Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΔηλητηρίασαν τον πιο στενό συνεργάτη του Πούτιν, Νικολάι Πατρούσεφ

Δηλητηρίασαν τον πιο στενό συνεργάτη του Πούτιν, Νικολάι Πατρούσεφ

Απόπειρα δηλητηρίασης διαπράχθηκε σε βάρος του πιο στενού συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν, εμπνευστή της εισβολής στην Ουκρανία, όπως υποστηρίζει ρωσικό μέσο ενημέρωσης. Ο 71χρονος Νικολάι Πατρούσεφ, «γεράκι του Κρεμλίνου», πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB και γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Μόσχας, φέρεται να μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο τις προηγούμενες ημέρες ύστερα από αδιαθεσία.

Σύμφωνα με το General SVR, ρωσικό κανάλι στο Telegram το οποίο διαχειρίζονται αντιφρονούντες προς την κυβέρνηση Πούτιν, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων αποκάλυψαν ότι ο Πατρούσεφ είχε προσβληθεί από «συνθετικό δηλητήριο», αλλά τελικά επέζησε.

Εντύπωση είχε προκαλέσει δημοσίευμα της  Washington Post σύμφωνα με το οποίο ο Πατρούσεφ εμφανιζόταν δημόσια για να δικαιολογήσει την εισβολή και να προωθήσει τους πολεμικούς στόχους της Ρωσίας, τη στιγμή που ο Πούτιν φαινόταν να παραπαίει κατά τους πρώτους τρεις μήνες της σύρραξης.

Σε μια σειρά από συνεντεύξεις που έδινε σε ρωσικές εφημερίδες, ο 71χρονος Πατρούσεφ προέβλεπε την κατάρρευση της Ευρώπης υπό το βάρος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής και προσφυγικής κρίσης αλλά και τη διάσπαση της Ουκρανίας σε πολλά κράτη.

Οι ψυχροπολεμικές απόψεις 

Ο πανίσχυρος γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε υπηρετήσει στο αρχηγείο της KGB στην Αγία Πετρούπολη, ενώ είχε υποστηρίξει  πως πίσω από τις εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία κρύβονταν οι ΗΠΑ αλλά και πως απώτερος στόχος της Ουάσιγκτον ήταν να προκαλέσει την κατάρρευση της Ρωσίας.

«Το καθήκον μας είναι να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και την κυριαρχία της», είχε επισημάνει ο Πατρούσεφ, εκφράζοντας μια ψυχροπολεμική άποψη.

Ο συνεργάτης του Πούτιν δεν άργησε να μετατραπεί σε κύριο εκφραστή μιας σκληροπυρηνικής γραμμής κατά της Δύσης.

Η ξαφνική εμφάνισή του στο προσκήνιο ύστερα από περισσότερες από δύο δεκαετίες κατα τις οποίες ενεργούσε παρασκηνιακά, αναδεικνύει αναμφίβολα τη μεγάλη επιρροή που έχει στο Κρεμλίνο.

Κάποια εποχή, δε, όταν κυκλοφορούσαν φήμες για την κατάσταση της υγείας του Πούτιν εμφανιζόταν ως πιθανός αντικαταστάτης του Ρώσου προέδρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ