Υεμένη: Αντάρτες Χούθι εκτέλεσαν δημόσια 9 «κατασκόπους» – Τους πυροβόλησαν σε κεντρική πλατεία

Οι εννέα  άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στη δολοφονία του επικεφαλής των ανταρτών Σαλέχ αλ-Σαμάντ

Αποτροπιασμό προκαλεί στον κόσμο η βάναυση, δημόσια εκτέλεση εννέα ανδρών που κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία στην Υεμένη και φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του επικεφαλής του διοικητικού οργάνου των ανταρτών Χούθι.

Η δολοφονία έγινε στην πλατεία Ταχρίρ, στην πρωτεύουσα της Σανάας, που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες που πρόσκεινται στο Ιράν. Οι εννέα άνδρες σύρθηκαν σε πλατεία, αναγκάστηκαν να ξαπλώσουν στα μέτωπά τους και πυροβολήθηκαν στην πλάτη. Είχε προηγηθεί μια μάλλον αμφιλεγόμενη δίκη, για το δολοφονία του Σαλέχ αλ σαμάντ, που πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση συνασπισμού, του οποίου ηγείτο η Σαουδική Αραβία.

Στις εκτελέσεις, που έγιναν το Σάββατο, παρευρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως Χούθι και υποστηρικτές τους. Μετά τις εκτελέσεις, το πλήθος χόρεψε στους δρόμους.

Οι δολοφονίες, που έγιναν ως αντίποινα, πυροδότησαν διεθνή οργή, με την ΕΕ να τις χαρακτηρίζει «σκληρές και απάνθρωπες». Οι εννέα ήταν μεταξύ των 60 ανθρώπων που οι Χούθι κατηγόρησαν για εμπλοκή στη δολοφονία του αλ Σαμάντ, τον Απρίλιο του 2018. Δικαστήριο των Χούθι έκρινε ενόχους τους εννέα άνδρες για κατασκοπεία και κοινοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών. Ανάμεσά τους και ένας άντρας που όταν συνελήφθη ήταν ανήλικος.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ