Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟ Πάπας Βενέδικτος γνώριζε αλλά δεν έκανε τίποτα για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις...

Ο Πάπας Βενέδικτος γνώριζε αλλά δεν έκανε τίποτα για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από ιερείς

Έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα  τον «καίει» – Ήξερε για τους ιερείς που κακοποιούσαν παιδιά όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, από το 1977 έως το 1981

Σκάνδαλο μεγατόνων πλήττει την Καθολική Εκκλησία καθώς έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αποδεικνύει ότι ο πρώην Πάπας Βενέδικτος, γνώριζε για τους ιερείς που κακοποιούσαν σεξουαλικά παιδιά, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, από το 1977 έως το 1981 και δεν έκανε τίποτα.

Η έρευνα της αρχιεπισκοπής Μονάχου αναφέρει ότι, ο πρώην επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας Βενέδικτος γνώριζε για παιδεραστές ιερείς κατά τη διάρκεια της θητείας του στη γερμανική πόλη και κάθισε με τα χέρια σταυρωμένα.

Ο 94χρονος Βενέδικτος ή Γιόζεφ Ράτσινγκερ (όπως είναι το όνομά του), κατηγορείται πως είχε αποτύχει να αναλάβει δράση αναφορικά με παλαιότερες υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς στη Γερμανία, την περίοδο που ήταν αρχιεπίσκοπος Μονάχου.

Σύμφωνα με γερμανική έρευνα, την περίοδο που ήταν αρχιεπίσκοπος Μονάχου, στα τέλη της δεκαετίας του 1970-αρχές δεκαετίας του 1980, δεν έκανε τίποτα στην περίπτωση τεσσάρων υποθέσεων κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς στη Γερμανία.

Ο Βενέδικτος φέρεται να γνώριζε σε κάποιες περιπτώσεις τι ακριβώς συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά δεν έδρασε ως όφειλε. Είχε ενημερωθεί για όσα συνέβαιναν. Πιστεύουμε ότι μπορεί να κατηγορηθεί για κακοδιοίκηση σε τέσσερις περιπτώσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά ο δικηγόρος Μάρτιν Πους.

Αν και ο ίδιος διέψευδε ότι γνώριζε τις αμαρτωλές πράξεις των ιερέων, αποκαλύπτει ότι απλά έκλεινε τα αυτιά του. Δύο από αυτές αφορούσαν περιπτώσεις κακοποιήσεων στη διάρκεια της θητείας του και τιμωρήθηκαν από το κράτος. Και στις δυο περιπτώσεις οι θύτες δεν καθαιρέθηκαν».

«Ενώ ήταν αρχιεπίσκοπος, υπήρξαν περιστατικά κακοποίησης», τόνισε ο Πους, αναφερόμενος στον Βενέδικτο ως Καρδινάλιο Γιόζεφ Ράτζινγκερ, δηλαδή με το όνομα και τον τίτλο που έφερε εκείνη την εποχή. «Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιερείς συνέχισαν τη δουλειά τους ατιμώρητοι. Η Εκκλησία δεν έκανε τίποτα». «Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό δεν ισχύει, σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε», κατέληξε ο Πους.

Ο ίδιος πάντως ο πρώην Πάπας επιμένει να αρνείται κάθε κατηγορία, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και μια δήλωση… 82 σελίδων με την οποία απαντά στις τελευταίες καταγγελίες.

Ο Βενέδικτος «κατηγορείται» μεταξύ άλλων για την υπόθεση του ιερωμένου ονόματι «Peter H.» ο οποίος, μετατέθηκε από τη έδρα του στην περιφέρεια του Ράτσινγκερ και στην ουσία ετέθη υπό την προστασία του, αν και τον βάραιναν κατηγορίες για δεκάδες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και εφήβων μεταξύ 1973 και 1996.

Παράλληλα οι «Νew Υork Τimes» είχαν αποκαλύψει στο παρελθόν ότι «γνωστοί Αμερικανοί ιερείς αλλά και ο Ράτσινγκερ συνέβαλαν -προτού εκλεγεί πάπας- μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Εδρας Ταρτσίζιο Μπερτόνε, στη συγκάλυψη ενοχοποιητικών στοιχείων σε βάρος ιερέα που κατηγορήθηκε για παρενόχληση 200 ανηλίκων που μάλιστα έπασχαν από κώφωση».

Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τον ιερέα Λόρενς Μάρφι, ο οποίος εργάστηκε σε καθολικό σχολείο για κωφάλαλα παιδιά, στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν, από το 1950 ως το 1977.

Ο Ράτσινγκερ διαδέχθηκε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο στις 19 Απριλίου του 2005.
Η ενθρόνισή του έγινε στις 24 Απριλίου του 2005. Πριν γίνει Πάπας θεωρείτο μεγάλη μορφή στο Βατικανό και με μεγάλη επιρροή σε όλα τα κέντρα αποφάσεων.

Η περίοδος των τεσσεράμισι ετών κατά την οποία ο Πάπας ήταν αρχιεπίσκοπος Μονάχου, είναι από εκείνες που έχουν μελετηθεί λιγότερο. Ομως, το ότι τότε «ευθυνόταν» για 1.713 ιερείς και 2,2 εκατομμύρια καθολικούς ήταν ένα είδος πρόβας για το αξίωμα του Πάπα, πνευματικού ηγέτη περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο καθολικών ανά τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ