Κρίση στην Ουκρανία: Μυρίζει «μπαρούτι» στα σύνορα με Ρωσία – Προσπάθειες αποφυγής της σύγκρουσης μέσω διπλωματικής οδού

Σχεδιάζεται η απομάκρυνση όλων των οικογενειών των εργαζομένων της Γερμανικής πρεσβείας στην Ουκρανία – Έγγραφο αποκαλύπτει ότι και οι ένοπλες δυνάμεις της Ρουμανίας προετοιμάζονται για «κατάσταση πολέμου»

Μπαρούτι μυρίζει πλέον η κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Με ανάρτησή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο γνωστοποίησε ότι συντονίζει την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών «για τους υπερασπιστές της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας». Επιπλέον, έχουν κυκλοφορήσει βίντεο στα οποία εμφανίζονται αμερικανοί στρατιώτες με εξοπλισμό μάχης να επιθεωρούν τις θέσεις μάχης του ουκρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων των χαρακωμάτων.

Στο πλευρό της Ουκρανίας με μία κοινή ανακοίνωση στέκεται και η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία. Δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν την Ουκρανία, στέλνοντας αμερικανικούς πυραύλους με τις ευλογίες των ίδιων των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώθηκε ότι σχεδιάζεται η απομάκρυνση όλων των οικογενειών των εργαζομένων της Γερμανικής πρεσβείας στην Ουκρανία. Ο σχεδιασμός αυτός πραγματοποιείται υπό τη σκιά της απομάκρυνσης του αρχηγού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού Κάι-Άχιμ Σένμπαχ. Ο συγκεκριμένος αποπέμφθηκε μετά τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «αξίζει τον σεβασμό». Δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο «δεν θα επανακτήσει ποτέ τη χερσόνησο της Κριμαίας» και ότι «ο Πούτιν θέλει να αντιμετωπίζεται ως ίσος από τη Δύση». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη ενόχληση της Ουκρανίας, η οποία κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «ενθαρρύνει» τον πρόεδρο της Ρωσίας. Είχε προηγηθεί και η άρνηση του Βερολίνου να αποστείλει όπλα στο Κίεβο.

Ο φόβος σύρραξης αποτυπώνεται και στο έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα και αποκαλύπτει πώς και οι ένοπλες δυνάμεις της Ρουμανίας προετοιμάζονται για «κατάσταση πολέμου» υπό τον φόβο μιας πιθανής ρωσικής εισβολής στην ανατολική Ουκρανία.

Η στρατιωτική σύγκρουση πάντως επιχειρείται να αποφευχθεί μέσω της διπλωματικής οδού: Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Ουκρανία συμφώνησαν να συνομιλήσουν στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι επαφές θα λάβουν χώρα στις 25 Ιανουαρίου, ημέρα Τρίτη, σε επίπεδο συμβούλων. Ο σύμβουλος του Ουκρανού διαπραγματευτή Μιχαΐλο Ποντόλιακ επιβεβαίωσε την συνάντηση, αναφέροντας, όμως, ως ημερομηνία τις 26 Ιανουαρίου. Στο επίφοβο αυτό γεωολιτικό παιχνίδι φαίνεται να εισέρχεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κατηγορόρησε τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο και να προχωρήσει σε σε «κατοχή» της Ουκρανίας. Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας κατήγγειλε «το εύρος της ρωσικής δραστηριότητας με σκοπό να καθυποταχθεί η Ουκρανία».

Τη στιγμή που εντείνεται ο φόβος της εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, καθώς τουλάχιστον 100 χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει την Ουκρανία, η Μόσχα διαψεύσει το ενδεχόμενο αυτό. Ζητά, μάλιστα, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανήκει στους αισιόδοξους, δηλώνοντας«πεπεισμένος» ότι «δεν θα γίνει» παρείσφρηση ή εισβολή στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εξέφρασε την ευχή «η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης στην οποία έχουν εμπλακεί η Ρωσία και οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα».Σε μία ακόμα προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πιθανής συνάντησης μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ