Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚορονοϊός: Οι πλούσιες χώρες να δώσουν περισσότερα εμβόλια στις φτωχότερες

Κορονοϊός: Οι πλούσιες χώρες να δώσουν περισσότερα εμβόλια στις φτωχότερες

«Θα οδηγηθούμε σε αποτυχία αν δεν εξασφαλίσουμε γρήγορα δόσεις» τονίζει ο αξιωματούχος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ

Οι πλούσιες χώρες πρέπει να δώσουν περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 και να ακολουθήσουν το παράδειγμα ΗΠΑ ώστε να καλυφθεί κενό των 200 εκατομμυρίων δόσεων που προκλήθηκε από τις διαταραχές του εφοδιασμού στην Ινδία και τις καθυστερήσεις στην παραγωγή, δήλωσε την Παρασκευή υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποιώντας για κίνδυνο «αποτυχίας» στη διαχείριση της πανδημίας.

Ο ΠΟΥ έχει καλέσει τις πλούσιες χώρες να δωρίσουν τις πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων σε φτωχότερες χώρες, αντί να εμβολιάσουν λιγότερο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τα παιδιά. Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν μέχρι στιγμής δωρίσει 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX.

Ωστόσο ο αξιωματούχος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ δήλωσε σήμερα ότι μόνον ένα μικρό μέρος από αυτές τις δόσεις θα είναι διαθέσιμο τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην επιβράδυνση του ρυθμού λοιμώξεων στην πανδημία παγκοσμίως του νέου κορονοϊού.

«Θα χρειαστούμε τις διπλάσιες και αυτές θα πρέπει να επιταχυνθούν» υπογράμμισε, αναφερόμενος στο μέγεθος των δωρεών, καθώς οι υπουργοί Υγείας της G7 συναντώνται στην Οξφόρδη.

«Θα οδηγηθούμε σε αποτυχία αν δεν εξασφαλίσουμε γρήγορα δόσεις» πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Έιλγουορντ εξήρε το σχέδιο των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη για τη γρήγορη διανομή 25 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων και ενθάρρυνε και τις άλλες πλούσιες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ υπολόγισε ότι οι διαταραχές στις ινδικές εξαγωγές εμβολίων και οι καθυστερήσεις στην παραλαβή άλλων εμβολίων έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κενού περίπου 200 εκατομμυρίων δόσεων στον μηχανισμό διαμοιρασμού εμβολίων COVAX.

Το Ινστιτούτο Σέρουμ της Ινδίας εξέτρεψε προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca στην εσωτερική αγορά εν μέσω ενός καταστροφικού δεύτερου κύματος της επιδημίας στη χώρα και αναμένεται να άρει τους περιορισμούς το τέταρτο τρίμηνο του έτους, όταν αναμένεται να διατεθούν κι άλλα σκευάσματα που προορίζονται για τον COVAX.

«Όλα αυτά θα φτάσουν την ίδια ώρα» σημείωσε ο Έιλγουορντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ