Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚορονοϊός: «Αναπνέουμε ελεύθερα» - Το Ισραήλ πετά τις μάσκες λόγω των εμβολιασμών

Κορονοϊός: «Αναπνέουμε ελεύθερα» – Το Ισραήλ πετά τις μάσκες λόγω των εμβολιασμών

Οι πολίτες στο Ισραήλ δεν θα φορούν πια μάσκες τουλάχιστον σε εξωτερικούς χώρους

Στην άκρη αφήνουν τις μάσκες οι πολίτες στο Ισραήλ, τουλάχιστον σε εξωτερικούς χώρους. Καθώς η χώρα στοχεύει στην επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα. Αφού και οι μαζικοί εμβολιασμοί που πραγματοποιούνται πηγαίνουν καλά και έχουν αποτέλεσμα. Η ημέρα θεωρείται ιστορική, καθώς οι Ισραηλινοί σήμερα Κυριακή κυκλοφόρησαν ύστερα από καιρό χωρίς προστατευτική μάσκα στο πρόσωπο. 

Με σχεδόν το 81% των πολιτών ή κατοίκων της χώρας άνω των 16 ετών – που ανήκουν δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα που μπορεί να εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer/BioNTech στο Ισραήλ – να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Οι μολύνσεις και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί δραματικά.

Αλλά η είσοδος στην χώρα ξένων παραμένει περιορισμένη, και όσοι Ισραηλινοί δεν είναι εμβολιασμένοι και επιστρέφουν από το εξωτερικό θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα εξαιτίας της ανησυχίας για τις παραλλαγές του ιού. Που πιθανόν να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εντόπισε επτά κρούσματα μιας νέας ινδικής μετάλλαξης του κορoνοϊού στο Ισραήλ. Της οποίας η δραστικότητα αξιολογείται.

«Ηγούμαστε της διεθνούς κοινότητας αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά την έξοδο από την πανδημία. Αλλά δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με τον κορονοϊό. Μπορεί να επιστρέψει», προειδοποίησε τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η υποχρεωτική από την αστυνομία χρήση προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που επιβλήθηκε πριν από ένα χρόνο για τις δραστηριότητες που δεν αφορούν την σωματική άσκηση, ήρθη. Πάντως, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική για τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Κάλεσε τους πολίτες να έχουν εύκαιρες μάσκες.

«Αναπνέοντας ελεύθερα» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Israel Hayom. «Νιώθω περίεργα χωρίς μάσκα για πρώτη φορά μετά τόσο καιρό. Αλλά είναι πολύ ωραία περίεργα», λέει ο 19χρονος Αμιτάι Χαλγκάρτεν ενώ απολαμβάνει τον ήλιο σε ένα πάρκο. «Αν χρειάζεται να την φοράω σε εσωτερικούς χώρους για να απαλλαγούμε από αυτό, θα κάνω ό,τι μπορώ», προσθέτει.

Με τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια και Λύκεια σχολεία ήδη να επαναλειτουργούν. Όσοι μαθητές Γυμνασίων δεν παρακολουθούσαν τα μαθήματα ή τα παρακολουθούσαν σποραδικά, επέστρεψαν στο προ πανδημίας σχολικό τους πρόγραμμα.
Οι καθηγητές και δάσκαλοι κλήθηκαν να συνεχίσουν να αερίζουν τις σχολικές αίθουσες. Να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στα μαθήματα και στα διαλείμματα. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως το παιδικό θέατρο, παραμένουν απαγορευτικές.

«Αυτός ο πληθυσμός παραμένει ανεμβολίαστος (τα παιδιά κάτω των 16) και θέλουμε να τον προστατεύσουμε», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Ισραηλινού Στρατού η αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Σάρον Αλρόι-Πράις.

πηγη: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ