Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓερμανία, Ισπανία και Σουηδία απευθύνουν έκκληση να μειωθούν τα πυρηνικά οπλοστάσια

Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία απευθύνουν έκκληση να μειωθούν τα πυρηνικά οπλοστάσια

Ενόψει της συνάντησης που θα γίνει σήμερα στη Μαδρίτη για τον πυρηνικό αφοπλισμό, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας απευθύνουν έκκληση σε όλες τις δυνάμεις που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να προχωρήσουν σε μεγάλη μείωση των οπλοστασίων τους.

Αυτό «θα μπορούσε να συμπεριλάβει την υποβάθμιση του ρόλου των πυρηνικών όπλων στις στρατηγικές και στα δόγματα, τη μείωση του κινδύνου (πυρηνικού) πολέμου και της χρήσης πυρηνικών όπλων από ατύχημα, τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και την τοποθέτηση των θεμελίων μιας νέας γενιάς συμφωνιών για τον έλεγχο των όπλων», εξηγούν αντίστοιχα ο Χάικο Μάας, η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια και η Αν Λίντε σε άρθρο που συνυπογράφουν και δημοσιεύεται στο φύλλο της Rheinische Post που κυκλοφορεί σήμερα.

«Πρέπει να βάλουμε τέλος στις δοκιμές πυρηνικών όπλων μια για πάντα, θέτοντας επιτέλους σε ισχύ τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), ξαναρχίζοντας τη διαπραγμάτευση για μια συνθήκη που θα απαγορεύει την παραγωγή σχάσιμου υλικού για στρατιωτική χρήση και οικοδομώντας ρωμαλέους και αξιόπιστους μηχανισμούς επαλήθευσης των βημάτων προς τον πυρηνικό αφοπλισμό», προσθέτουν.

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Στοκχόλμης, που ενώνει 16 χώρες οι οποίες πιέζουν για να μειωθούν τα πυρηνικά όπλα σε παγκόσμια κλίμακα.

Η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον ομόλογό του της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στα μέσα του Ιουνίου αναπτέρωσαν τις ελπίδες πως μπορεί να σημειωθεί πρόοδος ως προς αυτό. Οι ηγέτες των δύο δυνάμεων με τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσιο στον πλανήτη συμφώνησαν να διεξαχθούν συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Στα μέσα Ιουνίου, έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) ανέφερε πως μολονότι καταγράφηκε μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών το 2021, περισσότερες είναι πλέον «επιχειρησιακές» στη στρατιωτική αργκό, δηλαδή θα μπορούσαν να εκτοξευθούν μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας.

Στις αρχές του 2021, οι εννέα χώρες που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια (Ρωσία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ, Βόρεια Κορέα) διατηρούσαν 13.080 πυρηνικά όπλα, αριθμό μειωμένο από τα 13.400 στις αρχές του 2020.

Όμως «επιχειρησιακές» ήταν 3.825 κεφαλές (+105 σε έναν χρόνο), εκ των οποίων κάπου 2.000 βρίσκονται στα χέρια δυνάμεων που τελούν σε «υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής επαγρύπνησης».

πηγη: onalert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ