Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣυναγερμός στο Λονδίνο: Εμβόλια σε 1 εκατ. παιδιά μετά τον εντοπισμό πολιομυελίτιδας...

Συναγερμός στο Λονδίνο: Εμβόλια σε 1 εκατ. παιδιά μετά τον εντοπισμό πολιομυελίτιδας στα λύματα

Σε όλα τα παιδιά κάτω των 9 ετών στο Λονδίνο θα χορηγηθεί αναμνηστική δόση εμβολίου

Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει βρεθεί 116 φορές στα λύματα του Λονδίνου από τον Φεβρουάριο. Οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να εμβολιάσουν σχεδόν 1 εκατ. παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ετών. Σε αυτά περιλαμβάνονται και όσα έχουν ήδη εμβολιαστεί, καθώς οι αρχές συνιστούν ενισχυτική δόση. Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα ενημερωθούν σχετικά με τη διαδικασία από τον γιατρό τους εντός του επόμενου μήνα.

Η ασθένεια ήταν συχνή στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1950, αλλά εξαλείφθηκε το 2003. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύονται δείγματα του ιού στα λύματα, ωστόσο τώρα αυτό που συμβαίνει είναι ελαφρώς περίπλοκο, καθώς τα δείγματα που ανιχνεύονται συνδέονται με εμβόλιο πολιομυελίτιδας που χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες.

Το εμβόλιο της πολιομυελίτδας

Μέρη του κόσμου που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εστίες πολιομυελίτιδας χρησιμοποιούν το από του στόματος εμβόλιο πολιομυελίτιδας – το οποίο είναι ασφαλές, αλλά χρησιμοποιεί ζωντανό ιό. Αυτό δίνει ένα τεράστιο ποσοστό ανοσίας, αλλά ο ιός έχει τη δυνατότητα να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο σε περιοχές όπου δεν προστατεύονται πολλοί άνθρωποι.

Αυτό γίνεται πρόβλημα εάν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται, καθώς η ασφαλής μορφή του ιού που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο μπορεί να μεταλλαχθεί και να εξελιχθεί.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) λέει ότι τα περισσότερα από τα δείγματα που ανιχνεύθηκαν αφορούσαν την ασφαλή μορφή του εμβολίου της πολιομυελίτιδας, αλλά «λίγα» είχαν μεταλλαχθεί αρκετά, ώστε να είναι επικίνδυνα.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης  αναφέρει ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα πολιομυελίτιδας και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ