Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟ παραλήπτης της καρδιάς από γουρούνι είχε μαχαιρώσει επτά φορές έναν άνδρα...

Ο παραλήπτης της καρδιάς από γουρούνι είχε μαχαιρώσει επτά φορές έναν άνδρα το 1998

Το University of Maryland School of Medicine έκανε προ ημερών, την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς γουρουνιού σε άνθρωπο, που δεν έχει απορριφθεί. Όπως αποκαλύφθηκε ο λήπτης του μοσχεύματος, είχε για ασήμαντη αφορμή πραγματοποιήσει δολοφονική απόπειρα.

Πριν μόλις λίγες ημέρες, χειρουργοί του University of Maryland Medical Center έκαναν την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς γουρουνιού σε άνθρωπο -που έως τώρα δεν έχει απορριφθεί.

Εάν η επέμβαση οργάνου από γενετικά τροποποιημένο ζώο (το γουρούνι είχε υποβληθεί σε γονιδιακή επεξεργασία για την αφαίρεση ενός σακχάρου που ευθύνεται για την απόρριψη οργάνων), κριθεί ως επιτυχημένη (δηλαδή, ο ασθενής παραμείνει ζωντανός) θα ανοίξει ένας νέος επιστημονικός δρόμος που θα σώσει εκατομμύρια ζωές.

Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινων οργάνων που δωρίζονται για μεταμόσχευση, εξ ου και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι προσπαθούν επί δεκαετίες να βρουν μια λύση -με τη χρήση οργάνων από ζώα. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, εν τούτοις καμία δεν ήταν επιτυχημένη. Μέχρι τώρα.

Πέρυσι έγιναν στις ΗΠΑ 3.800 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, με περισσότερους από 110.000 ανθρώπους να είναι στην εθνική λίστα αναμονής για μοσχεύματα. Δεκαεπτά ασθενείς πεθαίνουν κάθε μέρα, γιατί δεν βρίσκουν το όργανο που χρειάζονται, ώστε να ζήσουν. Στη Μεγάλη Βρετανία η λίστα αναμονής έχει 6.000 μέλη, εκ των οποίων τα 200 είναι παιδιά.

Ο άνθρωπος που δέχθηκε το μόσχευμα είναι πρώην κατάδικος

Ο ασθενής που υποβλήθηκε στη διαδικασία λέγεται Ντέιβιντ Μπένετ, είναι 57 χρόνων και επί της ουσίας, δεν είχε κάτι να χάσει, καθώς δεν έβρισκε μόσχευμα και οι ημέρες του ήταν μετρημένες. Ήταν κλινήρης για έξι εβδομάδες και όπως είπε ο ίδιος, είχε αρχίσει να βλέπει το σκοτάδι. Eπίσης, δεν πληρούσε τα κριτήρια για να μπει στη λίστα μεταμοσχεύσεων, ενώ είχε κριθεί ως ακατάλληλος για τεχνητή αντλία στην καρδιά, εξαιτίας της αρρυθμίας του.

Για να γίνει το χειρουργείο, χρειάστηκε να δώσει την έγκριση ο ασθενής, αλλά και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), καθώς θα χρησιμοποιείτο πειραματικό ιατρικό προϊόν. Ήταν έκτακτης ανάγκης (η μόνη διαθέσιμη επιλογή για να κρατηθεί στη ζωή ο ασθενής) και εκδόθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Όπως αποκαλύπτει η Washington Post, ο Μπένετ είχε καταδικαστεί το 1998 για επίθεση κατά του Έντουαρντ Σουμέικερ. Τον είχε μαχαιρώσει επτά φορές και τον άφησε παράλυτο. Το θύμα πέρασε τα 19 επόμενα χρόνια, σε αμαξίδιο, πριν πάθει (το 2005) εγκεφαλικό και πεθάνει δυο χρόνια αργότερα -λίγο πριν ‘κλείσει’ τα 41 του χρόνια.

Ο Μπένετ είχε δει την τότε σύζυγο του, Νόρμαν Τζιν να κάθεται στα πόδια του Σουμέικερ, σε μια έξοδο για ποτό. Του έφερε χτυπήματα στην πλάτη, την κοιλιακή χώρα και το στήθος. Ο δράστης, ο οποίος ήταν 23 χρόνων τότε συνελήφθη και καταδικάστηκε (για επίθεση και οπλοφορία) σε δέκα χρόνια φυλάκισης. Δεν εξέτισε ολόκληρη την ποινή. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πότε αποφυλακίστηκε, εν τούτοις η οικογένεια του Σουμέικερ λέει πως ήταν ελεύθερος στην πενταετία.

Την Παρασκευή 7/1, ο πρώην κατάδικος, ο οποίος είχε διαγνωστεί με καταληκτική καρδιακή ανεπάρκεια δέχθηκε να γίνει ο εθελοντής στην πειραματική -πρωτοποριακή- επέμβαση, που διήρκεσε εννέα ώρες. Ο επικεφαλής χειρουργός, Δρ. Μπάρλεϊ Γκρίφιθ είπε στη USA Today ότι “το μόσχευμα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας”. Η οικογένεια του Σουμέικερ, που ενημερώθηκε για τα καθέκαστα από τα media, δεν μοιράστηκε τον ενθουσιασμό των υπολοίπων. Δήλωσε ότι ο Μπένετ δεν άξιζε αυτήν την καινοτόμο ιατρική περίθαλψη, που θα ήταν χρήσιμο να ζήσει κάποιος άλλος.

“Κρίνουμε μόνο βάσει των ιατρικών αρχείων”

Το University of Maryland Medical Center δεν δέχθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν γνώριζε το ιστορικό του ασθενούς. Εξήγησε ότι “όταν ήλθε στην κλινική, είχε τεράστια ανάγκη την φροντίδα” και η επιλογή του έγινε μόνο βάσει “των ιατρικών του αρχείων”.

Τα συναισθήματα της οικογένειας του Σουμέικερ φάνηκε να μοιράστηκαν πολλοί στα social media, με τον καθηγητή βιοηθικής στο New York University, Άρθουρ Κάπλαν να διευκρινίζει ότι “η βασική αρχή στην ιατρική είναι να θεραπεύουμε τους αρρώστους, ανεξάρτητα από το ποιο είναι. Δεν ασχολούμαστε με το να ξεχωρίζουμε τους αμαρτωλούς από τους αγίους. Το έγκλημα είναι νομικό θέμα”.

Όταν ωστόσο, κάποιος χρειάζεται μεταμόσχευση και άρα πρέπει να μπει στη σχετική λίστα, οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν υπ’ όψιν διάφορα δεδομένα, όπως το ιστορικό κατάχρησης ουσιών ή τον κίνδυνο ενός φυλακισμένου να εμφανίσει λοίμωξη, ενώ είναι στη φυλακή, όπως και την πρόσβαση στη φροντίδα μετά την επέμβαση. Οι ειδικοί της ιατρικής δεοντολογίας λένε πως το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης, επιβάλλει τη φυλάκιση, την οικονομική αποζημίωση ή άλλες ποινές σε όσους καταδικάζονται για βίαια αδικήματα. Η στέρηση ιατρικών υπηρεσιών δεν ήταν ποτέ μέρος της ποινής.

Σε ό,τι αφορά την ιστορική επέμβαση, πριν κριθεί ως επιτυχημένη, ο Μπένετ θα πρέπει να παρακολουθηθεί για εβδομάδες. Ήδη αναπνέει χωρίς τη βοήθεια μηχανημάτων.

news247.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ