Ανάφλεξη στη Μ.Ανατολή: Νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα – Σειρήνες στην Ιερουσαλήμ

Σκηνικό ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή με τη Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ να απαντά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας -όπου φέρεται να έχασαν τη ζωή τους εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά. Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση διεθνώς· «βρυχάται» κατά του Ισραήλ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ ακολούθησαν τη λήξη του τελεσιγράφου της Χαμάς για την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας περιμετρικά του τεμένους Άλ-Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου και σημειώνονται τα χειρότερα επεισόδια βίας εδώ και χρόνια με εκατοντάδες Παλαιστινίους να έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία.

Υπό τον ήχο αντιαεροπορικών σειρήνων και εκρήξεων, εκκενώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας το Τείχος των Δακρύων και η Κνεσέτ, ενώ ματαιώθηκε η πορεία εθνικιστών για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» που σηματοδοτεί την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967 και συνιστά πρόκληση.

Η ισραηλινή απάντηση στις ρουκέτες της Χαμάς ήλθε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα να κάνει λόγο για εννέα νεκρούς Παλαιστινίους, μεταξύ τους τρία παιδιά.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εκτοξεύτηκαν επτά ρουκέτες από την Γάζα, και σήμανε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ και τις γύρω περιοχές, ενώ ακολούθησε ρίψη ρουκετών και στο νότιο Ισραήλ.

Στην Ιερουσαλήμ ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις βάσει των όσων μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ενώ η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τη ρίψη τουλάχιστον μίας ρουκέτας.

Εκατοντάδες Εβραίοι πιστοί απομακρύνθηκαν από το Τείχος των Δακρύων μετά τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας σε συνέχεια των πρωινών συγκρούσεων στην Πλατεία των Τεμενών.

«Μόλις ήχησε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους» που είχαν συγκεντρωθεί στο Τείχος και να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερα μέρη, ανέφερε η αστυνομία νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Από τις συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημέρων, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και πάνω από 20 Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί. Πρόκειται για τις χειρότερες συγκρούσεις εδώ και χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ