Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος με καταγωγή από το Λαντζόι στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν

Ο Ηλείος ομογενής με την πλούσια φιλανθρωπική δράση και την αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, γνωστός στους κύκλους της Ομογένειας και ως Father Άλεξ θεωρείται, κι όχι άδικα, εμβληματική μορφή τόσο στους Έλληνες ομογενείς όσο και γενικότερα για το ορθόδοξο ποίμνιο των ΗΠΑ. Ως πνευματικός σύμβουλος στο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική. Έχει φέρει κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ σημαντικές προσωπικότητες. Διοργανώνοντας κατά καιρούς εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ διαθέτει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με πολιτικούς, διπλωμάτες και οικονομικούς παράγοντες της Ομογένειας.

Ο πατήρ Αλέξανδρος, με καταγωγή από το Λαντζόι του Δήμου Πύργου, δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο γέννησης του αλλά και τους Ηλείους συγγενείς του. Πριν από μερικά χρόνια είχε επισκεφτεί και πάλι τον τόπο γέννησης του, μαζί με ολόκληρη την οικογένεια του. Κάτι που ενδέχεται να πράξει και φέτος το καλοκαίρι. Σύμφωνα με όσα μετάφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, μιλώντας στην «Πρώτη» ο π. Αλέξανδρος έφυγε από το Λαντζόι  πριν ακόμη συμπληρώσει την ηλικία των τριών ετών. Με τους γονείς του να αναζητούν τη «Γη της Επαγγελίας» όπως χαρακτήριζαν εκείνα τα χρόνια τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος όμως δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του, και μέχρι και σήμερα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την οικογένεια Μπριτζίκη. Με την οποία εκτός από συγγενική σχέση α’ βάθμου, διατηρεί και εξαιρετική φιλική σχέση. Μάλιστα στην τελευταία του επίσκεψη στο Λαντζόι ο π. Αλέξανδρος, συνοδευόμενος από τα μέλη της οικογένειας του, επισκέφτηκε και τον χώρο στον οποίο γεννήθηκε που δεν είναι άλλος από τον παλιό νερόμυλο. Ο οποίος έχει επισκευαστεί και είναι επισκέψιμος από την οικογένεια Μπριτζίκη… !

Οι σχέσεις με τον Τζο Μπάιντεν

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αναφέρθηκε προσωπικά στο Father Άλεξ λέγοντας στην κουβέντα που είχε με περισσότερους από 100 Ελληνοαμερικανους. Ότι τον γνωρίζει από το 1974, ενώ του έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ιδανικός chief of staff για οποιονδήποτε ακόμη και για έναν πρόεδρο.

Πράγματι η φιλία του Father Άλεξ με τον σημερινό Αμερικανό πρόεδρο κρατά πάνω από 40 χρόνια και συγκεκριμένα, από τότε που ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ήταν στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ενώ ο Τζο Μπάιντεν μέλος του Κογκρέσου.

Όπως ο ίδιος ο Father Άλεξ έχει πει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του κομβικό σημείο στάθηκε η χρονιά 1976. Όταν ο τότε εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Κάρτερ δεν είχε προσκαλέσει στην ορκωμοσία του τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος ανέθεσε στον Father Άλεξ να αναπτύξει τις δημόσιες σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο. Τότε ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος άρχισε να κάνει παρέα με γερουσιαστές. Κυρίως με τον Πωλ Σαρμπάνη από το Μέριλαντ, τον οποίο αγαπούσε πολύ ο Τζο Μπάιντεν.

Όταν ο Μπαίντεν διεκδικούσε για πρώτη φορά το 1987-1988 το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Προεδρία ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος τον βοήθησε στην εκλογική αναμέτρηση. Έτσι άρχισε η φιλική τους σχέση ενώ παρέα έκαναν και οι γιοι τους Μιχάλης και Χάντερ. Το 2008 που ξαναδιεκδίκησε το χρίσμα ο Μπαίντεν ήρθε πάλι σε επαφή με τον Καρλούτσο για να στηριχθεί, όπως και έγινε. Το 1972 ο Τζο Μπάιντεν έχασε την πρώτη του σύζυγο και την ενός έτους κόρη του. Ενώ το 2015 έχασε τον γιο του Μπο από καρκίνο στον εγκέφαλο. Τότε εκείνος που του στάθηκε αρκετά ήταν ο father Άλεξ. Ενώ ο θάνατος του γιου του Μπάιντεν έφερε τους δυο άνδρες ακόμη πιο κοντά. Μάλιστα όταν ο Τζο Μπάιντεν δημιούργησε το Bo Biden Foundation για την προστασία των παιδιών ζήτησε από τη σύζυγο του father Άλεξ, την πρεσβυτέρα Ξάνθη, να είναι στην επιτροπή.

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος

Η καταγωγή του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου είναι από το Λαντζόι. Πριν ακόμη συμπληρώσει την ηλικία των τριών ετών έφυγε με τους γονείς του για τη «Γη της Επαγγελίας» όπως χαρακτήριζαν εκείνα τα χρόνια τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σπούδασε Θεολογία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστώνη και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Πλέον στους τοίχους του λιτού γραφείου του, στο ισόγειο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δίπλα στο Central Park, κρέμεται η σύγχρονη πολιτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα κάδρα με τις φωτογραφίες φιγουράρει ο Father Άλεξ με τους Αμερικανούς προέδρους των τελευταίων δεκαετιών. Και αυτό είναι που εξηγεί το γιατί ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους Ομογενείς.

Κάθε καλοκαίρι, ο Father Άλεξ διοργανώνει στο Southampton, το νότιο τμήμα του Νεορκέζικου θερέτρου των Hamptons, το φιλανθρωπικό gala blue dream με καλεσμένους όλους τους billionairs της ομογένειας. Ο Τζο Μπάιντεν είχε δώσει το παρόν το 2019.

Εκείνη τη χρονιά διορίστηκε και γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Για να δηλώσει την παραίτησή του πριν από λίγες ημέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει σχέδια για τον Father Άλεξ. Τον οποίο θέλει πολύ να αξιοποιήσει είτε στον Λευκό Οίκο, είτε από κάποια διπλωματική θέση.

Έχοντας στο πλευρό του την πρεσβυτέρα Ξανθή ο Father Άλεξ είναι έτοιμος να δεχθεί τις νέες προκλήσεις, δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο. Πάντως ό,τι και να γίνει θα βρίσκει πάντα χρόνο για τα παιδιά και τα εγγόνια του ενώ στην καρδιά του κρατά πάντα την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λαντόι.

Ο χώρος του νερόμυλου στο Λαντζόι όπου γεννήθηκε ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Ισχυρούς δεσμούς  φιλίας για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έχει ο Ηλείος Father Άλεξ.

Ο π. Αλέξανδρος με την σύζυγος του Ξανθή και με τα εγγόνια του στο πλευρό του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Father Άλεξ σε παλαιότερη φωτογραφία του με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Προηγούμενο άρθροΜείωση 7,5% καταγράφεται στην Ηλεία
Επόμενο άρθροΦάντασμα…

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ