Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τζαμί στη Μαριούπολη με 86 άμαχους...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τζαμί στη Μαριούπολη με 86 άμαχους Τούρκους, ανάμεσά τους 34 παιδιά

«Ρώσοι εισβολείς βομβάρδισαν το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς»  ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών – Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ενώ άλλοι 200.000 πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη

Ένα τζαμί που φιλοξενούσε αμάχους  βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη, όπου χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούνται εδώ και ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως λένε οι Ουκρανοί, μέσα στο κτήριο βρίσκονταν 86 άμαχοι τουρκικής καταγωγής, καθώς και 34 παιδιά.

«Το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και της συζύγου του Ροξελάνα στη Μαριούπολη βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους εισβολείς», ανέφερε το υπουργείο με μήνυμα στο Twitter.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι αυτή την ώρα πότε έγινε ο βομβαρδισμός.

Μια εκπρόσωπος της πρεσβείας, επικαλούμενη πληροφορίες από τον δήμαρχο της πόλης, είπε ότι είχαν καταφύγει στο τζαμί μαζί με άλλους που αναζητούσαν καταφύγιο από τη ρωσική επίθεση στο περικυκλωμένο λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα.

«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας στη Μαριούπολη και δεν υπάρχει καμία ευκαιρία να τους προσεγγίσεις» εξήγησε η ίδια.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοιέχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη για περισσότερο από μια εβδομάδα χωρίς τροφή, νερό, θερμότητα ή ηλεκτρικό ρεύμα εν μέσω της παγωνιάς. Οι προσπάθειες για την καθιέρωση κατάπαυσης του πυρός έχουν καταρρεύσει επανειλημμένα.

Τούρκοι αξιωματούχοι δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία έχει απομακρύνει σχεδόν 14.000 πολίτες της από την Ουκρανία.

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο δήμος.

«Η Μαριούπολη θυμίζει… Γκρόζνι και Χαλέπι»

Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ μίλησε στο γερμανικό δίκτυο ARD, τονίζοντας πως: «Σημαντικές εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού έχουν καταστραφεί και όλες οι προσπάθειες εκκένωσης του άμαχου πληθυσμού μέσω ασφαλών διαδρόμων έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει».

Ο Ορλόφ είναι πυρ και μανία με τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες, σκοπίμως όπως λέει, εμποδίζουν την απομάκρυνση των αμάχων. «Η πόλη δέχεται συνεχή πυρά και βομβαρδισμούς με τους δρόμους γύρω από την πόλη να έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να φθάσουν τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη όπως και δεν είναι δυνατή η διανομή ιατροφαρμακευτικού υλικού».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιδήμαρχου της Μαριούπολης, περίπου 200.000 πολίτες προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να εγκαταλείψουν την πόλη.

«Δεν ξέρω πώς να περιγράψω την καταστροφή που έχει υποστεί η πόλη μας. Η Μαριούπολη στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια. Το σκηνικό θυμίζει Γκρόζνι και Χαλέπι», είπε ο Ορλόφ και πρόσθεσε: «Ο ουκρανικός στρατός είναι πολύ γενναίος, αλλά με τους Ρώσους να ρίχνουν βόμβες, δεν έχει όπλα για να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ