Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠόλεμος στην Ουκρανία: Έλληνας μεταδίδει από το Κίεβο - Στήνουν χαρακώματα μέσα...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έλληνας μεταδίδει από το Κίεβο – Στήνουν χαρακώματα μέσα στην πόλη

Δραματικές εικόνες από την ουκρανική πρωτεύουσα – Ο επιχειρηματίας Τάσος Τσιάμης, που ζει στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καταγράφει την ατμόσφαιρα σε δρόμους, μαγαζιά και καταφύγια

Παραδομένη στη δίνη ενός πολέμου που μαίνεται, η Ουκρανία μετρά τις πληγές της. Η μία μετά την άλλη οι πόλεις πέφτουν θύματα των Ρώσων εισβολέων, με τους νεκρούς, τις σειρήνες, τα άρματα μάχης να αποδεικνύουν ότι τελικά το σχέδιο μεγαλοϊδεατισμού του Βλάντιμιρ Πούτιν βρισκόταν πάντα στην ατζέντα.

Οι εικόνες βουβές από το Κιέβο που έχει υποστεί το ισχυρό πλήγμα της προέλασης των Ρώσων μαχητών. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα δεν επιτρέπει τη συχνή κυκλοφορία του κόσμου στους δρόμους.

Στο έρημο αυτό σκηνικό ηχούν σειρήνες πολέμου, βόμβες, ενώ πέφτουν πύραυλοι επιτείνοντας το ήδη μεγάλο αίσθημα της ανασφάλειας.

Τα ντοκουμέντα που παρουσιάζει στη σελίδα του στο Facebook ο Έλληνας ο οποίος ζει στο Κίεβο, Τάσος Τσιάμης, μαρτυρούν τον κατακερματισμό της καθημερινότητας. Κόσμος συνωστίζεται για τα βασικά προϊόντα τα οποία δεν βρίσκει στα σούπερ μάρκετ.

Τα χαρακώματα στην πόλη

Η αγωνία για τα βασικά είναι διάχυτη σε κάθε σημείο της πρωτεύουσας. Δίνεται αγώνας για την εξασφάλιση λίγης ποσότητας βενζίνης, με τα πρατήρια να σφυροκοπούνται από την κρίση.

Ο φόβος γενικευμένος με τον κόσμο να κοιμάται ακόμη και στο μέτρο αγωνιώντας για το κάθε λεπτό που περνά.

Νωρίτερα, ρωσικοί πύραυλοι «χτύπησαν» πολυκατοικίες και κτίρια όπου ζουν πολίτες.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίς το πρωί από το λευκορωσικό μέσο ενημέρωσης Nexta, διακρίνεται πολυκατοικία κοντά στο αεροδρόμιο του Κιέβου, που έχει «χτυπηθεί» από πύραυλο και έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ ολόκληρη η περιοχή «πνίγεται» σε ένα σύννεφο καπνού.

Το δίκτυο αναφέρει πως δεν υπήρξαν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες, ωστόσο η φωνήμιας γυναίκας γεμάτη απελπισία στο υπόβαθρο, είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει τις τελευταίες ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Το μήνυμα Ζελενσκι

Στο μεταξύ, νέο μήνυμα έστειλε ο Ουκρανός πρόεδροςΒολοντιμίρ Ζελένσκι, λέγοντας πως ο ουκρανικός στρατός έχει υπό τον έλεγχό του το Κίεβο και τις γύρω περιοχές, καθώς «απέκρουσε» τα σχέδια των Ρώσων να κάνουν το κέντρο της χώρας «νέο Ντόνετσκ».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Έχουμε αντισταθεί και αποκρούσει επιτυχώς τις εχθρικές επιθέσεις. Οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές πόλεις και συνοικίες του κράτους μας. Αλλά ξέρουμε τι προστατεύουμε – τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών μας. Το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν τις μαριονέτες τους εδώ, όπως έκαναν στο Ντόνετσκ. Σπάσαμε το σχέδιό τους».

Όπως ανακοινώθηκε από το ουκρανικό υπουργείο Υγείας η ρωσική εισβολή έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 198 Ουκρανοί, ανάμεσά τους τρία παιδιά να έχουν σκοτωθεί. Επίσης 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 33 παιδιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ