Ιταλία: Πρόστιμο 100 εκατ. ευρώ στην Google για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Δεν επέτρεψε τη χρήση της εφαρμογής JuicePass στο σύστημά της Android Auto

Ηεπιτροπή προστασίας του ανταγωνισμού στην Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει στην Google πρόστιμο άνω των 100 εκατ. ευρώ. Για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, αναφέρει το ΑΠΕ.

Το πρόστιμο των 102,084 εκατομμυρίων ευρώ επιβάλλεται επειδή η μεγάλη εταιρία του διαδικτύου αρνήθηκε να δεχθεί στην πλατφόρμα της Google Play μια τρίτη εφαρμογή. Που επιτρέπει να εντοπίζονται σταθμοί επαναφόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διευκρινίζει σε μια ανακοίνωση η αντιμονοπωλιακή αρχή.

«Μέσω του λειτουργικού συστήματος Android και του καταστήματος εφαρμογών Google Play, η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση (…) Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως στην Ιταλία περίπου τα τρία τέταρτα των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) χρησιμοποιούν το Android», εξηγεί.

Σύμφωνα με έρευνα της ιταλικής ρυθμιστικής αρχής, «η Google δεν επέτρεψε» τη χρήση της εφαρμογής JuicePass. Που ανέπτυξε ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Enel, στο σύστημά της Android Auto. Δίνει τη δυνατότητα σε ένα όχημα να συνδεθεί και να αποκτήσει διάφορες υπηρεσίες.

«Η JuicePass προσφέρει μια μεγάλη κλίμακα υπηρεσιών για την επαναφόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Από την αναζήτηση κάποιου σταθμού επαναφόρτισης μέχρι τη διαχείριση της επαναφόρτισης και την κράτηση ενός σταθμού», συνεχίζει.

Η εφαρμογή αυτή ανταγωνίζεται την εφαρμογή Google Maps του αμερικανικού κολοσσού. Που επιτρέπει προς το παρόν μόνο την αναζήτηση σταθμών επαναφόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα.

«Η Google, αρνούμενη στην Enel X Italia (…) να καταστήσει διαθέσιμο το JuicePass στο Android Auto. Περιόρισε με άδικο τρόπο τις δυνατότητες για τους χρήστες της εφαρμογής της Enel», εκτιμά η επιτροπή η οποία ξεκίνησε την έρευνα τον Μάιο του 2019.

«Ο αποκλεισμός της εφαρμογής της Enel X Italia από το Android Auto διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια. Η συνέχιση αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα της Enel X Italia. Να οικοδομήσει μια σταθερή βάση χρηστών τη στιγμή που καταγράφεται μια σημαντική αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων», προσθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό, η ιταλική ρυθμιστική αρχή επέβαλε επίσης στην Google να θέσει στη διάθεση της Enel X Italia και άλλων σχεδιαστών εφαρμογών «τα εργαλεία για τον προγραμματισμό της εφαρμογής που λειτουργεί στο Android Auto».

Η υποχρέωση αυτή θα ελέγχεται με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου ειδικού της αντιμονοπωλιακής αρχής «στον οποίο η Google θα πρέπει να παρέχει κάθε συνεργασία και τις απαιτούμενες πληροφορίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ