Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήS-400 στην Τουρκία: Είναι «σύμπτωμα» και όχι η αιτία της «σύγκρουσης» με...

S-400 στην Τουρκία: Είναι «σύμπτωμα» και όχι η αιτία της «σύγκρουσης» με τις ΗΠΑ

«Η διαμάχη σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 είναι ένα σύμπτωμα, όχι η αιτία της σύγκρουσης και των  προβλημάτων στη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» τονίζει μεταξύ άλλων ο αναλυτής Αλί Ντεμιρντάς.

Ο ίδιος σε άρθρο του στο έγκριτο National Interest, αναλύει τους λόγους για τους οποίους η κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον είχε ξεκινήσει πριν την απόκτηση των πυραύλων S-400, οι οποίοι απλά επιδείνωσαν την κατάσταση σε βαθμό που επέφερε κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Ντεμιρντάς αναφέρει ότι η «κρίση» που προκλήθηκε από τους  S-400 αντικατοπτρίζει τις μακροπρόθεσμες αλλαγές στη σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά την απόφαση της Άγκυρας «να επιδιώκει όλο και περισσότερο μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, η οποία δεν ήταν απαραίτητα σύμφωνη με τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον».

H αρχή των προβλημάτων

Στη συνέχεια εξηγεί ότι τα πρώτα σημάδια της «αυξανόμενης ανυπακοής» της Άγκυρας εντοπίζονται ήδη από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, όταν το νέο στην εξουσία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αρνήθηκε να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της Τουρκίας για να εξαπολύσουν επίθεση από τα βόρεια, εναντίον των δυνάμεων του ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τότε Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε δηλώσει ότι: «Η Τουρκία, ο σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ απογοήτευσε την Αμερική».

Λίγο αργότερα, τα αμερικανικά στρατεύματα συνέλαβαν Τούρκους κομάντο που επιχειρούσαν στο βόρειο Ιράκ, κατηγορώντας τους ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Κούρδο κυβερνήτη του Κιρκούκ. Το περιστατικό αυτό σηματοδότησε την «πενταγωνοποίηση» των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραγκωνίζεται έναντι ενός πιο ενεργού και αποφασιστικού Υπουργείου Άμυνας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, λέει ο αναλυτής.

Η Συρία και οι συμμαχίες

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας έχουν αυξηθεί λόγω της Συρίας, καθώς οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν και συνεργάζονται στενά με τις κουρδικές συριακές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF) στη σύγκρουση, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια λόγω των ιστορικών δεσμών με το PKK.

Αυτά τα ζητήματα ήρθαν στο προσκήνιο όταν οι ΗΠΑ δίστασαν να πουλήσουν στην Τουρκία το πυραυλικό σύστημα Patriot, δηλώνει ο Ντεμιρντάς, ο οποίος συνεχίζει λέγοντας ότι:  «Η Τουρκία αισθάνθηκε ότι οι Αμερικανοί την εγκαταλείπουν και έτσι στράφηκε στη Ρωσία για βοήθεια, κάτι που ο Πούτιν αποδέχθηκε με χαρά» προχωρώντας στην προμήθεια των πυραύλων S-400.

Συνεπώς, καταλήγει ο αναλυτής, «είναι λανθασμένη κρίση να αποδώσουμε την τρέχουσα αμερικανική-τουρκική ρήξη ως αποτέλεσμα της απόκτησης των S-400».

Με πληροφορίες από: Ahval / National Interest | Φωτογραφία αρχείου

πηγη: onalert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ