Γενοκτονία των Αρμενίων: Η αναφορά Μπάιντεν σε Κωνσταντινούπολη και όχι Istanbul

Η δήλωση Μπάιντεν μέσω του Λευκού Οίκου για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων αναφέρεται στην Κωνσταντινούπολη και όχι σε Instanbul

Ηδήλωση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων δεν προκαλεί μόνο σοβαρό ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, αλλά είχε και μια ιδιαίτερη αναφορά. Ο Τζο Μπάιντεν έκανε αναφορά σε Κωνσταντινούπολη και όχι Instanbul, μάλιστα αυτό αναφέρεται και στο επίσημο κείμενο του Λευκού Οίκου.

Όσο κι αν οι οργισμένες αντιδράσεις όπως του Μεβλούτ Τσαβούσογλου χτύπησαν «κόκκινο», η ανάγνωση της δήλωσης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν δείχνει μια ιδιαίτερα προσεκτική αναφορά.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ξεκίνησε η επιχείρηση εξόντωσης «στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης». Σε αυτό το απόσπασμα αναφέρεται η «Constantinople» και όχι η «Istanbul».

δήλωση Μπάιντεν για Κωνσταντινούπολη

Βεβαίως η Κωνσταντινούπολη ονομαζόταν έτσι μέχρι το 1923, ενώ μετονομάστηκε επίσημα από την Τουρκική Δημοκρατία ως Ινστάμπουλ στις 28 Μαρτίου του 1930.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ