Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΧάος στο Καζακστάν, διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αλμάτι - Νεκροί και...

Χάος στο Καζακστάν, διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αλμάτι – Νεκροί και τραυματίες

Όλες οι πτήσεις από και προς το Αλμάτι έχουν ανασταλεί προσωρινά – Οι συγκεντρώσεις ξέφυγαν από κάθε έλεγχο και μετατράπηκαν σε πετροπόλεμο μεταξύ πολιτών και αστυνομίας – Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας, που στο παρελθόν έβλεπε διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, είδε το τένγκε να υποτιμάται και τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται

Καζακστάν ώρα μηδέν. Η πολιτική ρευστότητα και η περιδίνηση της οικονομίας προκαλεί εικόνα γενικευμένης παράλυσης. Διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, από τις ταραχές υπάρχουν ήδη οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Όλες οι πτήσεις από και προς το Αλμάτι έχουν ανασταλεί προσωρινά, καθώς η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή, με αφορμή την αύξηση στην τιμή των καυσίμων από τις αρχές του έτους. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Jazeera Airways του Κουβέιτ ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις από και προς το Αλμάτι, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο πετρελαϊκός όμιλος Chevron Corp ανακοίνωσε ότι «εργάζεται για να τερματίσει» τις κινητοποιήσεις στις οποίες προχώρησαν οι εργαζόμενοί του στην κοινοπραξία Tengizchevroil (TCO) με αφορμή τις κυβερνητικές πολιτικές. Η αμερικανική εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος ξένος παραγωγός πετρελαίου στο Καζακστάν, αφού κατέχει το 50% των μετοχών της κοινοπραξίας Tengizchevroil. Ένας εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή πετρελαίου λόγω των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

To Kαζακστάν συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις. Αυτές ξεκίνησαν με την έλευση του νέου έτους και την άρση των ελέγχων τιμών στο υγραέριο από την κυβέρνηση.

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση της χώρας και ο πρόεδρος αυτής Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλιχάν Σμαΐλοφ θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού εώς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Η αστυνομία, η Εθνοφρουρά και μονάδες του στρατού συμμετέχουν στην επιχείρηση ασφαλείας στην πόλη, πρόσθεσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Κανάτ Ταϊμερντένοφ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ