον δράστη

Σε κατάσταση σοκ η Καλιφόρνια μετά από δύο απανωτά περιστατικά μαζικών πυροβολισμών

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη σφαγή που διέπραξε ο 72χρονος Χου Καν Τραν στην αίθουσα χορού Star Ballroom Dance Studio του Μόντερεϊ Παρκ, κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης για τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά. Η τραγωδία, όμως, θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού 20 λεπτά μετά τους φονικούς πυροβολισμούς και αφού είχε διαφύγει, ο 72χρονος δράστης μπήκε στην αίθουσα χορού Lai Lai Ballroom & Studio, στη γειτονική πόλη Αλάμπρα.

Εκεί, ο Μπράντον Τσάι, ο ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης, πάλεψε μαζί του και του άρπαξε το όπλο προτού προλάβει να ρίξει ούτε μια σφαίρα!

H σκηνή καταγράφηκε από την κάμερα ασφαλείας της αίθουσας χορού, που θα μπορούσε να είχε γεμίσει θύματα εάν ο Τσάι δεν είχε φανεί τόσο γενναίος:

«Εκείνη τη στιγμή, ξύπνησε κάποιο πρωτόγονο ένστικτο. Κάτι συνέβη. Δεν ξέρω τι μου ήρθε», είπε ο Τσάι στην εφημερίδα New York Times, εξηγώντας ότι ο ένοπλος έφυγε αφού πάλεψαν για περίπου 90 δευτερόλεπτα.

Σχεδόν 12 ώρες αργότερα αστυνομικοί στο Τόρανς, στα νοτιοδυτικά του Μόντερεϊ Παρκ, εντόπισαν το λευκό βανάκι που οδηγούσε ο Τραν. Καθώς το πλησίαζαν, άκουσαν έναν πυροβολισμό. Ο Τραν είχε αυτοκτονήσει.

Η αστυνομία της Καλιφόρνιας συνεχίζει να αναζητά το κίνητρο πίσω από μία από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες στην ιστορία της Πολιτείας. O Τραν, ένας πρώην νοικάρης του οποίου τον χαρακτήρισε «οργισμένο και φιλύποπτο», σκότωσε 11 ανθρώπους ηλικίας 50-80 ετών και τραυμάτισε άλλους 9. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι αρχές εξετάζουν ως πιθανό κίνητρο τις «προσωπικές σχέσεις» του δράστη, αφού μπορεί ο στόχος του να ήταν η πρώην σύζυγός του.

Σε κατάσταση σοκ η Καλιφόρνια μετά από δύο απανωτά περιστατικά μαζικών πυροβολισμών

Μόλις δύο ημέρες αφού ένοπλος σκότωσε 11 ανθρώπους σε στούντιο χορού στην περιοχή του Λος Άντζελες, επτά ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αγροτική περιοχή κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, δύο αιματηρά περιστατικά που συγκλόνισαν την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οι αρχές επεσήμαναν ότι ακόμη δεν έχουν εντοπίσει το κίνητρο των δύο περιστατικών με μαζικούς πυροβολισμούς, τα οποία τους προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση, εν μέρει επειδή οι δράστες τους ήταν άνδρες σε ηλικία συνταξιοδότησης, πολύ μεγαλύτεροι από όσο είναι συνήθως οι δράστες τέτοιων μακελειών.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε ότι επισκεπτόταν επιζώντες της σφαγής του Σαββάτου στο προάστιο Μόντερεϊ Παρκ του Λος Άντζελες όταν ενημερώθηκε για το περιστατικό της Δευτέρας στη βόρεια Καλιφόρνια. «Η μία τραγωδία μετά την άλλη», έγραψε στο Twitter.

Ωστόσο τα δύο περιστατικά δεν φαίνεται να έχουν άλλα κοινά πέρα από την ηλικία των δραστών τους.

Αυτό της Δευτέρας σημειώθηκε στην παραθαλάσσια πόλη Χαφ Μουν Μπέι, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Σαν Φρανσίσκο, όταν ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον εργατών σε αγροκτήματα, σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου το ένα από το άλλο. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε ως ο 67χρονος Τσουνλί Ζάο και συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα, όταν εντοπίστηκε από τις αρχές να κάθεται στο αυτοκίνητό του το οποίο είχε σταθμεύσει έξω από ένα αστυνομικό τμήμα, όπου πιστεύεται ότι είχε πάει για να παραδοθεί.

Στο αυτοκίνητό του εντοπίστηκε ένα ημιαυτόματο όπλο, δήλωσε η Κριστίνα Κόρπους σερίφης της κομητείας Σαν Ματέο.

Σύμφωνα με την Κόρπους, ο ύποπτος, ο οποίος «συνεργάζεται πλήρως» με τους ερευνητές, έχει εργαστεί σε ένα από τα δύο αγροκτήματα.

Κινεζικό νέο έτος

Το μακελειό του Σαββάτου σημειώθηκε εν μέσω των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος στο Μόντερεϊ Παρκ, μια περιοχή της νότιας Καλιφόρνιας όπου ζει μεγάλη ασιατική κοινότητα, εγείροντας αρχικά φόβους για μια επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα. Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων ακυρώθηκε. Πρόκειται για ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά που έχουν καταγραφεί ποτέ στην κομητεία του Λος Άντζελες, σύμφωνα με τη Χίλντα Σολίς, μέλος του Συμβουλίου Επιθεωρητών της κομητείας.

Το 1984, 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εστιατόριο McDonald’s στο Σαν Ντιέγκο, η πιο αιματηρή επίθεση που έχει σημειωθεί στην Καλιφόρνια. Δεκατέσσερις άνθρωποι έπεσαν νεκροί στο Σαν Μπερναρντίνο, στη κομητεία του Λος Άντζελες, το 2015 από τα πυρά ενός ζευγαριού. Σύμφωνα με τις αρχές, επρόκειτο για εξτρεμιστές που είχαν εμπνευστεί από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Σκοτώθηκαν λίγες ώρες αργότερα σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Τα δύο πιο πρόσφατα περιστατικά ξεχωρίζουν και λόγω της ηλικίας των δραστών τους. Από τα 185 περιστατικά ένοπλων επιθέσεων από το 1966 ως το 2022 που έχουν καταγραφεί στη βάση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Violence Project, μόνο ένα είχε δράστη πρόσωπο άνω των 70 ετών: το 1981 ένας συνταξιούχος ανθρακωρύχος σκότωσε πέντε ανθρώπους στο Κεντάκι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ