Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή«Γαλάζια Πατρίδα»: Με ντοκιμαντέρ στο κρατικό κανάλι η Τουρκία επιχειρεί να «επιβάλλει»...

«Γαλάζια Πατρίδα»: Με ντοκιμαντέρ στο κρατικό κανάλι η Τουρκία επιχειρεί να «επιβάλλει» το δόγμα της

Ένα ντοκιμαντέρ που περιγράφει το αμφιλεγόμενο δόγμα «Γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας θα κάνει πρεμιέρα στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT την Τρίτη.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση, το ντοκιμαντέρ θα αποκαλύψει «τα αληθινά θαλάσσια σύνορα» της Τουρκίας στο πλαίσιο διεθνών συνθηκών, καθώς και άλλες μέχρι στιγμής άγνωστες αποκαλύψεις, ανέφερε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο εδήσεων Anadolu την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το Ahvalnews, το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας παρέχει τη βάση για τουρκικές αξιώσεις σε χωρικά ύδατα του Αιγαίου και της Μεσογείου που ξεπερνούν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα με την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες μεσογειακές χώρες.

Αρχικά διαμορφώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αλλά η ​​στρατηγική έγινε πρωτοσέλιδο τον Σεπτέμβριο του 2019 μετά την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στεκόταν μπροστά σε έναν χάρτη που δείχνει τα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που θεωρούνται ως «Γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας.

γαλάζια πατρίδα

Η Τουρκία πραγματοποιεί ολοένα και περισσότερες ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας ολοένα και πιο επιθετική στάση απέναντι σε αυτό που ονομάζει «ελληνικές και κυπριακές προσπάθειες να την αποκλείσουν» από την πρόσβαση σε πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποθέματα φυσικού αερίου.

Το ντοκιμαντέρ θα εκθέσει επίσης τους θαλάσσιους ισχυρισμούς της Τουρκίας στο πλαίσιο ενός – παράνομου κατά την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – μνημονίου που υπεγράφη με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης τον Νοέμβριο του 2019.

Η συμφωνία καθόρισε μια αποκλειστική οικονομική ζώνη για την Τουρκία στα ύδατα της Λιβύης, ενισχύοντας τη θέση της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας όμως τα χωρικά ύδατα γύρω από την Κύπρο και ορισμένα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, που επιδιώκουν να κατασκευάσουν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε αυτά τα ύδατα, έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία, ακυρώνοντας το δόγμα «Γαλάζια πατρίδα»

Πηγή: onalert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ