Το τηλεφώνημα της παρηγοριάς; Πληροφορίες για επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν ενόψει αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Η είδηση έπεσε χθες σαν βόμβα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα αναγνωρίσει επισήμως την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Την είδηση πρωτοδημοσίευσε η Wall Street Journal, ενώ χωρίς να την επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να την διαψεύσει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο.

Ωστόσο ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ευχαριστεί τον Τζο Μπάιντεν και αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του:

«Νοιώθω τιμή και είμαι απίστευτα συγκινημένος που μπόρεσα να εορτάσω τη φετινή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Επικροτώ την αναφερόμενη απόφαση του Προέδρου να τερματίσει έναν αιώνα επίσημης διαγραφής ενός εκ των πιο σκοτεινών γεγονότων στην ανθρώπινη ιστορία.

Σήμερα διατηρούμε την πίστη με όλους εκείνους που υπερασπίζονται την αδικία οπουδήποτε και παντού στον κόσμο. Τιμούμε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν τη γενοκτονία. Θυμόμαστε πώς πέθαναν και χαιρόμαστε που γνωρίζουμε ότι έχουμε αλλάξει τον τρόπο που η ιστορία θα θυμάται τους θανάτους τους. Μετά από τρεις δεκαετίες που ηγήθηκα αυτού του αγώνα στο Κογκρέσο, είμαι περήφανος. Ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μπορέσει επιτέλους να το πει χωρίς ευφημισμό: η γενοκτονία είναι γενοκτονία. Τόσο απλό.

Καθώς ετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε την 106η επέτειο της συστηματικής προσπάθειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την εξάλειψη του Αρμενικού λαού. Είμαι βαθιά ευγνώμων και έχω εμπνευσθεί από την επιμονή των Αρμενίων της Αμερικής. Στην εξασφάλιση ότι η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα γεγονός. Αναγνωρισμένο από την ιστορία – αποδεκτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο… Έχοντας επιβεβαιώσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ τα γεγονότα της γενοκτονίας των Αρμενίων θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα. Ότι η αλήθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι η άγνοια και η άρνηση, διαμορφώνουν την εξωτερική μας πολιτική».

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κωστίδης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ΑΝΚΑ. Πριν την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου που θα γίνει αύριο, ο Μπάιντεν αναμένεται σήμερα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πιθανολογείται το τηλεφώνημα να αφορά και στο θέμα της γενοκτονίας.

Ήδη πάντως οι πρώτες αντιδράσεις στην Τουρκία είναι έκδηλες.

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Απέναντι στο ψέμα της “γενοκτονίας” των Αρμενίων και σε όσους, με πολιτική σκοπιμότητα, υποστηρίζουν αυτή την συκοφαντία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αλήθεια».

Αντίστοιχα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «οι δηλώσεις που δεν έχουν νομική δέσμευση, δεν θα έχουν κανένα όφελος, αλλά θα βλάψουν τις σχέσεις μας. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να επιδεινώσουν τις σχέσεις αυτές, η απόφαση είναι δική τους».

Πηγή: Με πληροφορίες από skai.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ