Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑποκαλύφθηκαν τα σχέδια για το μεγαλύτερο θερμοκήπιο μονού θόλου στον κόσμο -...

Αποκαλύφθηκαν τα σχέδια για το μεγαλύτερο θερμοκήπιο μονού θόλου στον κόσμο – «Φυσαλίδα αρμονίας»

Το φιλόδοξο εγχείρημα του μεγαλύτερου θερμοκηπίου μονού θόλου από ένα γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο.

Σχέδια για τη δημιουργία του μεγαλύτερου θερμοκηπίου μονού θόλου στον κόσμο αποκάλυψε το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Coldefy.

Το θερμοκήπιο θα αναπτύσσεται σε έκταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων. Η γιγαντιαία ενεργειακά αυτάρκης κατασκευή, που ονομάζεται «Tropicallia», θα ολοκληρωθεί το 2024 στην Κοτ ντ’ Οπάλ στη βορειοανατολική Γαλλία. Τα σχέδια θα εκτεθούν στην Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας από 22 Μαΐου έως και 21 Νοεμβρίου όπου το Coldefy και η διεπιστημονική ΜΚΟ Zuecca Projects θα παρουσιάσουν μοντέλα, σκίτσα και βίντεο από το φιλόδοξο εγχείρημα.

Σε απεικονίσεις που αποκαλύφθηκαν πριν από τη διεθνή έκθεση διακρίνεται ένας κομψός θόλος να ξεπροβάλει ανάμεσα στις καταπράσινες γαλλικές πεδιάδες. Το εγχείρημα περιγράφεται από το αρχιτεκτονικό γραφείο ως μία «φυσαλίδα αρμονίας».

Στο θερμοκήπιο, θα αναπτύσσεται ένα τροπικό δάσος και πέρα από την χλωρίδα θα φιλοξενείται και πανίδα, από έντομα έως ψάρια και ερπετά. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του θα ενσωματώνεται στο φυσικό τοπίο. Όντως η κατασκευή, ύψους 35 μέτρων, φαίνεται να περιβάλλεται από έναν δεύτερο εξωτερικό πράσινο τοίχο.  

Η οροφή του θα αποτελείται από θερμικά υλικά τοποθετημένα σε έναν σκελετό αλουμινίου, σχεδιασμός παρόμοιος με εκείνον του Eden Project στην Κορνουάλη. Εντός του θερμοκηπίου θα αναπτύσσονται θερμοκρασίες 28 βαθμών Κελσίου που εξασφαλίζουν «πλούσια βλάστηση» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Με τη χρήση μίας τεχνολογίας που ονομάζεται Terraotherm η θερμική ενέργεια της κατασκευής θα ανακυκλώνεται, ενώ η πλεονασματική ενέργεια θα απορροφάται από κοντινά κτίρια.

Octav Tirziu/Zuecca Project Space

O Thomas Coldefy, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου, αναφέρει πως το «Tropicallia» σχεδιάστηκε έχοντας κατά νου «την υγεία του πλανήτη» και προορίζεται να είναι ένας τόπος στοχασμού, γνώσης και εκπαίδευση στον οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να αντιληφθούν το πόσο εύθραυστο είναι το οικοσύστημα της Γης.

πηγη: lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ