Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών από την αεροπορική επιδρομή σε...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών από την αεροπορική επιδρομή σε στρατόπεδο στο Μικολάιφ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες περίπου 200 νεαροί στρατιώτες βρίσκονταν στο στρατόπεδο την ώρα της επίθεσης – Δεκάδες έχουν σκοτωθεί, δήλωσε άλλος Ουκρανός στρατιώτης – Ο Πούτιν θέλει να ελέγξει τα ουκρανικά εδάφη – Δείτε βίντεο

Στρατόπεδο καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιφ της νότιας Ουκρανίας, δημιουργώντας φόβους για βαρύ απολογισμό νεκρών.

Το στρατόπεδο που βρίσκεται βόρεια της πόλης Μικολάιφ επλήγη από έξι ρωσικούς πυραύλους το πρωί της Παρασκευής. Καμία πληροφορία για απολογισμό θυμάτων δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές.

Οι Ρώσοι «πραγματοποίησαν δειλά πλήγματα κατά στρατιωτών την ώρα του ύπνου. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνήτης του Μικολάι Βιτάλι Κιμ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, διευκρινίζοντας ότι περιμένει πληροφορίες για τις ουκρανικές απώλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικού που βρισκόταν επί τόπου, περί τους 200 νεαροί στρατιώτες βρίσκονταν στο στρατόπεδο την ώρα της επίθεσης. Δεκάδες έχουν σκοτωθεί, δήλωσε άλλος ουκρανός στρατιώτης. «Συνεχίζουμε να μετράμε, αλλά είναι αδύνατον να ξέρουμε λόγω της κατάστασης των πτωμάτων», δήλωσε ένας διασώστης.

Ο δήμαρχος του Μικολάιφ Ολεξάντρ Σένκεβιτς δήλωσε, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ότι αυτή η πόλη, που αριθμούσε μισό εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βομβαρδίσθηκε από την γειτονική της περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

«Ο βομβαρδισμός γίνεται με μεγάλη ταχύτητα για να ενεργοποιηθεί το σύστημα του αντιαεροπορικού συναγερμού», δήλωσε σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Ukraïnska Pravda. Το Μικολάι και η περιοχή του αποτελούν θέατρο σφοδρών συγκρούσεων και ρωσικών βομβαρδισμών. Η πόλη είναι στρατηγικής σημασίας διότι είναι ο τελευταίος κόμβος πριν από την Οδησσό.

Αυτοί είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι «στιλέτα» που έριξε ο Πούτιν στη Ουκρανία

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι στην επίτευξη των αρχικών τους στόχων στην Ουκρανία, φαίνεται πως τους ωθούν στη χρήση περισσότερο εξελιγμένων οπλικών συστημάτων για να πλήξουν σημεία στα ουκρανικά εδάφη.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το πρωί του Σαββάτου, για τη χρήση των υπερηχητικών πυραύλων Kh-47M2 Kinzhal, που φέρουν το προσωνύμιο «στιλέτο», για να καταστρέψουν μια υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη, σε χωριό του Ιβάνο-Φράνκιβσκ, στη δυτική Ουκρανία.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Δύσης, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα. Παράλληλα, η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι, με βάση τις προδιαγραφές τους, έχουν εμβέλεια 1.250 μιλίων, μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, ενώ μπορούν να εκτοξευθεί από βομβαρδιστικά Tu-22M3 ή αναχαιτιστικά MiG-31K.

Στην παρουσίαση του συγκεκριμένου πυραύλου, το 2018, ο Βλαντιμίρ Πούτιν το είχε χαρακτηρίσει σαν «ιδανικό όπλο», το οποίο έχει ταχύτητα 10 φορές πάνω από την ταχύτητα του ήχου και μπορεί να υπερνικήσει τα συστήματα αεράμυνας.

Μέχρι και την παρουσίασή του, δεν είχε γίνει επίσημα γνωστή από τη Ρωσία η χρήση του υπερηχητικού πυραύλου Kh-47M2 Kinzhal, ωστόσο κάποιες αναφορές τον θέλουν να έχει κάνει την εμφάνισή του στη Συρία το 2016, όταν ο Πούτιν στήριζε τις μάχες του καθεστώτος Άσαντ. Μάλιστα, τη χρονιά εκείνη οι βομβαρδισμοί στο Αλέπι είχαν αφήσει πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς άμαχους.

Ο Πούτιν θέλει να ελέγξει τα ουκρανικά εδάφη

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ στην ημερήσια έκθεσή του, το Κρεμλίνο θέτει σταδιακά τους όρους για να ελέγξει και να υποτάξει τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Ο ρωσικός στρατός έχει απαγάγει αρκετούς Ουκρανούς δημάρχους, ηγέτες διαδηλώσεων και πολιτικούς αντιφρονούντες από τις 11 Μαρτίου. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να απήγαγαν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ivan Fedorov στις 11 Μαρτίου, τον δήμαρχο Dneprorudny Yevhen Matveyev στις 12 Μαρτίου και τον δήμαρχο Skadvosk Alexander Yakovlev και τον αναπληρωτή του Yuri Paliukh στις 16 Μαρτίου. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται επίσης να απήγαγαν τη συντονίστρια αντιρωσικών διαδηλώσεων Olga Gaisumova στις 12 Μαρτίου.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Μάικλ Κάρπεντερ προειδοποίησε προηγουμένως στις 3 Μαρτίου ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να διατάξει απαγωγές Ουκρανών «για να αναγκάσει τον πληθυσμό να συνεργαστεί μέσω εκφοβισμού».

«Καλώς ήλθατε στην κόλαση» λένε οι Ουκρανοί στους Ρώσους

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας λένε ότι περίπου 14.200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της πριν από περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι 450 ρωσικά άρματα μάχης και σχεδόν 1.450 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης έχουν καταστραφεί, μαζί με 93 ρωσικά αεροσκάφη και 112 ελικόπτερα.

Επιπλέον, 205 ρωσικά συστήματα πυροβολικού καταστράφηκαν, μαζί με 72 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης και 43 αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα, ανέφερε.

Οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ για ρωσικές απώλειες κυμαίνονται από 3.000 έως 10.000, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που μίλησαν στο CNN. Οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και των συμμάχων ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ως προς το πόσες ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα, λένε στο CNN πηγές που γνωρίζουν τις μυστικές υπηρεσίες. Αλλά ακόμη και οι χαμηλότερες εκτιμήσεις είναι χιλιάδες.

Χαρακτηριστικές είναι οι αναρτήσεις του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας το οποίο δημοσιεύει φωτογραφίες από κατεστραμμένα ρωσικά άρματα, στην πόλη Σούμι συνοδεύοντας την ανάρτηση με τη φράση «Welcome to Hell» (Καλώς ήλθατε στην Κόλαση).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ