Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟκτάι: «Η Αίγυπτος σέβεται απόλυτα τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη...

Οκτάι: «Η Αίγυπτος σέβεται απόλυτα τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την ΑΟΖ»

Η Τουρκία δεν αρκείται στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες σχέσεις της με την Αίγυπτο, αλλά φαίνεται πως επιχειρεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις Αθήνας και Καΐρου, όπως αυτές αποτυπώθηκαν και στη συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά η δήλωση του Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, στο κανάλι NTV ότι «οι γραμμές που σχεδιάζει η Αίγυπτος για την αναζήτηση νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή της Μεσογείου, σέβονται την κυριαρχία της ΑΟΖ της Τουρκίας», όπως αυτή προέκυψε από το – παράνομο – μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu, ανέφερε ακόμη ότι η συνέργεια της Τουρκίας με την Αίγυπτο θα συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή ειρήνη και ανάπτυξη.

Δείτε επίσης: H συμφωνία με την Αίγυπτο και η επόμενη ημέρα στη νοτιανατολική Μεσόγειο

«Έχουμε δεσμούς 500 ετών, κοινές εμπειρίες… εμπορικούς δεσμούς, μια εταιρική σχέση με την πολιτική έννοια, οπότε η σύνδεση μεταξύ των λαών της Αιγύπτου και της Τουρκίας δεν έχει διακοπεί ποτέ», είπε ο Οκτάι.

«Οι πολιτικές σχέσεις μπορεί να έχουν σκαμπανεβάσματα από καιρό σε καιρό», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι οι κοινές δράσεις των δύο πλευρών σίγουρα θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους.

Κατά τον Οκτάι, η Τουρκία και η Αίγυπτος δεν έκοψαν ποτέ τις σχέσεις τους εντελώς και είχαν συνδέσεις μέσω ορισμένων άλλων καναλιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών και της διπλωματίας. Πρόσθεσε δε ότι οι πολιτικοί τους δεσμοί διατηρούνται στο επίπεδο των υφυπουργών Εξωτερικών προς το παρόν και μια πλήρης εξομάλυνση θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές.

πηγη: onalert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ