Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΒολοντίμιρ Ζελένσκι: Κοιμάται μόνο δύο ώρες την ημέρα και και συντονίζει την...

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Κοιμάται μόνο δύο ώρες την ημέρα και και συντονίζει την άμυνα της Ουκρανίας

Η πρώτη συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου σε Ρώσους δημοσιογράφους – Τι δήλωσε για την Μαριούπολη και ποια ουκρανική πόλη αποκάλεσε «καμένη γη» – Πού βρίσκονται η σύζυγος και τα παιδιά του Ζελένσκι – Απόρθητο κάστρο το καταφύγιο του Ουκρανού προέδρου, φυλάσσεται από ελεύθερους σκοπευτές

Πέντε εβδομάδες έχουν περάσει από την ρωσική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας με τους Ουκρανούς να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους ενώ παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τερματισμό του πολέμου μέσω της διπλωματικής οδού. Από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια να ανυψώσει το ηθικό του Ουκρανικού λαού παραμένοντας στη χώρα του και ταυτόχρονα, μέσω τηλεδιασκέψεων βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ για να διασφαλίσει την μέγιστη στήριξη τους για την Ουκρανία.

Ο 44χρονος, πρώην ηθοποιός, μπορεί να μην εγκατέλειψε το Κίεβο, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν του πρότεινε να τον βοηθήσει να διαφύγει, γνωρίζει, όμως, καλά πως η ζωή του κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, καθώς όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, αποτελεί τον «νούμερο 1» στόχο για το Κρεμλίνο ενώ η οικογένειά του τον στόχο «νούμερο 2». Σύμφωνα με δημοσίευμα στους Times του Λονδίνου, τουλάχιστον, τρεις φορές, έχουν πραγματοποιηθεί απόπειρες δολοφονίας κατά του Ουκρανού προέδρου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην χώρα.

Έτσι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περνά τον περισσότερο χρόνο κρυμμένος σε καταφύγιο στο Κίεβο ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail, κοιμάται μόνο δύο ώρες την ημέρα και βγαίνει από το καταφύγιο κάθε τρεις με τέσσερις μέρες με κίνδυνο της ζωής του καθώς θέλει να έχει εικόνα για το πώς είναι η κατάσταση στην ουκρανική πρωτεύουσα. Όσο για την οικογένεια του Ουκρανού πρόεδρο, την 44χρονη σύζυγό του Ολένα Ζελένσκα και τα δύο παιδιά τους, την 17χρονη Ολεξάντρα και τον 9χρονο Κίριλ, κρύβονται σε μυστική τοποθεσία εντός της χώρας τους. Πρόσφατα η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας με ανάρτησή της στο Instagram είχε δηλώσει πως ο σύζυγός της δεν φεύγει από την Ουκρανία, εκείνη θα παραμείνει μαζί του και τα παιδιά της αρνούνται να εγκαταλείψουν την χώρα, χωρίς την μητέρα τους.

Ο Ζελένσκι μιλά για πρώτη φορά, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε Ρώσους δημοσιογράφους

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ζελένσκι παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν αποκλειστεί από το Κρεμλίνο και την αρμόδια Αρχή (Roskomnadzor) για τα μίντια στη Ρωσία, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι πέντε δημοσιογράφοι στους οποίους μίλησε ο Ουκρανός πρόεδρος, υποσχέθηκαν να φροντίσουν, ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα όσα τους είπε. Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, Μιχαήλ Ζιγκάρ από το ρωσικό κανάλι Dozhd, Ιβάν Κολπάκοφ αρχισυντάκτης της εφημερίδας Meduza και ο αρχισυντάκτης του καναλιού Dozhd, Τικχόν Τζιάντκο, άκουσαν τον εμφανώς άυπνο και ταλαιπωρημένο Ζελένσκι να τους λέει, μεταξύ άλλων: «… Συγχωρέστε με, η μέρα ήταν λίγο άνω – κάτω, δεν κοιμήθηκα καλά χθες το βράδυ», ενώ αναφέρθηκε στην πολιτιστική απομόνωση που αντιμετωπίζει η Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία αλλά και στην κατάσταση απελπισίας που έχει περιέλθει η Μαριούπολη.

Ο Αλεξάντερ Μορόζοφ, πολιτικός επιστήμονας και μέλος του «Κέντρου Ρωσικών Σπουδών Μπορίς Νεμτσόφ» στο πανεπιστήμιο Charles University της Πράγας, χαρακτήρισε την συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου στους Ρώσους δημοσιογράφους ένα «εξαιρετικό θέαμα». «Είναι φανερό πως ο Ζελένσκι είχε κοιμηθεί μόνο δύο ώρες, όμως, αποφάσισε να βγει και να μιλήσει άυπνος, γεγονός για το οποίο μίλησε και στη συνέντευξη. Ο Θεός του έδωσε δύναμη. Είναι δύσκολο να διαχειρίζεται κανείς τέτοια πίεση επί 30 μέρες. Και είναι ακόμα δυσκολότερο να παραμένει “ανοιχτός” και να μην καταφεύγει στην ρητορική μίσους. Και εξακολουθεί να μιλά ανθρώπινα, ανοιχτά, με πόνο και ειλικρίνεια».

Ο Ζελένσκι αποκάλυψε πως στην Μαριούπολη εξακολουθούν να παραμένουν Ουκρανοί στρατιώτες

Για την μαρτυρική Μαριούπολη ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε στους Ρώσους δημοσιογράφους όσα είπε στους Ουκρανούς στρατιώτες που παρέμειναν για να υπερασπιστούν την πόλη. «Ο στρατός μας είναι μέσα στη Μαριούπολη. Αυτή είναι μία από τις αιτίες που υπάρχει χάος στην πόλη… Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εξαπλωθεί όπου μπορούσαν. Αλλά υπάρχουν μέρη της πόλης που δεν μπορούν να πλησιάσουν επειδή οι δικοί μας είναι εκεί και αρνούνται να υπακούσουν τους Ρώσους και να φύγουν». Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις μικρές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα, Κίεβο, που βομβάρδισαν οι ρωσικές δυνάμεις και με απογοήτευση τις χαρακτήρισε «καμένη γη». Ο Ζελένσκι μίλησε και για την Βολνοβάκα, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. «Στην Βολνοβάκα δεν υπάρχει τίποτα, ούτε δρόμοι, ούτε κτήρια. Τίποτα απολύτως», δήλωσε ο Ζελένσκι στους Ρώσους δημοσιογράφους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη πρόσφατα και στον Economist. Μιλώντας μέσα από το καταφύγιο ο Ζελένσκι τόνισε πόσο σημαντικό είναι για εκείνον να αφήνει το «κάστρο» του όσο πιο
συχνά μπορεί για να μαθαίνει τι γίνεται στον έξω κόσμο. «Αν δεν βγω έξω έστω για τρεις ή τέσσερις μέρες δεν θα γνωρίζω τι γίνεται στον κόσμο», ανέφερε ο πρώην πρωταγωνιστής της πολιτικής σατιρικής σειράς «Υπηρέτης του Λαού». Σύμφωνα με τον Economist, το καταφύγιο του Ουκρανού προέδρου είναι καλά «σφραγισμένο» με μεταλλικές πόρτες και φρουρείται από ελεύθερους σκοπευτές. Στις 27 Μαρτίου ο Ζελένσκι υποδέχθηκε τον δημοσιογράφο του Economist Όλιβερ Κάρολ στο μυστικό καταφύγιο, στην ουκρανική πρωτεύουσα. Αν και φανερά καταπονημένος, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έχασε το χιούμορ του και δήλωσε: «Δεν είμαι ήρωας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ