Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣανγκάη: Αρπάζουν πολίτες με… δαγκάνες – Απομακρύνουν παιδιά από τις οικογένειές τους

Σανγκάη: Αρπάζουν πολίτες με… δαγκάνες – Απομακρύνουν παιδιά από τις οικογένειές τους

Ολόκληρα κτίρια μετατρέπονται σε κέντρα καραντίνας, παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους, κατοικίδια θανατώνονται γιατί οι ιδιοκτήτες τους βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

Σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίσσονται στη Σανγκάη, μετά την επιβολή σκληρού lockdown, με τις αρχές να χρησιμοποιούν ακόμη και δαγκάνες για να ακινητοποιήσουν πολίτες και να τους μεταφέρουν σε κέντρα καραντίνας.

Οι κάτοικοι της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας, ζουν ένα εφιάλτη καθώς σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί αποσβολωμένη τα όσα εκτυλίσσονται.

Ολόκληρα κτίρια μετατρέπονται σε κέντρα καραντίνας, παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους, κατοικίδια θανατώνονται γιατί οι ιδιοκτήτες τους βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

Αδιανόητες εικόνες

Χαρακτηριστικό είναι ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ένας άντρας που βγαίνει στο μπαλκόνι του για να αποφύγει τις αρχές που θέλουν να τον μεταφέρουν σε κέντρο καραντίνας. «Είστε κακοποιοί, υπόκοσμος», φωνάζει. Εκείνοι όμως βγαίνουν τον χτυπούν και τον περιορίζουν.

Μάλιστα με ειδικά εξαρτήματα που μοιάζουν με δαγκάνες, αστυνομικοί αρπάζουν και χτυπούν πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα.

Κατοικίες μετατρέπονται σε στρατόπεδα καραντίνας

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Σανγκάης μετατρέπουν πολυκατοικίες σε κέντρα απομόνωσης ασθενών, προκειμένου να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, όμως η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει οργή και αντιδράσεις από τους γείτονες που ανησυχούν ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν.

Σε ένα περιστατικό που μεταδόθηκε απευθείας στην κινεζική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat φαίνονται περίπου 30 άνθρωποι που φορούν προστατευτικές στολές με τη λέξη «αστυνομία» στην πλάτη τους να συγκρούονται με άλλους ανθρώπους έξω από ένα συγκρότημα κατοικιών και να συλλαμβάνουν τουλάχιστον έναν.

Μία γυναίκα ακούγεται να κλαίει την ώρα που μαγνητοσκοπεί τη σκηνή. Το βίντεο παρακολούθησαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι προτού κατέβει αιφνιδιαστικά από την πλατφόρμα, η οποία ανακοίνωσε ότι περιείχε «επικίνδυνο περιεχόμενο».

«Δεν είναι ότι δεν θέλω να συνεργαστώ με το κράτος, αλλά πώς θα νιώθατε αν ζούσατε σε ένα συγκρότημα κτιρίων (…) όπου όλοι έχουν βρεθεί αρνητικοί (στην covid-19) και επιτρέπεται να εισέλθουν αυτοί οι άνθρωποι;», διερωτήθηκε η γυναίκα που τραβούσε το βίντεο.

Βάσει της πολιτικής μηδενικής covid-19 που ακολουθεί η Κίνα όποιος βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό μεταφέρεται σε κέντρο καραντίνας, ακόμη κι αν δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ οι γείτονές του παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους για 14 ημέρες. Για τον λόγο αυτό οι ένοικοι των συγκροτημάτων κατοικιών που μετατρέπονται σε χώρους καραντίνας ανησυχούν μήπως κολλήσουν covid-19.

Ο όμιλος Zhangjiang, στον οποίο ανήκει το συγκρότημα κτιρίων, ανακοίνωσε ότι οι αρχές μετέτρεψαν πέντε από τα άδεια κτίριά του σε εγκαταστάσεις καραντίνας και τον ενημέρωσαν ότι το ίδιο θα γίνει και με ακόμη εννέα. Ο όμιλος πρόσθεσε ότι μετέφερε 39 ενοικιαστές σε δωμάτια σε άλλο σημείο του συγκροτήματος κατοικιών και τους προσέφερε αποζημίωση. «Το απόγευμα της 14ης Απριλίου, όταν η εταιρεία μας οργάνωσε την ανέγερση του φράκτη απομόνωσης, κάποιοι ένοικοι εμπόδισαν την κατασκευή του», επεσήμανε ο όμιλος, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον το πρόβλημα έχει επιλυθεί.

Χωρίζουν παιδιά από τους γονείς τους

Αίσθηση έχει προκαλέσει στο μεταξύ, ένα βίντεο από την αποκλεισμένη μεγαλούπολη, στο οποίο ένα παιδί απομακρύνεται από τους γονείς του, φορώντας στολή. Το παιδί, έχοντας το κεφάλι κάτω, ακολουθεί τις οδηγίες ενός άνδρα, που τον κατευθύνει στα αυτοκίνητα των Αρχών, με τα οποία μεταφέρονται οι ασθενείς σε κέντρα καραντίνας.

Αθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα καραντίνας

Την ίδια ώρα, σοκ, προκαλούν οι εικόνες από τα στρατόπεδα καραντίνας.

Σε ένα από αυτά, οι κάτοικοι που έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό βρίσκονται ξαπλωμένοι σε γκρίζα πτυσσόμενα κρεβάτια εκστρατείας που απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από ένα μέτρο, με τις βαλίτσες τους και άλλα προσωπικά αντικείμενα απλωμένα δίπλα τους.

Σε βίντεο, που δόθηκε στο Reuters σήμερα Πέμπτη από άνθρωπο που διαμένει στις εγκαταστάσεις αυτές, φαίνονται πάνω από 100 άνθρωποι να είναι στριμωγμένοι στο πάτωμα ενός κτιρίου γραφείων, ένα από τα δεκάδες μέρη που η πόλη έχει μετατρέψει σε κέντρα καραντίνας σε μια μάχη να ανακόψει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Θανατώνουν κατοικίδια

Στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει και κατοικίδια των θετικών πολιτών στον κοροναϊό. Οι αρχές τα θανατώνουν, με τις εικόνες να είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Πώς εξηγούν Μαγιορκίνης και Σαρηγιάννης το απάνθρωπο lockdown

Σύμφωνα με τους καθηγητές: Δημοσθένη Σαρηγιάννη και Γκίκα Μαγιορκίνη, το ποσοστό εμβολιασμού στην Κίνα δεν είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, επομένως χρειάζεται το lockdown.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι στη Σανγκάη η ανοσία ίσως δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε και ίσως δεν έχουν επιτύχει τα επίπεδα εμβολιασμού που πρέπει στους ηλικιωμένους.

Αντίστοιχα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι γενικά δεν έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού και το κινέζικο εμβόλιο αποδείχτηκε ότι δεν είχε τόσο καλή αποτελεσματικότητα.

Οι καθηγητές τόνισαν ότι είναι πολύ εύκολο να έχουν μεγάλη εξάπλωση. «Αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη την πανδημία εκεί πέρα ίσως να βουλιάξει το σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, στον Σκάι, ενώ σχετικά με το lockdown είπε ότι «θα δουν ότι δεν είναι εφικτό αυτό που θέλουν να πετύχουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ