Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠόλεμος στην Ουκρανία: Διάλογοι του πληρώματος του «Moskva» λίγο πριν βυθιστεί -...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διάλογοι του πληρώματος του «Moskva» λίγο πριν βυθιστεί – «Το πλοίο γέρνει στο πλάι»

Στο φως της δημοσιότητας ηχητικό ντοκουμέντο από τα λεπτά αμέσως μετά το χτύπημα στη ρωσική ναυαρχίδα – Το πλήρωμα είχε εκπέμψει SOS στη Μαύρη Θάλασσα – Μέλος του πληρώματος ακούγεται στην ηχογράφηση να λέει ότι το πλοίο χτυπήθηκε δύο φορές

Μέλος του πληρώματος του ρωσικού πολεμικού πλοίου Moskva φαίνεται να έχει πανικοβληθεί και να καλεί σε βοήθεια πριν πλοίο βυθιστεί σε μια νέα ηχητική καταγραφή, που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από τη στιγμή που βυθίστηκε το καταδρομικό 12.490 τόνων, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. 

Το μέλος του πληρώματος ακούγεται στην ηχογράφηση να λέει ότι το πλοίο χτυπήθηκε δύο φορές και τώρα γέρνει στο πλάι. «Το πλοίο γέρνει, έχει κλίση 30 μοίρες, δεν μπορούμε να κινηθούμε», λέει χαρακτηριστικά.

Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε στα μέσα του περασμένου μήνα. Η Ουκρανία υποστήριξε ότι έπληξε το καταδρομικό με πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptun. Η Μόσχα το διέψευσε, ανακοινώνοντας πως το πλοίο βυθίστηκε εξαιτίας πυρκαγιάς και έκρηξης μέρους του οπλισμού που έφερε στο κατάστρωμα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ναύαρχος Ιγκόρ Οσίποφ, «δεν έχει εμφανιστεί ζωντανός» μετά τη βύθιση του Moskva, με το Κρεμλίνο να αρνείται ότι σκοτώθηκε στο πλοίο.

Το Moskva είναι το μεγαλύτερο ρωσικό πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το πρώτο παρόμοιου μεγέθους μετά το ARA General Belgrano κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φόκλαντς το 1982.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού τέθηκε σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Μετονομάστηκε («Μόσχα») μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, ανθυποβρυχιακά όπλα και αντιαεροπορικά συστήματα (το θαλάσσιο αντίστοιχο του επίγειου συστήματος S-300), το καταδρομικό αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυάται την αντιαεροπορική άμυνα των υπολοίπων ρωσικών πολεμικών ανοικτά των ουκρανικών ακτών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ