Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗΠΑ: Για δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε η Οικονομία - Στο χείλος της ύφεσης;

ΗΠΑ: Για δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε η Οικονομία – Στο χείλος της ύφεσης;

Εξασθένηση της ζήτησης βλέπουν οι οικονομολόγοι και προβλέπουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά

Νέα μείωση καταγράφηκε στο αμερικανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κάτι που αυξάνει τους φόβους ότι οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν ήδη μπει σε ύφεση. Η μείωση του ΑΕΠ ήταν μόλις 0,2%, αλλά είχε προηγηθεί και το ψαλίδισμα κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς που επικαλούνται οι New York Times, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπήκαν και πάλι σε υφεσιακό περιβάλλον, μόλις δύο χρόνια μετά από την πρηγούμενη ύφεση που αντιμετώπισαν λόγω του κορωνοϊού.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι αρκετοί οικονομολόγοι σημειώνουν ότι η αμερικανική οικονομία δεν συγκεντρώνει ακόμα τα κριτήρια για να θεωρηθεί επισήμως σε ύφεση, αλλά – όπως αναφέρει – τα στοιχεία αλέχιστες αμφιβολίες αφήνουν ότι χάθηκε το μομέντουμ της ανάκαμψης.

«Δεν νομίζουμε ότι είμαστε σε ύφεση προς το παρόν, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η εξασθένηση της ζήτησης», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of America – κάτι που δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό, από την στιγμή που η η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ επιχειρεί να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό μέσω επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκιά της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ