Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα μιλά για αναδίπλωση στα ανατολικά αλλά χτυπάει...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα μιλά για αναδίπλωση στα ανατολικά αλλά χτυπάει στόχους στα βορειοδυτικά

Τι κρύβεται πίσω από τις χθεσινές επιθέσεις εναντίον στόχων μακριά από το Ντονμπάς, όπου υποτίθεται ότι εξελίσσεται «η β’ φάση της στρατιωτικής επιχείρησης» – Εφιαλτική κατάσταση στη Λβιβ, χημική επίθεση φοβούνται οι κάτοικοι – Πολωνικά Mig-29 περιμένει το Κίεβο

Χρειάστηκε μόλις μία ημέρα για να διαψευστούν οι όποιες ελπίδες δημιουργήθηκαν για περιορισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων μόνο στην ανατολική Ουκρανία, στην περιφέρεια του Ντονμπάς, την οποία η Μόσχα θέλει «ανεξάρτητη» και εκτός ουκρανικής επικράτειας.

Ενώ η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το πέρασμα στη δεύτερη φάση της επιχείρησης έγινε την Παρασκευή, τελικά όλο το Σάββατο ο ρωσικός στρατός αναλώθηκε σε επιθέσεις στην βορειοανατολική Ουκρανία. Ακόμα κι αν αποδοθεί μέρος αυτής της στοχοποίησης στη διάθεση της Μόσχας να κάνει επίδειξη δύναμης επειδή στη γειτονική Πολωνία ήταν αυτό το διάστημα ο Τζο Μπάιντεν για επίσημη επίσκεψη, είναι παράλληλα ξεκάθαρο πως όποιο στόχο θεωρήσει στρατηγικής σημασίας το Κρεμλίνο και σε οποιαδήποτε σημείο της Ουκρανίας, τότε θα επιχειρεί εναντίον του. Είτε πρόκειται για το Λβιβ, απ’ όπου περνά στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση προς την Ουκρανία, είτε πρόκειται για τον έλεγχο στόχων «πυρηνικού», όπως μία εγκατάσταση ερευνητικού κέντρου στο Χάρκοβο και η κατάληψη της πόλης όπου ζει το προσωπικό του Τσέρνομπιλ – όλα μακριά από το Ντονμπάς.

Ακόμα και ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά, εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν υπάρχει από τη Μόσχα αλλαγή στρατηγικής στις πολεμικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.

Η κλιμάκωση χθες των ρωσικών επιθέσεων στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας, γύρω από το Κίεβο και στο Χάρκοβο, ήρθαν λίγο πριν ή αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, επανέφερε το σενάριο της πολωνικής εμπλοκής στον πόλεμο.

Όπως δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου και αφού το πρωί της ίδιας ημέρας είχε συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν, έλαβε τη διαβεβαίωση των Αμερικανών ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει αντίρρηση να παραχωρήσει η Πολωνια μαχητικά αεροσκάφη για την άμυνα της Ουκρανίας.

«Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Πολωνίας, εμείς έχουμε ανάγκη για μαχητικά για να βρούμε μια ισορροπία στον ουρανό» είπε ο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι Κίεβο και Βαρσοβία εξετάζουν αυτό το θέμα και αναμένονται σύντομα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου, η πολωνική κυβέρνηση είχε εκφράσει την διάθεση να παραχωρήσει όλα τα αεροσκάφη της Mig-29 για την άμυνα της Ουκρανίας, αλλά όχι απευθείας η ίδια, παρά μόνο μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον είχε αρνηθεί τότε να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της Βαρσοβίας «μη βιώσιμη». Είναι άγνωστο τώρα εάν η αμερικανική κυβέρνηση άλλαξε όντως στάση και προσφέρθηκε να κάνει πρακτικά κάτι περισσότερο, εάν παρότρυνε με ζέση τις δύο πλευρές να προχωρήσουν στη συνεργασία, ή απλά δεν έφερε αντίρρηση σε μία τέτοια προοπτική.

Οι επιθέσεις στο Χάρκοβο, Λβιβ και γύρω από το Κίεβο

Μόνο χθες, οι ρωσικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο, στο Λβιβ και στο Χάρκοβο. Ειδικά στην τελευταία αυτή μαρτυρική πόλη, που πολιορκείται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο στόχος ήταν ένα πυρηνικό ερευνητικό κέντρο, το οποίο δέχθηκε πυρ εναντίον πυρηνικού ερευνητικού κέντρου στο Χάρκοβο.

«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», ανακοινώθηκε από το ρωσικό κοινοβούλιο, το οποίο επικαλέστηκε την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν και το Σλάβουτικ, την πόλη στην οποία ζει το προσωπικό του Τσερνόμπιλ.

Στο Λβιβ η κατάσταση γίνεται εφιαλτική μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι εναντίον υποδομών, μίας αποθήκης καυσίμων μέσα στην πόλη και στρατιωτικών στόχων. Όπως αναφέρθηκε οι βομβαρδισμοί ήταν τρομακτικοί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι προμηθεύονται ακόμα και μάσκες φοβούμενοι χημική επίθεση, ενώ οι τοπικές αρχές ετοιμάζονται και για μάχες μέσα στην πόλη.

Οι ρώσοι βομβάρδισαν όμως και αποθήκες πετρελαίου στο Ρίβνε, που είναι μερικά χιλιόμετρο βορειανατολικά του Λβιβ.

Στόχοι έγιναν και πόλεις κοντά στο Κίεβο, όπως το Τσερνίχιβ, όπου καταστράφηκε η γέφυρα που το ενώνει με την πρωτεύουσα. Πρόκειται για μία πόλη 130.000 κατοίκων, οι οποίοι έμειναν χωρίς τις βασικές παροχές – ρεύμα, θέρμανση, πόσιμο νερό. Η πόλη είναι κοντά και στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Πάντως υπήρξε και μία πετυχημένη ουκρανική αντεπίθεση. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς, στην περιοχή Σούμι, βορειοδυτικά του Χάρκοβου, μετά από σκληρές μάχες με τους Ρώσους στρατιώτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ