Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήNational Interest: Οι μυστικές διαδρομές χρήματος και όπλων ανάμεσα σε Τουρκία, Λιβύη...

National Interest: Οι μυστικές διαδρομές χρήματος και όπλων ανάμεσα σε Τουρκία, Λιβύη και Χαμάς

Οι πολιτοφυλακές της Λιβύης που χρηματοδοτούνται από το Ιράν, το Κατάρ και την Τουρκία βοηθούν την ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα Χαμάς να παρακάμψει τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το National Interest την περασμένη Πέμπτη.

Οι εντάσεις στην κατοικημένη σχεδόν αποκλειστικά από Παλαιστίνιους γειτονιά του Σεΐχ Τζαρά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κλιμακώθηκαν σε 11 ημέρες συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών της Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας στις αρχές του μήνα, αφήνοντας περισσότερους από 250 νεκρούς.

Οι ρουκέτες που χρησιμοποίησε η Χαμάς για να στοχεύσει πόλεις του Ισραήλ κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων παρασχέθηκαν από το Ιράν, αναφέρει το National Interest, επικαλούμενο τα σχετικά σχόλια Παλαιστίνιου αξιωματούχου της οργάνωσης, όπως δημοσιεύτηκαν από το Middle East Media Research Institute.

Τα όπλα της Χαμάς μπορεί να προέρχονται από τη Λιβύη, όπου τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία υποστηρίζουν ισλαμικές ομάδες που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο όπλων στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το αμερικανικό περιοδικό.

Η Τουρκία παρενέβη στη Λιβύη για να στηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Σάρατζ που έδρευε στην Τρίπολη κατά του Εθνικού Στρατού του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, αναπτύσσοντας drones και Σύρους  μισθοφόρους μαχητές στη χώρα.

Αξιωματικοί πληροφοριών της Λιβύης κατηγόρησαν τόσο την Τουρκία όσο και το Ιράν ότι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την ανομία στη χώρα ως «πλατφόρμα χρηματοδότησης της Χαμάς στη Γάζα», ανέφερε το National Interest.

Πέρα από τη Λιβύη, η Τουρκία συμμετείχε επίσης στη χρηματοδότηση της Χαμάς απευθείας, μεταξύ άλλων μέσω της τράπεζας Kuveyt Turk που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, πρόσθεσε το αμερικανικό περιοδικό.

Η τράπεζα Kuveyt Turk, που ανήκει εν μέρει στο τουρκικό κράτος, είχε μηνυθεί από αμερικανικές δικηγορικές εταιρείες τον Σεπτέμβριο του 2019 για φερόμενη βοήθεια και συνέργεια στην παλαιστινιακή ομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση, τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ahvalnews, onalert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ