Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΘάνατος πάπα Βενέδικτου: Σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα η σορός του στο...

Θάνατος πάπα Βενέδικτου: Σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα η σορός του στο Βατικανό

Η κηδεία του θα τελεστεί την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου που θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη – Βίντεο με τις πρώτες φωτογραφίες και βίντεο του Ομότιμου Πάπα Βενέδικτου XVI από τον θάνατό του

Η σορός του επίτιμου πάπα Βενέδικτου έχει τεθεί από σήμερα σε λαϊκό προσκύνημα στη βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου. 

Προσκύνημα που θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη. Την Πέμπτη το πρωί, θα τελεσθεί η κηδεία, χοροστατούντος του πάπα Φραγκίσκου. Θα είναι μια επίσημη αλλά λιτή τελετή, με σεβασμό στη βούληση του αποθανόντα. Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, αναμένεται να πουν το στερνό αντίο στον Γιόζεφ Ράτσινγκερ πάνω από 60.000 χιλιάδες άνθρωποι.

DW: Ο Βενέδικτος στη βασιλική του Αγίου Πέτρου το 2006

Οι σχολιαστές στην Ιταλία υπογραμμίζουν ότι κατά τη θητεία του υπήρξαν και προβλήματα: ότι θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί νωρίτερα το σκάνδαλο παιδοφιλίας στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ότι δεν μπόρεσαν να διαλευκανθούν υποθέσεις πιθανής κακοδιαχείρισης υψηλών χρηματικών ποσών από ισχυρούς κληρικούς.

Παράλληλα όμως στη Ρώμη τονίζεται ότι ήταν ο πρώτος ποντίφικας που συναντήθηκε με θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων εκ μέρους του κλήρου και ότι η ιστορική απόφασή του τον Φεβρουάριο του 2013 ήταν απρόσμενη, όσο και θαρραλέα. Η αναφορά, βέβαια, είναι στην παραίτηση του Γερμανού πάπα, την οποία με συνέπεια ως προς το συντηρητικό του προφίλ θέλησε να ανακοινώσει στα λατινικά. «Μην αφήνετε να σας απομακρύνουν από την πίστη σας», υπογραμμίζει ο Βενέδικτος ο Δέκατος Έκτος στην πνευματική του διαθήκη, η οποία περιέχεται σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει άμεσα. «Ζητώ από καρδιάς συγγνώμη από όσους μπορεί να έβλαψα, με οποιοδήποτε τρόπο, κατά τη διάρκεια της ζωής μου», προσθέτει.

«Ο Βενέδικτος ήταν ένας άνθρωπος με ευγενικά, ανώτερα αισθήματα, ευχαριστούμε τον Κύριο που μας πρόσφερε το δώρο αυτό», είπε ο Φραγκίσκος. Οι σημαίες στο Βατικανό σήμερα κυματίζουν μεσίστιες, και τα φώτα στη φάτνη και στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας του Αγίου Πέτρου έσβησαν σε ένδειξη πένθους.

Το Βατικανό μοιράστηκε την Κυριακή τις πρώτες φωτογραφίες και βίντεο του Ομότιμου Πάπα Βενέδικτου XVI από τον θάνατό του στις 31 Δεκεμβρίου.

Τα λείψανα του Βενέδικτου έχουν τεθεί στο παρεκκλήσι της Μονής Mater Ecclesiae.

Πηγή:DW

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ