Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήEE: Προετοιμαζόμαστε για την πλήρη διακοπή στη ροή φυσικού αερίου από τη...

EE: Προετοιμαζόμαστε για την πλήρη διακοπή στη ροή φυσικού αερίου από τη Gazprom

«Είναι αδύνατον να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσει η Gazprom», ανέφερε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σημειώνοντας ότι «ήδη έχουμε 12 χώρες, σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρείες μέσα στις χώρες, οι οποίες από τη μία ημέρα στην άλλη έχουν πλήρεις ή μερικές διακοπές στη ροή φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Aυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όταν προετοιμάζουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα, τα σχέδια προετοιμασίας για τον χειμώνα βασιζόμαστε στο χειρότερο δυνατό σενάριο» το οποίο είναι ότι θα υπάρχει πλήρης διακοπή από την Gazprom.

«Ποιος ξέρει εάν θα συμβεί ή όχι» προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος για την ΕνέργειαΤιμ ΜακΦι ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο και ένα από τα σενάρια είναι ότι οι ροές δε θα ξαναξεκινήσουν».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα ξαναρχίσουν, όταν ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη συντήρηση αυτή την εβδομάδα, δήλωσε την Τρίτη ο Επίτροπος προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν.

«Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία», είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου στη Σιγκαπούρη.

Ο αγωγός έκλεισε πριν από μια εβδομάδα για συντήρηση που αναμενόταν να διαρκέσει 10 ημέρες, με την επαναλειτουργία του να προγραμματίζεται για τις 21 Ιουλίου. Το κλείσιμό του έχει πυροδοτήσει φόβους στην Ευρώπη ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να τερματίσει τις προμήθειες ως αντίποινα για τις κυρώσεις κατά της εισβολής του στην Ουκρανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ