Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜεγάλη ανησυχία για τα ηφαίστεια στην Ισλανδία και παγκοσμίως

Μεγάλη ανησυχία για τα ηφαίστεια στην Ισλανδία και παγκοσμίως

Πολλοί έχουν αρχίσει να ανησυχούν με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρατηρείται σε ολόκληρο τον κόσμο τελευταία

Το βράδυ της Παρασκευής, το Fagradalsfjall, ένα ηφαίστειο που βρίσκεται περίπου 32 χλμ. νότια του Ρέικιαβικ. Πρωτεύουσα της Ισλανδίας, εξερράγη, έπειτα από ισχυρή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Όλοι στο νησί του βόρειου Ατλαντικού ξέχασαν τον κορωνοϊό (Η Ισλανδία, χώρα με 364.000 κατοίκους, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 6.097 κρούσματα και 29 θανάτους από covid-19) και θυμήθηκαν την έκρηξη άλλου ηφαιστείου στη χώρα τους το 2010. Που παρέλυσε τις αεροπορικές συγκοινωνίες. Το διεθνές αεροδρόμιο Keflavik πάντως ανακοίνωσε, την Παρασκευή, 19 Μαρτίου, ότι δεν υπήρξε καθόλου διακοπή των πτήσεων. Κάθε αεροπορική εταιρεία θα έπρεπε να αποφασίσει από μόνη της «πώς θα προχωρήσουν βάσει της πρόβλεψης για το νέφος της τέφρας».

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από το ελικόπτερο της Ακτοφυλακής έδειξε την έντονη λάμψη και την έκρηξη του ηφαιστείου. Με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η ροή λάβας απέχει μόλις 2,6 χλμ. από την πόλη Suðurstrandarvegur. Οι αρχές του Keflavik στάλθηκαν για να αξιολογήσουν την κατάσταση. Ενώ τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ένα ελικόπτερο της Ακτοφυλακής είχε επίσης αποσταλεί στην περιοχή, με δύο επιστήμονες. Για να βοηθήσουν στον καθορισμό των επόμενων κινήσεων.

Πολλοί έχουν αρχίσει να ανησυχούν με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρατηρείται σε ολόκληρο τον κόσμο τελευταία. Στην Ισλανδία την Παρασκευή «ξύπνησε» ηφαίστειο μετά 800 χρόνια! Κάποιοι ανησυχούν για μεγάλη έκρηξη που θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα για πολλούς από τους κατοίκους του πλανήτη. κορωνοϊός είπατε;

Το βράδυ της Παρασκευής, το Fagradalsfjall, ένα ηφαίστειο. Που βρίσκεται περίπου 32 χλμ. νότια του Ρέικιαβικ, πρωτεύουσας της Ισλανδίας, εξερράγη, έπειτα από ισχυρή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ένας εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι κύριοι δρόμοι γύρω από το ηφαίστειο είχαν κλείσεΔεν είναι μόνο η Αίτνα: Μεγάλη ανησυχία για τα ηφαίστεια στην Ισλανδία και παγκοσμίωςι «έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην πλησιάζουν». Το ηφαίστειο βρίσκεται σε μια χερσόνησο στη νοτιοδυτική Ισλανδία, σε ένα σεισμικό hotspot, το οποίο έχει «δώσει» περίπου 40.000 μικρούς σεισμούς από τα τέλη Φεβρουαρίου, θέτοντας την περιοχή σε επιφυλακή για έντονο ηφαιστειακό επεισόδιο. Ωστόσο, όπως σημειώνεται από έναν σεισμολόγο της περιοχής, η σεισμική δραστηριότητα «ατόνησε σχεδόν τελείως» πριν από την έκρηξη της Παρασκευής! Η εκρηκτική δραστηριότητα όμως συνεχίζεται. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηφαιστειακής Τέφρας (VAAC) του Λονδίνου προειδοποίησε για ηφαιστειακό νέφος τέφρας που ανερχόταν σε ύψος περίπου 6100 μέτρων. Να σημειώσουμε ότι το ηφαίστειο Fagradals Mountain ήταν αδρανές για 6000 χρόνια και η χερσόνησος του Ρέικιανες δεν είχε δει έκρηξη ηφαιστείου σε 781 χρόνια! 


Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρατηρείται ανά τον κόσμο, ανησυχεί πολλούς. Αξίζει να δούμε τι εννοούμε έντονη ηφαιστιακή δραστηριότητα, παραθέτοντας το δελτίο «σεισμικής δραστηριότητας» από την ιστοσελίδα https://www.volcanodiscovery.com

Αυτή τη στιγμή τα ενεργά ηφαίστεια που δίνουν συνεχείς εκρήξεις είναι η Αίτνα της Σικελίας, το Σιναμπούνγκ της Σουμάτρα και το Ντουκόνο της Χαλμαχέρα στην Ινδονησία, το Σαν Κριστομπάλ στη Νικαράγουα, το Νεβάντο ντελ Τουίθ στην Κολομβία, το Σανγκάη στον Ισημερινό και το Σαμπανκάια στο Περού. Επίσης συνεχίζονται οι εκρήξεις της Κιλαουέα στο νησί της Χαβάης.

Πηγή: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ