Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να αλλάξει η αγορά ηλεκτρισμού στην...

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να αλλάξει η αγορά ηλεκτρισμού στην ΕΕ: «Δεν λειτουργεί πλέον»

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η αγορά θα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – «Αποτελούν την πιο οικονομική τεχνολογία» – Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία πιέζουν για αλλαγές θετικές προς τον καταναλωτή

Υπέρ του να υπάρξουν αλλαγές της αρχιτεκτονικής στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού τάχθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας σε ευρωβουλευτές, καθώς όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη αγορά «δεν λειτουργεί πλέον» και πρέπει να προσαρμοστεί «στη νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ΑΠΕ».

Σύμφωνα με το Euractiv, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της αύξησης των ενεργειακών τιμών δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα δομικά θέματα της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.

«Πράγματι, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται και κάνουμε πολλά για αυτό», ανέφερε, επικαλούμενη την εργαλειοθήκη της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη, που τους επιτρέπει να φορολογούν τα υπερκέρδη και να επιδοτούν τους καταναλωτές.

Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που δεν θα αλλάξει τη δομή της αγοράς», καθώς σχεδιάστηκε με βάση τα δεδομένα 20ετίας, όταν οι ΑΠΕ είχαν χαμηλό μερίδιο. Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η αγορά σήμερα είναι «εντελώς διαφορετική και είναι οι ΑΠΕ που αποτελούν την πιο οικονομική τεχνολογία».

Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία ασκούν πίεση

Οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν έρχονται σε μία περίοδο που κυβερνήσεις κρατών – μελών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία ασκούν πίεση για να επανεξεταστεί η αρχιτεκτονική της αγοράς, με στόχο οι τιμές να διαμορφώνονται με τρόπο πιο θετικό για τον καταναλωτή.

Πάντως, ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής ACER υποστήριξε πρόσφατα το υπάρχον μοντέλο, εκτιμώντας ότι δεν χρειάζεται δραστικές αλλαγές, καθώς θα οδηγούσαν σε αρνητικές παράπλευρες επιπτώσεις.

Ωστόσο, η τοποθέτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανοίγουν τη συζήτηση για δομικές αλλαγές, που θα επηρεάζουν τον κλάδο στο σύνολό του.

«Αυτό είναι το έργο που έχει αναλάβει τώρα η Κομισιόν. Είναι μια τεράστια αναμόρφωση, θα χρειαστεί χρόνο και πρέπει να σχεδιαστεί σωστά. Όμως, πρέπει να κινηθούμε προς τα εμπρός και να προσαρμόσουμε την αγορά ηλεκτρισμού στις σύγχρονες συνθήκες», δήλωσε σχετικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ