Η Μολδαβία φοβάται ότι «μπήκε στον πόλεμο» μετά τις εκρήξεις στην αποσχισθείσα Υπερδνειστερία

372

Επείγουσα σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ασφαλείας από την πρόεδρο της χώρας Μάια Σαντού – Οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία -«Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα και ανησυχούμε σοβαρά», λέει ο Πεσκόφ, ενισχύοντας τους φόβους για ρωσική εμπλοκή
Η πρόεδρος της Μολδαβίας (*) Μάια Σαντού, που θεωρείται «φιλοευρωπαία», συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας μετά τα «περιστατικά» που σημειώθηκαν στην αποχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ανακοίνωσε η προεδρία. Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ, ενισχύοντας τους φόβους ότι η Μόσχα θα επιδιώξει την κλιμάκωση της σύγκρουσης, με την επίκληση απειλής για την ασφάλεια της αποσχισθείσας Υπερδνειστερίας

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της Δημοκρατίας του Μόλδοβα συνεδριάζει το μεσημέρι και στην συνέχεια η πρόεδρος θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Οι αρχές της Υπερδνειστερίας, αυτονομιστικής περιοχής της Μολδαβίας, που στηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από την Μόσχα, είχαν ανακοινώσει προηγουμένως ότι εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα σε πύργο του ραδιοφώνου κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.


«Τις πρώτες ώρες της Τρίτης, δύο εκρήξεις ακούστηκαν από το χωριό Μαϊάκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών της αυτόκλητης «Δημοκρατίας». Επληξαν τον πύργο του ραδιοφώνου του χωριού, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων περίπου από το Τιρασπόλ, «πρωτεύουσα» της Υπερδνειστερίας. Οι δύο κεραίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Χθες, οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ότι η έδρα του υπουργείου Δημόσιας Ασφαλείας στο Τιρασπόλ έγινε στόχος επίθεσης με χειροβομβίδες, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Η ανησυχία ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Μολδαβία κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, καλώντας την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Η Υπερδνειστερία αποσχίσθηκε από το κράτος της Μολδαβίας έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτών.

Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα και ανησυχούμε σοβαρά, λέει ο Πεσκόφ


Στο μεταξύ ο Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, τονίζοντας ότι η Μόσχα «ανησυχεί σοβαρά» για τις πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή.


* Μολδαβία ήταν η ονομασία της Δημοκρατίας που αποτέλεσε συνιστώσα της Σοβιετικής Ενωσης. Από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της, μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, η ονομασία της χώρας είναι Δημοκρατία του Μόλδοβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ