Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή«Το Τέρας της Φλωρεντίας»: Ανοίγει ξανά ο φάκελος της πιο φρικιαστικής υπόθεσης...

«Το Τέρας της Φλωρεντίας»: Ανοίγει ξανά ο φάκελος της πιο φρικιαστικής υπόθεσης της Ιταλίας;

Η ταυτότητα του serial killer που δολοφονούσε ζευγαράκια μέσα σε αυτοκίνητα και σκορπούσε τον τρόμο για σχεδόν δύο δεκαετίες παραμένει ένα σκοτεινό μυστήριο – Οικογένειες θυμάτων ζητούν να εξεταστούν στοιχεία που «αγνοήθηκαν»

Οικογένειες των θυμάτων του serial killer που τρομοκράτησε τη Φλωρεντία τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 απαιτούν να ξεκινήσει νέα έρευνα για μία από τις πιο σκοτεινές και ανατριχιαστικές υποθέσεις στα νομικά χρονικά της Ιταλίας.

Σύμφωνα με έναν δικηγόρο, συγγενείς τριών από τα θύματα του αποκαλούμενου «Τέρατος της Φλωρεντίας»(Mostro di Firenze) ζήτησαν επισήμως από τους εισαγγελείς της πόλης της Τοσκάνης να εξετάσουν εκ νέου πιθανά στοιχεία για την υπόθεση του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου, που πιστεύεται ότι σκότωσε 16 ανθρώπους. «Αναζητούμε την αλήθεια με μία νέα έρευνα και είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν στοιχεία στους παλιούς φακέλους της υπόθεσης που κακώς παραβλέφθηκαν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Βάλτερ Μπισκότι.

Ο Μπισκότι εκπροσωπεί την Εστέλ Λαντσιότι, την μεγαλύτερη κόρη της Γαλλίδας Ναντίν Μοριό, η οποία έχασε τη ζωή της από τις σφαίρες του δολοφόνου μαζί με τον Ζαν Μισέλ Κραβεϊτσβίλι το 1985, ενώ έκαναν κάμπινγκ στην Ιταλία.

Το «Τέρας της Φλωρεντίας» έβαζε στο στόχαστρο κυρίως ζευγάρια που βρίσκονταν σε αυτοκίνητα σε ερημικές περιοχές για να περάσουν προσωπικές στιγμές. Δολοφονούσε τους εραστές κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ή λίγο μετά, και χρησιμοποιούσε το ίδιο πιστόλι Beretta. Η Μοριό, που δολοφονήθηκε στη σκηνή της, ήταν μία από τις τέσσερις γυναίκες που είχαν υποστεί ακρωτηριασμό στο στήθος ή την ηβική τους περιοχή.

«Θέλουμε να επανεξεταστεί ένα στοιχείο αναφορικά με έναν ύποπτο που αναφερόταν σε ένα παλιό αρχείο της αστυνομία και δεν ερευνήθηκε ποτέ σωστά, καθώς και το DNA που βρέθηκε σε ανώνυμες επιστολές», εξήγησε ο Μπισκότι.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς έρευνας για τους φρικιαστικούς φόνους που λάμβαναν χώρα σε μικρές πόλης γύρω από τη Φλωρεντία μεταξύ 1968 και 1985, οι υποψίες της αστυνομίας στράφηκαν σε διάφορους υπόπτους, από έναν  φτωχό αγρότη μέχρι μια σατανιστική ομάδα ή και τη μυστική υπηρεσία της Ιταλίας. Πέντε άνδρες κατηγορήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για τους φόνους. Ένας από αυτούς είχε μάλιστα ομολογήσει.

Οι δικηγόροι των συγγενών της Μοριό, του Κραβεϊτσβίλι και της Καρμέλα Ντε Νούκιο, η οποία δολοφονήθηκε το 1981, ζήτησαν πρόσβαση στον φάκελο του Πιέτρο Πατσιάνι, ενός αγρότη που θεωρούνταν βασικός ύποπτος για σημαντική χρονική περίοδο.

Ο Πατσιάνι, καταδικασμένος δολοφόνος που είχε βρεθεί επίσης ένοχος για τον βιασμό των δύο κοριτσιών του, καταδικάστηκε το 1994 σε ισόβια για τη δολοφονία των έξι από τα οχτώ ζευγάρια, αλλά αθωώθηκε από το εφετείο δύο χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια η απόφαση ανατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αλλά ο Πατσιάνι πέθανε το 1998 από έμφραγμα, σε ηλικία 73 ετών, προτού ξεκινήσει η νέα του δίκη.

Η εικόνα που είχαν σκιαγραφήσει οι εισαγγελείς για τον Πατσιάνι ήταν αυτή ενός εξαιρετικά βίαιου άνδρα που είχε εμμονή με το σεξ και διέπραττε τους φόνους με τη βοήθεια διαφόρων φίλων του, με τους οποίους σύχναζε σε οίκους ανοχής. Δύο από αυτούς τους φίλους, ο Μάριο Βάνι και ο Τζιανκάρλο Λότι, βρέθηκαν ένοχοι ως συνεργοί για τέσσερις από τις οχτώ διπλές δολοφονίες, μετά από την ομολογία του Λότι. Και οι δύο πέρασαν χρόνο στη φυλακή και πλέον έχουν φύγει από τη ζωή.

Σύμφωνα με τον Μπισκότι, το γεγονός ότι υπήρχαν «αντιφάσεις» στην ομολογία του Λότι και ότι υπάρχουν φόνοι για τους οποίους δεν δικάστηκε ποτέ κανείς δείχνει ότι «σε καμία από τις δίκες δεν ξεδιπλώθηκε η πλήρης αλήθεια».

Ένας ακόμη ύποπτος για τους φόνους ήταν ένας άλλος φίλος του Πατσιάνι, ο Τζιαμπέρο Βιτζιλάντι. Σε έρευνα των Αρχών στο σπίτι του τη δεκαετία του ’80 βρέθηκαν αποκόμματα εφημερίδων που αφορούσαν στα εγκλήματα και σφαίρες παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στους φόνους. Τόσο ο Μπισκότι όσο και οι άλλοι δικηγόροι ζητούν τώρα να διερευνηθεί εκ νέου ο ρόλος του 90χρονου σήμερα Βιτζιλάντι στα εγκλήματα. Επίσης θέλουν το ανδρικό DNA που βρέθηκε σε ανώνυμες επιστολές που εστάλησαν στους εισαγγελείς το 1985 (και δεν ταιριάζει με του Πατσιάνι) να συγκριθεί με το γενετικό υλικό του υπόπτου που οι Αρχές «δεν εξέτασαν όπως έπρεπε».

Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ