Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠορτογαλία: Βγήκε από την «κόλαση» του κορονοϊού και έγινε πρότυπο

Πορτογαλία: Βγήκε από την «κόλαση» του κορονοϊού και έγινε πρότυπο

Η απόφαση για ένα σκληρό lockdown στη Πορτογαλία ήταν μονόδρομος ωστόσο όπως αναφέρουν σε εκτεταμένα ρεπορτάζ τους διεθνή ΜΜΜ, το θαύμα έγινε


Πριν από μόλις τρεις μήνες η Πορτογαλία ήταν στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού και χρειάστηκε εκτός συνόρων βοήθεια για να μπορέσει να περιθάλψει τους εκατοντάδες ασθενείς της. Η απόφαση για ένα σκληρό lockdown, ήταν μονόδρομος ωστόσο όπως αναφέρουν σε εκτεταμένα ρεπορτάζ τους διεθνή ΜΜΜ, το θαύμα έγινε.

Η Πορτογαλία τον περασμένο Ιανουάριο είχε τη μεγαλύτερη ανά την υφήλιο αναλογία κρουσμάτων κορονοϊού σε σχέση με τον πληθυσμό της και τώρα η κατάσταση στη χώρα της Ιβηρικής είναι τόσο καλή, όσο σχεδόν πουθενά αλλού στην Ευρώπη.


Με τα κρούσματα και τους θανάτους -μετά τη δραματική έξαρση του Ιανουαρίου – να υποχωρούν σταθερά εδώ και εβδομάδες η Πορτογαλία κατάφερε από hotspot του κορονοϊού να εξελιχθεί σε πρότυπο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και να κάνει πλέον σημαντικά βήματα προς την ανάκαμψη με περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Από τις αρχές της εβδομάδας εστιατόρια, καφετέριες και ταβέρνες υποδέχονται ξανά πελάτες για πρώτη φορά μετά από περίπου δυόμιση μήνες, ενώ – υπό όρους, βέβαια – ξανάνοιξαν καταστήματα με μέγιστο εμβαδόν 200 τ.μ., υπαίθριες αγορές, γυμναστήρια, γήπεδα τένις και γκολφ, μουσεία και πινακοθήκες και επαναλειτούργησαν και τα γυμνάσια.


Κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και εστίαση
Το πρώτο βήμα για τη χαλάρωση των μέτρων είχε γίνει πριν από τρεις εβδομάδες στην Πορτογαλία με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων. Φυσικά, όλα αυτά δεν σημαίνουν επιστροφή στην κανονικότητα, αφού οι χώροι εστίασης λειτουργούν μόνον μέχρι τις 22:30 τις εργάσιμες μέρες και μπορούν να εξυπηρετούν τους έως και τέσσερις ανά τραπέζι πελάτες τους μόνον σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕCDC, το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν μολυνθεί από κορονοϊό μόλις 60,25 κάτοικοι ανά 100.000 από τον κορονοϊό – από άνω των 1.600 που ήταν στις αρχές του έτους.


Πηγή:ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ