Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟυκρανία: «Μην φάτε, μην πιείτε, μην αγγίξετε τίποτα» – Οι οδηγίες Κουλέμπα...

Ουκρανία: «Μην φάτε, μην πιείτε, μην αγγίξετε τίποτα» – Οι οδηγίες Κουλέμπα στη «σκιά» του θρίλερ με τον Αμπράμοβιτς

Στη σκιά του θρίλερ με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς και των συμπτωμάτων δηλητηρίασης που εμφάνισε, ο υπουργός Εξωτερικών της ΟυκρανίαςΝτμίτρο Κουλέμπα έδωσε οδηγίες ενόψει και των σημερινών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη στους Ουκρανούς διαπραγματευτές να μην φάνε, να μην πιούν και να μην αγγίξουν τίποτα.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποίησε, σύμφωνα με το Skynews όχι μόνο τους Ουκρανούς διαπραγματευτές αλλά όλους όσοι διαπραγματεύονται με τη Ρωσία.

«Συμβουλεύω τον οποιονδήποτε διαπραγματεύεται με τη Ρωσία να μην τρώει ή να μην πίνει τίποτα. Και καλύτερα να αποφεύγει να αγγίζει οποιαδήποτε επιφάνεια», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα συμπτώματα του Ρομάν Αμπράμοβιτς ταιριάζουν με δηλητηρίαση, όμως Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με τις πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών, είναι πως δεν πρόκειται για δηλητηρίαση αλλά τα συμπτώματα οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους.

Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές με συμπτώματα δηλητηρίασης – Αποκάλυψη της Wall Street Journal

Συμπτώματα δηλητηρίασης φέρεται να παρουσίασαν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές έπειτα από συνάντηση στο Κίεβο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο Ρώσος ολιγάρχης και άλλοι που εκδήλωσαν συμπτώματα δηλητηρίασης, φέρεται να κατηγορούν τους σκληροπυρηνικούς της Μόσχας που λένε ότι θέλουν να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Άνθρωποι προσκείμενοι στην υπόθεση αναφέρουν ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές υπέστησαν συμπτώματα ύποπτης δηλητηρίασης έπειτα από συνάντηση στο Κίεβο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.Μετά τη συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος ταξίδεψε μεταξύ Μόσχας, Λβιβ και άλλων σημείων όπου διεξάγονται διαπραγματεύσεις, καθώς και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα που περιελάμβαναν κόκκινα μάτια, που δάκρυζαν διαρκώς και είχαν διαπεραστικό πόνο αλλά και ξεφλούδισμα στο δέρμα στα πρόσωπα και στα χέρια τους, όπως μετέδωσε η WST.

Η συνάντηση λέγεται ότι έγινε στις 3 Μαρτίου και ο Αμπράμοβιτς με τουλάχιστον άλλα δύο άτομα παρουσίασαν “συμπτώματα που συνάδουν με δηλητηρίαση με χημικά όπλα”.

Aμερικανός αξιωματούχος διαψεύδει τη Wall Street Journal

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι το πρόβλημα οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες», προσθέτοντας «π.χ., όχι δηλητηρίαση». Ο ίδιος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Επίσης, Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν σήμερα τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal σύμφωνα με την οποία ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάνν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης έπειτα από μια συνάντηση που είχαν στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ είπε ότι «διατυπώνονται πολλές εικασίες, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας». Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ένα άλλο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, προέτρεψε τον κόσμο να μην εμπιστεύεται «μη επαληθευμένες πληροφορίες».

Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα που του εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σχολιάσει το θέμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αμπράμοβιτς και οι διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα όπως κοκκίνισμα στα μάτια, συνεχή και οδυνηρή δακρύρροια και ξεφλούδισμα στο δέρμα των χεριών και του προσώπου. Η κατάσταση όλων τους, συμπεριλαμβανομένου και του Τάταρου βουλευτή από την Κριμαία Ουμέροφ, έχει βελτιωθεί και δεν κινδυνεύει η υγεία τους.

Ένα άτομο που έχει γνώση του θέματος επιβεβαίωσε το συμβάν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, αλλά είπε ότι αυτό δεν εμπόδισε τον Αμπράμοβιτς να συνεχίσει τη δουλειά του.

Η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat ανέφερε ότι ειδικοί που μελέτησαν το συμβάν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα για «δηλητηρίαση με άγνωστο χημικό όπλο». Η δόση και το είδος της τοξίνης που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αρκετή για να απειλήσει τη ζωή των θυμάτων και μάλλον στόχος ήταν «να τρομοκρατηθούν» και όχι να τους προκαλέσουν «μόνιμη βλάβη». «Τα θύματα είπαν ότι δεν γνώριζαν ποιος μπορεί να επωφελείτο από μια επίθεση» εναντίον τους, πρόσθεσε η Bellingcat.

Πηγές κοντά στον Ρώσο ολιγάρχη, πάντως, επιβεβαιώνουν ότι εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης στη διάρκεια συνομιλιών στο Κίεβο, ενώ ο ίδιος έχει αναλάβει ρόλο ειρηνοποιού τη στιγμή που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πηγή κοντά στον Αμπράμοβιτς είπε στο BBC ότι υπέφερε από συμπτώματα δηλητηρίασης. Είπε ότι τώρα έχει αναρρώσει και συνεχίζει τις διαπραγματευτικές του προσπάθειες ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο δημοσιογράφος Shaun Walker του Guardian είπε: “Πηγή με άμεση γνώση μόλις μου επιβεβαίωσε τις αναφορές της WSJ/Bellingcat ότι ο Αμπράμοβιτς εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης. “Ο Ρομάν έχασε την όρασή του για ώρες” και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία, πρόσθεσε η πηγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ