Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΆλεκ Μπάλντουιν: Δεν ήξερε ότι το όπλο ήταν γεμάτο με αληθινές σφαίρες

Άλεκ Μπάλντουιν: Δεν ήξερε ότι το όπλο ήταν γεμάτο με αληθινές σφαίρες

Ο βοηθός σκηνοθέτη του έδωσε το όπλο χωρίς να ελέγξει εάν το όπλο ήταν γεμάτο ή όχι και με τι είδους σφαίρες – Φαίνεται πως ούτε κι αυτός γνώριζε ότι ήταν γεμάτο σφαίρες

Η ακούσια εκτέλεση της κινηματογραφίστριας Χαλίνα Χάτσινς από τον διάσημο ηθοποιό Άλεκ Μπάλντουιν εν ώρα γυρίσματος της ταινίας γουέστερν Rust, οφείλεται σε λάθος ενός από τους βοηθούς σκηνοθέτη. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από την πρώτη αναφορά των τοπικών αρχών σχετικά με το τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στο ράντσο Bonanza Creek, στη Σάντα Φε τουΝέου Μεξικού.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει διαβιβαστεί στην εισαγγελία της Σάντα Φε, ένας βοηθός σκηνοθέτης πήρε ένα περίστροφο από όσα ήταν διαθέσιμα από τον υπεύθυνο οπλισμού της ταινίας, φώναξε στον Άλεκ Μπάλντουιν τη φράση «cold gun», χωρίς όμως ο ίδιος να έχει ελέγξει εάν το όπλο ήταν γεμάτο ή όχι και με τι είδους σφαίρες. Ακολούθως, ο Baldwin ερμηνεύοντας το ρόλο του, πυροβόλησε σημαδεύοντας την κάμερα, ώστε η σκηνή να είναι αληθοφανής και ρεαλιστική. Προφανώς, χωρίς ο ηθοποιός να έχει την παραμικρή υποψία ότι από τον σκηνοθετημένο πυροβολισμό θα έπεφτε νεκρή η διευθύντρια φωτογραφίας του Rust και θα τραυματιζόταν στον ώμο -ελαφρά, όπως αποδείχθηκε- ο σκηνοθέτης του φιλμ, Joel Souza.

Η έκφραση «cold gun» (κρύο όπλο) που χρησιμοποίησε ο βοηθός σκηνοθέτη σηματοδοτεί το μοιραίο λάθος που οδήγησε στο χαμό της άτυχης Χαλίνα Χάτσινς. Εξελήφθη από τον Baldwin σαν άδεια να τραβήξει ελεύθερα τη σκανδάλη σε ένα άσφαιρο περίστροφο, εφόσον αυτή την πληροφόρηση είχε από τον βοηθό σκηνοθέτη. Φαίνεται όμως ότι ο υπεύθυνος οπλισμού του Rust είχε τοποθετήσει τρία περίστροφα σε ένα μικρό συρόμενο πάγκο, για τις ανάγκες του γυρίσματος. Πιθανότατα όμως χωρίς να έχει επισημάνει με κάποιο τρόπο (ή να μην γνώριζε και ο ίδιος) ότι τουλάχιστον ένα από τα όπλα ήταν γεμάτο με κανονικές σφαίρες.

Η σκηνή που γυριζόταν τη στιγμή του δυστυχήματος ήταν σε εσωτερικό χώρο, μέσα σε ένα από τα ξύλινα κτίρια του σκηνικού. Ο βοηθός σκηνοθέτη πήρε, προφανώς στην τύχη ένα από τα 3 περίστροφα που βρίσκονταν στο καροτσάκι του οπλονόμου του Rust και το έδωσε στον Άλεκ Μπάλντουιν. Κι εκείνος σκότωσε την 42χρονη Χαλίνα Χάτσινς.

Βάσει εντάλματος έρευνας το οποίο εκδόθηκε από την αστυνομία της Σάντα Φε, το φονικό όπλο, μαζί με άλλα αντικείμενα από τον τόπο του εγκλήματος, όπως το «ματωμένο» πουκάμισο που φορούσε ο Baldwin για το ρόλο του, κατασχέθηκαν για περαιτέρω ανάλυση. Ο ίδιος ο Άλεκ Μπάλντουιν εθεάθη αργότερα έξω από το γραφείο του σερίφη συντετριμμένος και περίδακρυς. Ωστόσο, μετά από την κατάθεσή του, δεν κρατήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος να μετακινηθεί χωρίς κανέναν περιορισμό. Εκπρόσωπος του σερίφη της Σάντα Φε ενημέρωσε τα ΜΜΕ ότι η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και υπό διερεύνηση.

Εκ μέρους της εταιρείας παραγωγής του Rust ανακοινώθηκε ότι, πέρα από τη θλίψη και τη βαθιά οδύνη για το τραγικό συμβάν, θα διενεργήσει άμεσα ενδελεχή εσωτερική έρευνα και αναθεώρηση των συνθηκών ασφαλείας για τα γυρίσματα με όπλα. Παράλληλα, σε εφημερίδα του Λος Άντζελες δημοσιεύτηκε μαρτυρία συντελεστή του Rust, σύμφωνα με την οποίαν υπήρχε προηγούμενο κατά λάθος εκπυρσοκρότησης ενός άλλου όπλου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Την Παρασκευή έγινε στη Σάντα Φε μια μικρή επιμνημόσυνη τελετή για την άτυχη Hutchins, παρουσία των μελών του συνεργείου και των συνεργατών του Rust. Ο δε Άλεκ Μπάλντουιν μέσω Twitter εξέφρασε τη συντριβή του, γράφοντας «δεν υπάρχουν λόγια να αποτυπώσουν το σοκ και τη θλίψη μου σχετικά με το τραγικό δυστύχημα το οποίο αφαίρεσε τη ζωή από την Halyna Hatchins, μια σύζυγο, μητέρα και μια συνάδελφο την οποίαν θαυμάζαμε όλοι μας. Συνεργάζομαι πλήρως με την αστυνομία για τη διερεύνηση του συμβάντος ώστε να διαλευκάνουμε πώς έγινε αυτή η τραγωδία και είμαι σε επαφή με τον σύζυγό της, προσφέροντας την υποστήριξή μου στον ίδιον και την οικογένειά του».

Η εταιρεία Rust Movie Productions, όπως επιβάλλεται, διέκοψε τα γυρίσματα και ανέβαλε την ολοκλήρωση της παραγωγής επ’ αόριστον.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν θανατηφόρα περιστατικά σε γυρίσματα ταινιών στις ΗΠΑ. To πιο γνωστό και σχετικά πρόσφατο καταγράφηκε το 1993, όταν σκοτώθηκε κατά λάθος ο 28χρονος ηθοποιός Brandon Lee, γιος του θρυλικού Bruce Lee, ενώ πρωταγωνιστούσε στη σκοτεινή ταινία φαντασίας «The Crow» (Το Κοράκι).

Και ίσως το πιο σοκαριστικό από τα συμβάντα αυτού του είδους, ήταν όταν ο Jon-Erik Hexum, πρωταγωνιστής στην τηλεοπτική σειρά του CBS «Cover Up» (Η συγκάλυψη) τον Οκτώβριο του 1984 τίναξε τα μυαλά του στον αέρα εν ώρα γυρίσματος, παίζοντας ρώσικη ρουλέτα με ένα όπλο το οποίο, όπως πίστευε, ήταν άδειο. Ο γοητευτικός Jon-Erik Hexum ήταν μόλις 26 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ