Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήDARPA: Βάζοντας την τεχνητή νοημοσύνη στη θέση πιλότου μαχητικού F-16

DARPA: Βάζοντας την τεχνητή νοημοσύνη στη θέση πιλότου μαχητικού F-16 [vid]

H διαβόητη Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DARPA) πραγματοποιεί προσομοιώσεις αερομαχιών «dogfights» μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, τα οποία ελέγχονται όχι από πιλότους, αλλά από λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης.

Τα πειράματα αυτά εντάσσονται στο πρόγραμμα «Air Combat Evolution» όπως ονομάζεται, το οποίο  επικεντρώνεται στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) μπορεί να βοηθήσει και να συνεισφέρει στην αυτοματοποίηση διαφόρων πτυχών της αερομαχίας.

Η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του Πενταγώνου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι βρίσκεται στα μέσα της Πρώτης Φάσης (Phase One) του αναπτυξιακού προγράμματος και ότι έχουν πραγματοποιηθεί ήδη κάποιες «συγκλονιστικές» αερομαχίες σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης που λέγεται «Scrimmage 1″ στο Johns Hopkins Applied Physics Laboratory.

Σκοπός των πειραμάτων και κατ’ επέκταση του προγράμματος  είναι η ανάπτυξη μιας «αξιόπιστης και κλιμακούμενης συνεργασίας μεταξύ τεχνητής νοημοσύνης και πιλότων», που θα βελτιώσει τις ικανότητες των τελευταίων σε καταστάσεις αερομαχιών, όπως αναφέρει η DARPA.

Ένα βασικό σενάριο στο ψηφιακό και πλασματικό αυτό περιβάλλον είναι μια εικονική αερομαχία όπου ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 συνεργάζεται για να καταρρίψει ένα τρίτο εχθρικό F-16. Ωστόσο όπως αποκάλυψε η DARPA στα πρώτα σενάρια εικονικών αερομαχιών που διεξήχθησαν τον περασμένο Αύγουστο τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Στον πρώτο γύρο των αερομαχιών οκτώ ομάδες με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τέθηκαν αντιμέτωπες πετώντας μαχητικά αεροσκάφη F-16. Η νικήτρια ομάδα στη συνέχεια αντιμετώπισε έναν έμπειρο πιλότο μαχητικού σε αερομαχία «ένας εναντίον ενός» σε προσομοιωτή.

Το αποτέλεσμα ήταν ο έμπειρος πιλότος να χάσει με σκορ 5-0.

Δείτε σχετικό βίντεο:

πηγή: onalert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ