Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓαλλία: Κατασκευάζουν ιδιωτικά καταφύγια για να προστατευθούν από τον Πούτιν

Γαλλία: Κατασκευάζουν ιδιωτικά καταφύγια για να προστατευθούν από τον Πούτιν

Όταν πληρώνουμε δεκάδες χιλιάρικα για ένα κλειστό γκαράζ που προστατεύει το αυτοκίνητό μας από τις κουτσουλιές των πουλιών δεν θα πληρώσουμε εκατοντάδες για ένα καταφύγιο που θα προστατεύσει το κεφάλι μας από τις βόμβες του Πούτιν; Τη συλλογιστική αυτή φαίνεται πως συμμερίζονται όλο και περισσότεροι στη Γαλλία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προσπάθειες εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης η μία μετά την άλλη ναυαγούν.

Η αλήθεια είναι ότι η πυρηνική ψύχωση και τα άγχη της επιβίωσης απέναντι στη διαρκή απειλή της «σοβιετικής αρκούδας» ήταν πολύ διαδεδομένα στις ΗΠΑ κατά τις δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου, όταν χιλιάδες πλούσιοι Αμερικανοί κατασκεύαζαν το ιδιωτικό τους καταφύγιο που θα τους έσωζε από το ραδιενεργό όλεθρο.

Το ξύπνημα της πολεμοχαρούς «αρκούδας» από τη χειμερία νάρκη και ασφαλώς το γεγονός ότι διατηρεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο, έχει ήδη κατατρομοκρατήσει τους Ευρωπαίους που σπεύδουν να προμηθευτούν χάπια ιωδίου προτού συμβεί κανένα επεισόδιο και εκτιναχθεί η τιμή τους, τουλάχιστον στην αρχή, έτσι όπως είχε εκτιναχθεί η τιμή των χειρουργικών μασκών πριν από ακριβώς πριν δύο χρόνια, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

Μπίζνα ενόψει

Οι Γάλλοι έχουν έναν ακόμα λόγο για να ανησυχούν, μια και η χώρα τους διαθέτει πυρηνικά όχι μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και για ειρηνικούς. Το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Γαλλία παράγεται από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες που διατηρεί σήμερα εν λειτουργία, ενώ ο πρόεδρος Μακρόν έχει προαναγγείλει την κατασκευή άλλων 14 έως το έτος 2050.

Παρά τη μεγάλη ανάπτυξη των πυρηνικών προγραμμάτων από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις στη Γαλλία, το αίσθημα της πυρηνικής αυτοσυντήρησης των πολιτών δεν ήταν ανάλογο με εκείνο των Αμερικανών. Σύμφωνα με την εταιρεία κατασκευής αντιπυρηνικών καταφυγίων Artemis Protection, η Γαλλία διέθετε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μόλις 1.000 καταφύγια. Απ’ αυτά 600 ήταν των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και 400 ιδιωτικά.

Έως τώρα οι παραγγελίες έρχονταν μόνο από το γαλλικό στρατό ή από κάποιες εξειδικευμένες επιχειρήσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε άρδην το σκηνικό. Οι Γάλλοι πολίτες αρχίζουν και σκέφτονται να κατασκευάσουν κάτω από το σπίτι τους, ως επί το πλείστον, το δικό τους, οικογενειακό καταφύγιο.

«Έχουμε εγγράψει στα βιβλία μας 4 παραγγελίες για την κατασκευή ιδιωτικών καταφυγίων τις τελευταίες 15 ημέρες, ενώ είχαμε και 360 ενδιαφερόμενους που ζητούσαν πληροφορίες», δήλωσε στην εφημερίδα «Le Figaro» ο Έντσο Πετρόνε, επικεφαλής της γαλλο-ελβετικής Amesis Construction.

Όπως και η Artemis Protection, η Amesis Construction κατασκευάζει καταφύγια από οπλισμένο σκυρόδεμα που προστατεύουν από πυρηνικά ατυχήματα και εν γένει από διαρροές ραδιενέργειας, από χημικά και βιολογικά όπλα, από εκρήξεις και βομβαρδισμούς. Από το 2012 έως τώρα για πελάτες τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Γαλλίας και ελάχιστες γαλλικές επιχειρήσεις, όπως είναι η αεροδιαστημική Airbus ή η ενεργειακή Engie.

Τι ζητεί ο κόσμος

Τα καταφύγια της Amesis Construction έχουν εμβαδόν από 14 έως 2.000 τ.μ. Η εκμετάλλευση του εσωτερικού χώρου είναι εντυπωσιακή, αφού το καταφύγιο των 14% μπορεί να φιλοξενήσει για πολλές ημέρες 6 άτομα. Το βασικό μοντέλο διαθέτει ασφαλώς αεροστεγή πόρτα (μοιάζει με αυτές των υποβρυχίων), επαρκές σύστημα εξαερισμού, κρεβάτια και τουαλέτα και κοστίζει 86.000 ευρώ – δηλαδή λίγο περισσότερο από 6.100 ευρώ το τετραγωνικό.

Το πιο δημοφιλές μοντέλο όμως έχει επιφάνεια 26 τ.μ., διαθέτει επιπλέον σύστημα παροχής πόσιμου ύδατος και γεννήτρια και κοστίζει 280.000 ευρώ (δηλαδή 10.700 ευρώ το τετραγωνικό). Το βασικό μοντέλο των 26 τ.μ. κοστίζει 127.000 ευρώ, αλλά προϋποθέτει ότι κάποιος θα πρέπει να εκτίθεται στους εξωτερικούς κινδύνους για να φέρνει νερό.

Απαιτείται χρόνος δύο έως τριών εβδομάδων για να κατασκευαστούν τα καταφύγια με το βασικό εξοπλισμό. Οι απαιτήσεις των πελατών, βέβαια, αυξάνουν και το κόστος και τον χρόνο κατασκευής του καταφυγίου. «Κάποιοι πελάτες μας ζητούν να εγκαταστήσουμε στους τοίχους οθόνες που θα μεταδίδουν εξωτερικές εικόνες, όπως για παράδειγμα ένα δάσος, ένα παραθαλάσσιο τοπίο, ή επίσης να εγκαταστήσουμε οθόνες στην οροφή που να δείχνουν τον ουρανό», δήλωσε ο Έντσο Πετρόνε.

Το προφίλ του πελάτη

Ποιοι είναι όμως οι Γάλλοι που ανησυχούν μήπως ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελιχθεί σε πυρηνική καταστροφή; «Είναι οι οικογενειάρχες που αρχικά ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ήρθε η ουκρανική σύρραξη για να επιταχύνει την απόφασή τους να αποκτήσουν ιδιωτικό καταφύγιο», όπως αποκάλυψε ο Έντσο Πετρόνε.

Και με τι ασχολούνται αυτοί οι οικογενειάρχες; «Πρόκειται για συνταξιούχους, για γιατρούς, για στρατιωτικούς, ακόμα και για διπλωμάτες και υπουργούς», διευκρίνισε ο διευθυντής της Artemis Protection Ματιέ Σεράν, ανεβάζοντας (ίσως και σκόπιμα) την ανησυχία όλων, διότι ευλόγως θα σκεφθεί κανείς ότι αν οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί σπεύδουν να αποκτήσουν μπούνκερ, τότε αυτοί ίσως ξέρουν κάτι παραπάνω από τους απλούς πολίτες.

Και μπούνκερ προκάτ

Όπως σημειώνει ο «Figaro», η Artemis Protection είναι μια νεοφυής εταιρεία που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 (εν μέσω πανδημίας δηλαδή) και πωλεί μοντέλα καταφυγίων προκατασκευασμένα, εμβαδού από 6,5 έως 50 τ.μ., με ένα μεταλλικό σκελετό που μπορεί εύκολα να εγκαταστήσει κανείς στην αυλή του. Η Artemis Protection έλαβε 12 παραγγελίες την τελευταία βδομάδα.

Ασφαλώς η κατασκευή ή εγκατάσταση ενός μπούνκερ στον κήπο δεν είναι απλή υπόθεση, διότι χρειάζεται άδεια από τη Δημαρχία – στην Ελλάδα χρειάζεται πιθανότατα άδεια και από την Πολεοδομία, αλλά όταν εν καιρώ ειρήνης δεν νοιάζεται κανείς ποιος θα μπλέξει με τη γραφειοκρατία ενόψει του πυρηνικού ολέθρου; Εξάλλου όλα θα «τακτοποιηθούν» όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Βαυαρός αυθαιρεσίας

Ο Γκιγιόμ Εράρ του «Figaro» πάντως, που υπογράφει το επίκαιρο ρεπορτάζ, προειδοποιεί τους αναγνώστες του ότι θα πρέπει να προσέξουν για να μην αποκτήσουν μπελάδες ανάλογους με «εκείνου του Γερμανού στη Βαυαρία που, που έσκαψε κρυφά ένα πυρηνικό καταφύγιο κάτω από το σπίτι του το 2014 φοβούμενος μια επίθεση της Ρωσίας».

Ήταν η εποχή που ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία και ο συγκεκριμένος Γερμανός αποδείχθηκε πολύ προνοητικότερος από όλες τις κυβερνήσεις των μελών και των μη-μελών του ΝΑΤΟ γι’ αυτό που θα ακολουθούσε.

«Ολοκλήρωσε μόνος του το σύνολο της κατασκευής», είχε σημειώσει η βαυαρική αστυνομία όταν ανακάλυψε το «αυθαίρετο» και μέσα σ’ αυτό περισσότερα από 10 πυροβόλα όπλα, 20.000 σφαίρες και 40 κιλά πρώτες ύλες για την κατασκευή εκρηκτικών – σε περίπτωση που χρειαστεί προφανώς να κάνει το μπούνκερ του… Κούγκι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ