Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕισβολή στην Ουκρανία: Δύο Ρώσοι ολιγάρχες καλούν τον Πούτιν να τελειώσει τον...

Εισβολή στην Ουκρανία: Δύο Ρώσοι ολιγάρχες καλούν τον Πούτιν να τελειώσει τον πόλεμο

Οι Μιχαήλ Φρίντμαν, που είναι στο Νο 128 της λίστας Forbes και o «βασιλιάς του αλουμινίου» Όλεγκ Ντεριπάσκα επισημαίνουν ότι «ο πόλεμος δεν είναι η απάντηση» – Ο Ντεριπάσκα ήταν σε λίστα κυρώσεων της Ουάσιγκτον

Τέλος στη φρίκη του πολέμου της Ουκρανίας ζητούν από τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν δύο Ρώσοι ολιγάρχες.

Ο Μιχαήλ Φρίντμαν και ο Όλεγκ Ντεριπάσκα καταγγέλλουν τις πολεμικές συγκρούσεις επισημαίνοντας ότι εάν συνεχιστεί ο πόλεμος θα ρημάξει και τις δύο χώρες.

Μιχαήλ Φρίντμαν – Ιδιοκτήτης επενδυτικής εταιρείας

Ο 128ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο το 2021, σύμφωνα με τη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Σε επιστολή προς τους εργαζομένους της επενδυτικής του εταιρείας του, «LetterOne,» ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Φρίντμαν καταγγέλλει τον πόλεμο στην Ουκρανία που, αν συνεχιστεί, όπως είπε, θα ρημάξει και τις δύο χώρες. Ο Φρίντμαν, ο 128ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο το 2021, σύμφωνα με τη λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού «Forbes», είναι ο πρώτος Ρώσος ολιγάρχης που τάσσεται κατά της σύγκρουσης.

«Γεννήθηκα στη δυτική Ουκρανία, όπου έζησα μέχρι τα 17 μου. Οι γονείς μου είναι Ουκρανοί πολίτες και ζουν στο Λβιβ, την πόλη που αγαπώ», γράφει στην επιστολή του δόθηκε στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «Financial Times».

«Όμως πέρασα επίσης μεγάλο μέρος της ζωής μου ως Ρώσος πολίτης, φτιάχνοντας επιχειρήσεις και βοηθώντας τις να ανθίσουν. Είμαι βαθιά δεμένος με τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας και βλέπω τις συγκρούσεις που μαίνονται σαν μια τραγωδία και για τους δύο», συνεχίζει.

«Δεν κάνω πολιτικές δηλώσεις, είμαι ένας επιχειρηματίας με ευθύνες απέναντι στους χιλιάδες εργαζομένους μου στη Ρωσία και την Ουκρανία. Είμαι ωστόσο πεπεισμένος ότι ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση. Η κρίση αυτή θα κοστίσει ζωές και θα ρημάξει τα δύο έθνη που είναι αδέλφια εδώ και εκατοντάδες χρόνια», καταλήγει, λέγοντας πως επιθυμεί να δει αυτή την «αιματοχυσία» να τελειώνει.

Όλεγκ Ντεριπάσκα- ιδρυτής του ρωσικού κολοσσού αλουμινίου «Rusal»

Από την πλευρά του, σε μήνυμα στο Telegram, o Ρώσος ολιγάρχης Όλεγκ Ντεριπάσκα, ζήτησε
να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες«το συντομότερο δυνατό». «Η ειρήνη είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Ντεριπάσκα, ο οποίος είναι ιδρυτής του ρωσικού κολοσσού αλουμινίου Rusal (RUAL.MM), στον οποίο εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο μέσω των μετοχών του στη μητρική εταιρεία En+ Group.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στον Ντεριπάσκα και σε άλλους πάμπλουτους Ρώσους το 2018, λόγω των δεσμών του με τον πρόεδρο της Ρωσίας , με αφορμή την καταγγελλόμενη παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πάντως, σε σχέση με τον Φρίντμαν, ο Ντεριπάσκα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα σε ότι αφορά την κριτική για την οικονομική πολιτική της χώρας του. «Δεδομένου ότι πρόκειται για πραγματική κρίση, χρειάζονται πραγματικοί διαχειριστές κρίσεων, και όχι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας με ένα πακέτο παρουσιάσεων», υπογράμμισε. «Είναι απαραίτητο να αλλάξει η οικονομική πολιτική, είναι απαραίτητο να τερματιστεί όλος αυτός ο κρατικός καπιταλισμός», τόνισε ο Ρώσος ολιγάρχης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ