Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος

Εφυγε από τη ζωή σήμερα ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, σε ηλικία 99 ετών.

Ο δούκας του Εδιμβούργου πέρασε τις τελευταίες ημέρες του στο κάστρο Γουίνδσορ, με τη σύζυγό του, μετά από έναν μήνα σχεδόν παραμονής στο νοσοκομείο. Όπου είχε εισαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου για λοίμωξη και προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση.

Η Αυτής Μεγαλειότης ανακοίνωσε τον θάνατο του συζύγου της σήμερα το μεσημέρι. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανέφερε: «Με βαθιά θλίψη, η Αυτής Μεγαλειότης η βασίλισσα ανακοίνωσε τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος του πρίγκιπα Φιλίππου, δούκα του Εδιμβούργου. Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κάστρο Γουίνδσορ».

Ο δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921 στο Μον Ρεπό ως πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας. Εφυγε από την Ελλάδα λίγο αργότερα καθώς ολόκληρη η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα.

Οπως έχει γραφτεί πολλές φορές, ο πρίγκιπας Φίλιππος μεταφέρθηκε στο πλοίο που μετέφερε την οικογένεια τού πρίγκιπα Ανδρέα (πατέρα του Φιλίππου) από την Κέρκυρα στην Ευρώπη, σε ένα καφάσι από πορτοκάλια.

Παντρεύτηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1947, σε έναν γάμο που κράτησε 73 χρόνια. Εκ των οποίων τα 69 στάθηκε δίπλα της στον βασιλικό θρόνο.

«Ήταν, πολύ απλά, η δύναμή μου και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια», είχε δηλώσει η βασίλισσα Ελισάβετ. Στο δείπνο για τη χρυσή επέτειο του γάμου τους, το 1997. «Εγώ και ολόκληρη η οικογένειά του, και αυτή και πολλές άλλες χώρες, του χρωστάμε ένα χρέος μεγαλύτερο από ό,τι θα αξιώσουμε ποτέ ή θα γνωρίσουμε ποτέ».

Ο πρίγκιπας Φίλιππος παντρεύτηκε την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ στις 20 Νοεμβρίου 1947
Ο παράξενος, πνευματώδης, αλαζόνας, πιστός και συχνά αμφιλεγόμενος, δούκας του Εδιμβούργου. Ήταν η μεγαλύτερη πηγή στήριξης της βασίλισσας Ελισάβετ και ο άνδρας στον οποίο βασιζόταν πάνω απ’ όλους. Μέχρι τον θάνατό του, ο Φίλιππος ήταν ο μακροβιότερος σύζυγος στη βρετανική ιστορία και ο μακροβιότερος σύζυγος μονάρχη.

Ο διά βίου ρόλος του πρίγκιπα Φιλίππου ήταν να διασφαλίσει πως ποτέ δεν θα απογοήτευε τη βασίλισσα Ελισάβετ. Κι ο μακροχρόνιος γάμος τους ήταν μία από τις πιο γνωστές σχέσεις στον κόσμο.

Επικεφαλής της οικογένειας
Στην προσωπική του ζωή, θεωρείτο ο αδιαπραγμάτευτος ‘αρχηγός’ της οικογένειας. Αλλά με βάση τα όσα όριζε το πρωτόκολλο πέρασε τη δημόσια ζωή του ουσιαστικά ένα βήμα πίσω από τη σύζυγό του.

«Δεν υπήρχε προηγούμενο. Εάν ρωτούσα κάποιον ‘τι περιμένετε από μένα να κάνω;’, όλοι κοιτούσαν ανέκφραστα- δεν είχαν καμία ιδέα, κανείς δεν είχε ιδέα», δήλωσε ο Φίλιππος σε συνέντευξη για τα 90ά γενέθλιά του.

Αφού συμπλήρωσε πάνω από 22.000 μεμονωμένες εμφανίσεις, ο Φίλιππος αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή τον Αύγουστο του 2017. Αν και στη συνέχεια εμφανιζόταν περιστασιακά σε επίσημες υποχρεώσεις.

Η τελευταία εμφάνισή του έγινε τον περασμένο Ιούλιο σε στρατιωτική τελετή στον πύργο του Ουίνδσορ. Το βασιλικό παλάτι στα δυτικά του Λονδίνου όπου ο ίδιος και η βασίλισσα διέμεναν κατά τη διάρκεια των lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω της Covid-19.

Η βασίλισσα, που είναι 94 ετών, ανήλθε στον θρόνο το 1952. Το ζεύγος, που ήταν τρίτα ξαδέλφια, παντρεύτηκε στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ στις 20 Νοεμβρίου του 1947. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον πρίγκιπα Κάρολο, διάδοχο του θρόνου, την πριγκίπισσα Άννα και τους πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ.

Το βασιλικό ζεύγος γιόρτασε την 72η επέτειό του την ίδια ημέρα που ο Άντριου αποσύρθηκε από τα δημόσια καθήκοντά του. Λόγω της διαμάχης για τη σχέση με τον Αμερικανό χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, μια από τις πολλές πρόσφατες κρίσεις που αντιμετώπισε η οικογένεια.

Μήπως θα αποσυρθεί από τον θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ;
Ο θάνατος του συζύγου και πλέον έμπιστου προσώπου της βασίλισσας θα δημιουργήσει ερωτήματα. Για το πότε ίσως η ίδια να εξετάσει την απόσυρσή της από τον θρόνο. Αν και σχολιαστές ειδικοί σε θέματα της βασιλικής οικογένειας υποστηρίζουν ότι υπάρχει μικρή ή και μηδενική πιθανότητα να συμβεί αυτό.

Τα τελευταία χρόνια, ενώ η βασίλισσα έχει περιορίσει τις επίσημες υποχρεώσεις της και έχει μεταφέρει πολλά βασιλικά καθήκοντα και προνόμια στον πρίγκιπα Κάρολο, τον γιο του, τον Ουίλιαμ, και άλλα υψηλόβαθμα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συνεχίζει να εκτελεί τα πιο συμβολικά από τα πολιτειακά καθήκοντα ενός μονάρχη. Όπως το να κηρύσσει την έναρξη των δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου.

Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα της βασιλικής οικογένειας υποστηρίζουν ότι η απουσία του Φίλιππου από τα καθήκοντά του τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την εξασθένηση της υγείας του, διαδραμάτισε ρόλο σε κάποιες από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε πρόσφατα η μοναρχία, όπως η κρίση με τον νεότερο γιο του Καρόλου, τον πρίγκιπα Χάρι, και τη σύζυγό του Μέγκαν και την απόφασή τους να εγκαταλείψουν τα βασιλικά τους καθήκοντα.

«Το βασικό δίδαγμα που πήραμε είναι ότι η ανεκτικότητα είναι ουσιαστικό συστατικό ενός ευτυχισμένου γάμου», ανέφερε ο Φίλιππος σε ομιλία το 1997. «Ίσως να μην είναι τόσο σημαντική όταν τα πράγματα πάνε καλά, αλλά είναι απολύτως ζωτική όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Πιστέψτε με όταν το λέω ότι η βασίλισσα έχει το χαρακτηριστικό της ανεκτικότητας σε αφθονία».

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ